Uü Bilgilendirme Ve Ar-ge Günleri'nde 360 Proje Sanayiciyle Buluştu

Bursa Uludağ Üniversitesi’nde (UÜ), 11-13 Kasım tarihleri arasında düzenlenen 4. Bilgilendirme ve Ar-Ge Günleri'nde, öğrenciler ve öğretim üyeleri tarafından hazırlanan bilimsel çalışmalar ve patentleri görücüye çıkarıldı.Mete Cengiz...

Bursa Uludağ Üniversitesi’nde (UÜ), 11-13 Kasım tarihleri arasında düzenlenen 4. Bilgilendirme ve Ar-Ge Günleri'nde, öğrenciler ve öğretim üyeleri tarafından hazırlanan bilimsel çalışmalar ve patentleri görücüye çıkarıldı.

Mete Cengiz Kongre Merkezi'nde düzenlenen programda konuşan Rektör Prof. Dr. Kamil Dilek, yapılan araştırma çalışmaları hakkında bilgi verdi. Düzenlenen KOSGEB destekli programlar sayesinde, öğrencilerin girişimcilik ruhlarının da ortaya çıkacağını belirten Rektör Dilek, bu tür faaliyetlerin Ar-Ge kültürünün Bursa ve çevresinde yayılmasına vesile olacağını kaydetti. Dilek, Uludağ Üniversitesi bünyesinde 2005 yılında kurulan Teknoloji Geliştirme Bölgesi’nde (ULUTEK) şu anda 18’i akademisyen olmak üzere 99 firmanın faaliyette bulunduğunu söyledi.

AR-GE GÜNLERİNDE 360 PROJE GÖRÜCÜYE ÇIKTI

4. Bilgilendirme ve Ar-Ge Günleri dahilinde 360 projenin sunulduğunu belirten Rektör Prof. Dr. Kamil Dilek, “Bunların içinde önemli bir boyutu, üniversite sanayi, üniversite kamu işbirliği ile ortaya çıkan projeler. Özellikle Teknopark'ta 2010 yılında 362 tam zamanlı Ar-Ge personeli çalışırken bu rakam şu anda 700’e çıkmış durumda. Firma doluluk oranı yüzde 48’den üç yılın sonunda yüzde 95’lere ulaşmış. Toplam proje bütçeleri ise artmış, 2010 yılında 6.1 milyon lira olan toplam proje bütçesi, 2014 yılında büyük bir artış göstermiş ve 38 milyon TL’ye kadar çıkmış. Buradaki firmaların 2.74 milyon dolarlık bir ihracatı var. Firmaların toplam cirosu 36 milyon lira. Yine son üç yıl içinde Avrupa işletmeler ağından destek programları için üniversite 500 bin Euro kadara destek almış.” bilgisini verdi.

BTSO ile birlikte gerçekleştirdikleri Yazılım Vadisi Projesi için de TEKNOPARK’ta 1.2 milyon TL’lik BEBKA’dan alınan kaynakla altyapı hazırlıklarının sağlandığını bildiren Kamil Dilek, şunları söyledi: “Bu kapsamda Uludağ Üniversitesi'nin ciddi bir para kaynağı var. O da bilimsel araştırma fonu. Uludağ Üniversitesi’nin Tıp Fakültesi başta olmak üzere yüzde 98, gelirlerinin en az yüzde 5’ini araştırmaya ayırmak zorunda. Uludağ Üniversitesi’nin 2008-2011 yılında 102 projeye 5 milyon liralık bir kaynağı varken, 2013 yılında 198 projeye ve 14 milyona yaklaşan Ar-Ge’ye ayrılan pay var. Bu artış ise bu üç yıllık dönemde gelirlerin artırılması ile ayrılmış. UÜ Tıp Fakültesi'nin aylık geliri ortalama 10.5 milyon iken, şu anda aylık geliri 18 milyon. Yılda 2 milyon liraya yakın ödül ve teşvik paramız var. Proje yapan hocalarımızı yurt dışına gönderiyoruz.”

"AR-GE VE İNOVASYON EKOSİSTEMİ MARMARA BÖLGESİ'NDE VAR"

Vali Yardımcısı İbrahim Avcı ise ekonomi ile araştırma çalışmalarının orantılı gelişmesine dikkat çekerken, “Dünyada en fazla Ar-Ge harcamasını gerçekleştiren ve Ar-Ge ve inovasyon harcamalarının yüzde 90’ını yapan ilk bin 500 şirkete bakıldığında, bunun 504 gibi büyük çoğunluğunun Amerika, Avrupa, Çin ve Hindistan gibi bir korelasyonda dağıldığını görüyoruz. Bu şunu gösteriyor; ekonomik kaynağı ve zenginliğin sanayinin olduğu yerde bunların kümelendiğini görüyoruz. Dolayısıyla Türkiye açısından bakıldığında en kolay, Ar-Ge ve inovasyonun ekosistemi dediğimiz altyapının Bursa ve bu bölgede gerçekleştiğini görüyoruz.” şeklinde konuştu.

BTSO Başkanı İbrahim Burkay ise üniversite-sanayi işbirliğinin önemine dikkat çekerken, artık katma değer üreten yatırımlara öncelik vermek gerektiğini söyledi. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe de belediye olarak üniversite ve sanayi işbirliği ile araştırma çalışmalarına her türlü desteği vereceklerini söyledi. Açılışın ardından projeler gezilirken, ayrıca programın ilerleyen bölümlerinde ise randevulu bir şekilde hazırlanan patentli projeler sanayicilerle paylaşılacak.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri