Uzman erbaşların sorunları TBMM’de!

Türkiye’de terörle mücadelede büyük rol oynayan uzman er ve erbaşların özlük hakları ile ilgili sorunlar bir türlü çözülemiyor.

Görev yapmakta olan iki yüz bin uzman er ve erbaş, kıdem, rütbe, maaş, tazminat ve emeklilik gibi özlük haklarında iyileştirme istiyor.

Karaduman, “TSK bünyesinde görev yapıp Apoleti olmayan tek zümrenin uzman çavuşların olması, kısa süreli bir eğitim verilerek terörle mücadele bölgesine gönderilmeleri, uzman çavuşları olumsuz yönde etkilemektedir” ifadelerini kullandı.

Uzman er ve erbaşların sorunlarına ses olan Saadet Partisi Konya Milletvekili Abdulkadir Karaduman, sorunu TBMM’ye taşıdı. Karaduman, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın konuyla ilgili sorulara cevap vermesi için hazırladığı soru önergesini TBMM’ye sundu.

TSK’DA GÖREV YAPIP APOLETİ OLMAYAN TEK ZÜMRE

Saadet Partisi Konya Milletvekili Karaduman, TBMM’ye sunduğu soru önergesinde, “Ülkemizde yaklaşık olarak iki yüz bin uzman erbaş görev yapmaktadır. Uzman erbaşların kendi aralarında astlık ve üstlük münasebeti yoktur. Her üç yılda aldıkları kıdemin rütbeden sayılarak, astlık üstlük münasebetleri ve aldıkları maaş ve tazminatlar buna göre düzenlenmelidir. Uzman çavuşlara eğitim süresi bittikten sonra subay ve astsubaylara verilen ilk nasip istihkakı silahı verilmemektedir. TSK bünyesinde görev yapıp apoleti olmayan tek zümrenin uzman çavuşların olması, kısa süreli bir eğitim verilerek terörle mücadele bölgesine gönderilmeleri, uzman çavuşları olumsuz yönde etkilemektedir” ifadelerini kullandı.

BİR GÜN DAHİ SİVİL MEMURLUK YAPAN TSK’DAN EMEKLİ OLAMADI

Karaduman, “Uzman erbaşların atama yönetmeliğinin olmamasından dolayı ailesini götüremeyeceği garnizonlarda beş yıl görev yaptıklarını böylece aile bütünlüklerinin olmadığını ve doğu garnizonlarında çalışmasından ötürü subayların ve astsubayların faydalandığı tazminattan çok uzun yıllar sonra tazminat hakkını elde ettiklerini ve bunun düzeltilmesi gerektiğini ifade etmektedirler. 2010 yılında çıkarılan 6000 sayılı kanun ile görev süresi dolan uzman çavuşlar sivil memurluğa geçirildiğinden dolayı bir gün dahi sivil memurluk yapan birçok uzman çavuş sivil memurluktan emekli edilmiştir. 6000 sayılı kanun mağdurları eksik maaş, tazminat, askeri kimliklerinin alınması ve uzman çavuş özlük haklarının alınması neticesinde mağduriyet yaşamıştır” açıklamasında bulundu.

DOĞAN’DAN KARADUMAN’A TEŞEKKÜR

Karaduman’ın verdiği soru önergesinin ardından gazetemize açıklamalarda bulunan Tüm Uzmanlar ve Emeklileri Derneği (TUZED) Genel Başkanı Ömer Doğan “Sayın milletvekilimize  sorunlarımızı Meclis’e taşıdığı için çok teşekkür ediyorum. İnşallah en kısa zamanda yetkili merciler sesimizi duyarlar ve sorunlarımızı çözmek için adım atarlar” dedi.

CEVAP BEKLEYEN SORULAR

Milli Savunma Bakanlığı’ndan Türk Silahlı Kuvvetleri’nde görev yapan ve emekli olan tüm uzman çavuş kardeşlerimizin özlük haklarının iyileştirilmesi ve mağduriyetlerinin giderilmesi için çağrı yapan Karaduman, Bakan Hulusi Akar’a şu soruları yöneltti:

Uzman erbaşların kendi aralarında astlık ve üstlük ilişkisini sağlayacak bir düzenleme getirecek misiniz?
TSK bünyesinde görev yapıp apoleti olmayan tek zümrenin uzman çavuşlar olmasının nedeni nedir? Bununla ilgili bir çalışma yapacak mısınız?
Uzman çavuşlar, eğitim sürelerinin ve eğitim içeriklerinin yeniden düzenlenmesi ile ilgili bir çalışmanız olacak mıdır?
Uzman erbaşların atama yönergesi çıkarmakla ilgili bir çalışmanız var mıdır?
Uzman çavuşlara eğitim süresi bittikten sonra subay ve astsubaylara verilen ilk nasip istihkakı silahının verilmesi için bir çalışmanız olacak mıdır?
Uzman çavuşlukta belli bir görev süresini tamamlayanların aldıkları sicil puanlar, yaptıkları görevler dikkate alınarak sınavla muvazzaf olmalarını ve kadroya getirmelerini sağlayacak ve bu şekilde uzman çavuşlara hem astsubaylık hem de kadroya geçiş hakkının sağlandığı bir çalışmanız olacak mıdır?
Bir yıl içerisinde 90 gün istirahat ve hava değişimi alan uzman erbaşın Türk Silahlı Kuvvetleri’nden ilişiği kesilme uygulaması sağlık sebeplerinden dolayı rahatsızlanan çavuşların ilişiğini kesmek yerine sınıf ve branşının değiştirilerek daha uygun kadrolarda görevlendirilmesini sağlayacak bir çalışmanız var mıdır?
Uzman çavuşların sicil, atama, sağlık yönetmelikleri niçin yoktur? Bununla ilgili bir çalışma yapmayı düşünüyor musunuz?
2010 yılında çıkarılan 6000 sayılı kanunun oluşturduğu mağduriyetlerin giderilmesini temin edecek bir çalışmanız var mıdır?

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri