Uyandırılınca ilk ailesini sordu

Türkiye'de ilk yüz nakli yapılan 19 yaşındaki Uğur Acar uyandırıldı.
Türkiye'de ilk yüz nakli yapılan 19 yaşındaki Uğur Acar uyandırıldı. Yoğun bakım odasında doktorlara iyi olduğunu başparmağıyla 'tamam' işareti yaparak gösteren Acar'ın ilk sorusu kâğıda yazdığı, "Ailem burada mı?" oldu. Yaptığı operasyonla tarihe geçen Prof. Dr. Ömer Özkan, hastanın yüz mimiklerini hareket ettirebilmesi için en az 6 aya ihtiyaç olduğunu söyledi.

Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde aynı anda hem yüz hem de çift kol ve bacak nakli yaparak dünya tıp tarihine geçen ekibin başındaki isim Prof. Dr. Ömer Özkan, dün uyandırılan Uğur Acar'ın sağlık durumunun iyi olduğunu söyledi. Kol nakli yapılan Atilla Kavdır'da ise herhangi bir sorunun yaşanmadığını ifade etti. Hastane binası önünde basın toplantısı düzenleyen Akdeniz Üniversitesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan, Uğur Acar'ın yüz mimiklerini oynatıp oynatmadığıyla ilgili soruya, "Bu sorunun yanıtını 6 ay sonra alabilirsiniz. Şu anda önemli olan hastamızın uyanıp bizi anlayabilmesi, cevap verebilmesi." dedi. Kol nakli yapılan Atilla Kavdır'ın da 6 ay sonra harekete başlayacağını belirten Özkan, 6 ay sonra bunların cevaplarını olumlu yönde almayı umut ettiklerini dile getirdi. Nakil için kendilerine başvuran hasta sayısının oldukça yüksek olduğunu kaydeden Özkan, "Yüz nakli için verici çıkarsa her zaman yaparız. Şu an 4 hastamız var. Verici çıktığı an yapılmaya hazır. Önemli olan ilkinin yapılmasıydı. Bundan sonra hızlıca yapılır." diye konuştu.

"Babamla el ele gezmek istiyorum"

Beyin ölümü gerçekleşen Ahmet Kaya'nın iki kolunun nakledildiği Atilla Kavdır'ın 10 yaşındaki kızı Ayşe Esra Kavdır, "Babamın elinden tutup gezmek istiyorum." dedi. Babaannesi Ayşe Kavdır ile babasının tedavi gördüğü Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'ne gelen Ayşe Esra, organ bağışı konusunda daha önce bilgi sahibi olmadığını, babasının ameliyatından sonra arkadaşlarını bağışa teşvik edeceğini ifade etti. "Babamla el ele tutuşup gezmeyi hayal ediyorum." diyen Ayşe Esra, "Ameliyat olduğu an bana sarılabileceğini, beni gezdirebileceğini düşündüm. Babamı çok seviyorum." ifadelerini kullandı.

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Organ Nakli Koordinatörü Nilgün Keçecioğlu da küçük kızın babasını görmesi için 3 ay beklemesine gerek olmadığını, sağlık durumu elverdiği zaman kendisini görebileceği müjdesini verdi.

Türkiye'de ilk kez yapılan çift kol naklinden sonra üniversitelerine yüzlerce başvuru yapıldığını belirten Keçecioğlu, hâlihazırda kol nakli için 150 hastanın beklediğini açıkladı.

Yeni yüzüyle haftaya yüzleşecek

Dünyanın konuştuğu nakillerin mimarı Prof. Dr. Ömer Özkan, yüz nakli olan Uğur Acar ile el işaretleriyle haberleştiklerini söyledi. Acar'ın dün itibarıyla gözlerini açtığını belirten Özkan, hastanın durumunun gün geçtikçe daha da iyileştiğini ifade ederek şu bilgileri verdi: "Her iki hasta da tepki vermeye başladı. Yüz nakli yaptığımız hastayla iletişim içerisindeyiz. Öğleden sonra (dün) yoğun bakımdan çıkaracağız. Durumunu anlattık. Bir sıkıntısı olup olmadığını sorduk. Herhangi bir sorunu olmadığını söyledi. 'Ne zaman çıkacağım?' anlamında bir şeyler yazdı. 'Herhangi bir sorunum yok' anlamında el işareti yaptı. Hastaya haftaya bir ayna vereceğiz."

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri