Uygur Bölgesinde 22 Kişi Ölmüş

Çin’in kuzeybatısındaki Şincan (Xinjiang) Uygur Özerk Bölgesi'nin Kaşgar şehrinde 12 Ekim’de çıkan olaylarda 22 kişinin öldüğü bildirildi.ABD merkezli Hür Asya Radyosu (RFA), yerel polis yetkilileri ve görgü tanıklarına dayanarak verdiği...

Çin’in kuzeybatısındaki Şincan (Xinjiang) Uygur Özerk Bölgesi'nin Kaşgar şehrinde 12 Ekim’de çıkan olaylarda 22 kişinin öldüğü bildirildi.

ABD merkezli Hür Asya Radyosu (RFA), yerel polis yetkilileri ve görgü tanıklarına dayanarak verdiği haberinde, Maralbeşi (Çincede Bachu olarak biliniyor) ilçesinde 4 Uygur'un ilçedeki bir pazar yerine kesici alet ve patlayıcılarla yaptığı saldıra aralarında saldırganların da olduğu 22 kişinin öldüğünü duyurdu. Ölenlerin kaçının polis olduğu ise belirtilmedi.

Saldırının hedefinin polisler ve Han (Çinli) kökenliler olduğunu belirten Hür Asya, saldırganların güvenlik güçlerince vurulduğunu da kaydetti. Hür Asya, haberin kaynağını ise Chongqurchaq karakolu direktörü Qahar Ayup’a dayandırdı. RFA ayrıca diğer iki yerel polislere dayanarak, kanlı saldırının 12 Ekim’de Uygur saldırganların yerel halka saldırmasının ardından bir çiftçi pazarında oluştuğunu bildirdi.

Söz konusu olay Çin medyasında yer almazken, Çinli yetkililer tarafından da henüz doğrulanmadı.

Hashim Eli adlı Konabazar karakolu yetkilisi ise RFA’ya, "4 kişi iki motosikletle 10:30’da çiftçi pazarına geldi. Bunlardan iki kişi caddede devriye gezen polislere, diğer ikisi de dükkânlarını açan Han Çinlilerine saldırdı.’’ diye konuştu. Eli, pazardaki dükkanların çocuğunun sahiplerinin Han Çinliler olduğunu da ve saldırganların, pazarda Uygur olmadığı bir zamanda planlı bir şekilde saldırıyı gerçekleştirdiğini dile getirdi.

Bu olay, Kaşgardaki mahkemenin 37 kişinin ölümünden sorumlu tuttuğu 12 Uygur’u idam cezasına çarptırmasından bir gün önce gelişti.

Öte yandan yabancı gazetecilerin olayların yaşandığı yerlere gitmesine müsaade edilmediğinden haberlerin doğruluğu teyit edilemiyor.

Bölgede Mayıs ayından bu yana çıkan kanlı olaylarda ölü sayısının en az 244 olduğu da söyleniyor.

PAKİSTAN: ÇİN’İN DÜŞMANI BİZİM DE DÜŞMANIMIZ

Olayın doğru olması halinde bunun Çin’e gelecek ay resmi bir ziyaret yapacak Pakistan Başbakanı Navaz Şerif’i zor durumda bırakacağı ifade ediliyor.

Çin, İslamabad yönetiminden sürekli olarak ‘’Uygur teröristlerin’’ Pakistan merkezli Taliban ile ilişkilerini kesmesini istiyor ve Pakistan da buna destek veriyor.

Bu arada son yıllarda Çin ile ilişkilerini geliştiren Pakistan’ın Halkla İlişkiler Direktörü General Asim Saleem Bajwa, ülkesinin, Çin'in düşmanlarını kendi düşmanı olarak gördüğünü söyledi. Geçen haftaki Çin ziyaretinde Çin medyasına konuşan Bajwa, "Çin'in düşmanlarına karşı yılmadan savaşacağız" ifadelerini kullandı. Bajwa, Pakistan’ın Taliban, diğer teröristler ve militanlarla mücadelesini sürdüreceğini de vurguladı. ‘’Çin’in herhangi bir düşmanına karşı daha fazla gayretle mücadele edeceğiz’’ diyen Pakistanlı General, istihbarat paylaşımı ve ortak anti-terör eğitim dahil olmak üzere Çin ile anti terörizmle işbirliğini ilerleteceğini ifade etti. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri