Uzman isim Konyalı Çiftçileri uyardı: Bunu sakın yapmayın!

Konya Ovası’nda çiftçiler buğday ve arpa gibi tahıl ürünlerini ekmek için tarlaya indi. Ekim için kullanılan DAP gübresinin tonunun 24 bin TL’ye çıkması çiftçileri kara kara düşündürmeye başladı

Bu yıl yaşanan kuraklık ve taban fiyatlarının düşük olması nedeniyle hububatta yüzü gülmeyen Konya çiftçisi yeni sezon ekimi için tarlaya indi. Türkiye'nin hububat üretimiyle ön plana çıkan Konya Ovası'nda çiftçiler, tohumlarını toprakla buluşturmak için harekete geçti. 2024 yılında zor bir dönem geçiren Konya çiftçisi Eylül ayının sonlarında etkili olan yağışlarla birlikte ekim hazırlıklarını hızlandırdı. Cihanbeyli, Altınekin gibi ilçelerde çiftçiler buğday, arpa ekimine başladı. Artan girdi maliyetleri yüzünden zorlanan çiftçilere bir darbe de gübre fiyatlarından geldi. Haziran ayında tonu 19 bin TL olan DAP gübresi ekim mesaisinin başlaması ile birlikte 24 bin TL’ye kadar çıktı. Yetkililer ekim yapacak çiftçilerin sahte gübre konusunda daha dikkatli olması konusunda uyardı.

ÇİFTÇİLER EKİM İÇİN ACELE ETMESİN

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Konya Şube Başkanı Burak Kırkgöz, çiftçilerin hububat ekimi konusunda acele etmemesi çağrısında bulunarak, “Hububat ekimi için hala çok erken. Çiftçilerimiz kesinlikle acele etmesin. Her seferinde çiftçilere söylüyoruz. Ekim ayının sonuna doğru hububat ekimini yapmaları gerekiyor. Bu dönemlerde ekilen hububatlarda tohum zaiyatı çok fazla oluyor. Ara ara yağan yağışlar tohumu çimlendiriyor. Sonradan da çimlenen tohumlarda kuruma meydana geliyor. Bitkiler birden yaşlanmaya başlıyor. Kışa yorgun bir şekilde giriyor. Bahar aylarında da verim düşüklüğü yaşanıyor. İklim kaymasından dolayı çiftçilerimizin ekim konusunda biraz daha beklemesinde fayda var. Kıraç alanlarında çiftçilerimiz yeni yeni ekimlerine başladı ama çok acele etmesinler. Bu yıl kuraklığa bağlı olarak hububat veriminde bir düşüş yaşandı. Temennimiz kış aylarında kar yağışının, bahar aylarında yağmurların çok olmasıdır” dedi.

ERKEN EKİM DÜŞÜŞE NEDEN OLABİLİR

İç Anadolu bölgesindeki hububatların soğuğa dayanıklı ürünlerden oluştuğunun altını çizen Kırkgöz, “Çiftçilerimizin hububatlarını geç ekmesinde sorun olmaz. Ekim ayı sonunda ve hatta Kasım ayının başında bile hububatlarını ekebilirler. Çiftçilerimiz bir an önce işleri bitirmenin derdinde. Fakat burada hata yapıyorlar. Bu işte acele edilmemesi gerekiyor. Her şeyin bir dönemi var. İklimin kaymasını bu yıl daha şiddetli bir şekilde hissettik. İnşallah yağışlar iyi olur. Bu yağışlar üreticilerimizi kandırmamalıdır. Çiftçilerimiz biraz daha beklemeli. Aksi takdirde hububat veriminde ciddi bir düşüş yaşanabilir” uyarısında bulundu.

GÜBRE ALIMINDA DİKKAT EDİLMELİ

Gübre fiyatlarında yaşanan artışa da değinen Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Konya Şube Başkanı Burak Kırkgöz, şunları söyledi: “Gübrelerin kaynağı yurtdışıdır. Arz talep dengesindeki değişikler gübre fiyatlarının artmasına neden oluyor. Dönemsel olarak artışlar yaşanıyor. Gübre fiyatlarının aşırı bir şekilde yükseldiği bir dönemde sahte gübre ihbarları geliyor. Çiftçilerimizin sokak ortası tabiriyle satış yapılan, köye kamyonda gelen gübrelerden uzak durmaları gerekiyor. Şüphelendiği gübreler varsa bunu analiz yaptırdıktan sonra kullanmaları gerekiyor. Bu tür gübrelerde yoğun bir şekilde tuz kullanıyor. Bu sahte gübreler bitkilerin köklerini de yakıyor. Çiftçimizin hem parası gidiyor hem de bitki zarar görüyor. Sahte gübreler bitkinin gelişimine de etkiliyor. Çiftçilerimiz kesinlikle analiz ettirsinler. Güvenilir yerlerden gübre alışverişi yapsınlar. Önceki yıllarda çok fazla mağduriyet yaşandı. Tarım İl Müdürlüğü denetimleri artırdı. Çiftçilerimiz düşük fiyata gübre bulunca hemen almak istiyor. Ucuz ve güvenilir olmayan yerlerden gübre almasınlar. Alsalar bile mutlaka analiz yaptırsınlar.”

İBRAHİM BÜYÜKEKEN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri