'Üstün Zekalı Çocukları Belirleyen Sınav Sisteminin Değiştirilmesi Yanlış'

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından üstün zekalı çocukların belirlenmesi için yapılan sınav sisteminin değiştirilmesinin yanlış olduğunu savunan CHP Bursa Milletvekili Turhan Tayan soru önergesi verdi. Tayan, yazılı açıklamasında, "Dünyada...

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından üstün zekalı çocukların belirlenmesi için yapılan sınav sisteminin değiştirilmesinin yanlış olduğunu savunan CHP Bursa Milletvekili Turhan Tayan soru önergesi verdi.

Tayan, yazılı açıklamasında, "Dünyada bu çocukların tespiti ve belirlenmesine anaokulunda başlanmaktadır. Daha küçük yaşta bu çocuklar, aldıkları eğitim ve öğretim ile ileride o ülkenin belli başlı insanları olarak yerlerini almaktadırlar. Milli Eğitim Bakanlığı, bu çocuklar için sınav sistemini değiştirmediği takdirde Türkiye, hiçbir zaman dünyanın gelişmiş ve lider bir ülkesi olmayacağı ortadadır." dedi.

İlkokul 2 ve 3’ncü sınıflarındaki öğrenciler arasında yapılan özel sınavlar ile öğrenci alan üstün zekalı çocuklara yönelik eğitim kurumlarının, yeni eğitim ve öğretim döneminde '4’üncü sınıftan sonra yapılacak sınav ile öğrenci kabul edecekleri' kararının alınmasını eleştiren Tayan, konuyu TBMM gündemine taşıyarak Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın cevaplamasını istedi.

'SINAV, ANAOKULU SEVİYESİNE ÇEKİLMELİ'

Bu çocuklar belirlenmediği takdirde ülkenin geleceğinin yok olacağını söyleyen Tayan, şöyle devam etti: "Milli Eğitim Bakanlığı’nın bu çocukların belirlenmesi için yapacağı sınavların anaokulu seviyesine çekilmesi gerekmektedir. Bu çocukların belirlenmesi ilkokuldan sonra olduğu takdirde herhangi bir şekilde özellikle kız çocukların eğitim alması engellenmektedir. Çünkü 11 yaşında bir çocuğun küçük yaşta boş olan beyni o yaş seviyesinde dolmaktadır ve yine bu tür çocuklar o yaşa gelinceye kadar okul ve toplum içinde yaramaz, haşarı, hiperaktif, dikkat eksikliği gibi sebeplerden dolayı zaten hep geri plana atılacaklarından dolayı artık toplum dışına itilmiş olacaklardır. Ayrıca kız çocukları gelişimlerini erkek çocuklara göre erken tamamladıkları için de bu kesimde bulunan kız çocukları tamamen kaybetmemiz söz konusudur."

Son zamanlarda devletin bu çocuklara yeterli desteği sağlamadığı için özel sektör tarafından üstün zekalılar adı altında eğitim ve öğretim kurumlarının açıldığına değinen Tayan, bu okulların hangi kriterlere göre çocukların üstün zekalı olarak kabul edip ve nasıl eğitim verdiğinin belli olmadığını savundu. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri