Ürünler elde kaldı

Rusya, Türkiye'den sebze ve meyve alımını durdurdu. Yüzlerce TIR sınır kapılarında bekletiliyor. Sebze ve meyve ihracatçıları kara kara düşünürken, fiyatlarda ise düşme yaşanıyor

Türkiye'nin sınır ihlali yapan Rus savaş uçağını düşürmesinin ardından iki ülke arasında başlayan gerginlik artarak devam ediyor. Rusya Türkiye’ye yönelik ekonomik yaptırımlar devreye koydu. Krizin ekonomiye faturası ağır oldu. Gerginlik ekonominin her alanına yansıyor. Türkiye'nin tarım alanında en büyük pazarlarından olan Rusya, Türkiye'den sebze ve meyve alımını durdurdu. Sınır ihlali yapan Rus savaş uçağının vurulmasının ardından Rusya, domates, kabak, salatalık, üzüm ve narenciye ürünleriyle dolu yüzlerce TIR'ı sınırda bekletiyor. Rusya'ya yaş sebze meyve ihracatının durması hal esnafını ve üreticiyi zor durumda bıraktı. Esnaf ve üreticiler yeni pazar arayışına girdi. Kış aylarının gelmesiyle artması beklenen meyve sebze fiyatları ise, Rusya'nın ihracat ürünlerini geri çevirmesiyle düşmeye devam ediyor.

RUS PAZARINA GÜVENMEYİN

Rusya ile yaşanan krizin pazarı etkilediğini belirten Konya Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Başkanı Adnan Pirinç, Türkiye'nin Rusya'ya muhtaç olmadığını belirterek, "Hızla yeni pazarlara açılmalıyız" dedi. Rusya ile geçen yıldan bu yana sorunların olduğunu belirten Adnan Pirinç, Rusya'nın yaş meyve ve sebze ihracatında önemli bir pazar olduğuna dikkat çekti. Pirinç, "Rusya geçen yıl ithalatı dolar üzerinden değil, ruble üzerinden yapmaya başladı. Bu durum zaten sebze ve meyve ihracatçılarını kötü etkiledi. İhracatçılar zaten Rusya pazarına karşı temkinliydi. Rusya Avrupa'ya karşı kota koydu. Bu durumun Türkiye için bir avantaj olduğunu söyleyenler oldu. 'Rusya bizi tutuyor' açıklamaları yapıldı. Ama biz hiç güvenmedik. Rus uçağının düşürülmesinin ardından kriz derinleşti" açıklamasında bulundu.

PİYASADA BİR DURGUNLUK VAR

Rusya'nın Türkiye kota koyması, bizden ürün almaması piyasayı olumsuz etkiledi" diyen Pirinç, üretici ve ihracatçıların kara kara düşündüğünü belirtti. Pirinç, "Ortadoğu pazarı elimizden gitti. Oralarda savaş var. Avrupa zaten bizim pazarımız değil. Oraya da sebze ihraç etmiyoruz. Elimizde bir Rus pazarı kalmıştı. Oda elimizden gitti. Rusya, Türkiye onun uçağını düşürdü diye bizi sıkıştırıyor. İhracatçılar korkuyor. Mal göndermiyor. Bazı firmalar günler öncesinden tedbirleri almıştı. Tedbir almayanların TIR'ları ise sınırda bekliyor. Piyasada bir durgunluk var" açıklamasında bulundu.

PAZAR SIKINTISI YAŞANIYOR

Türkiye'nin Rusya'ya muhtaç olmadığını belirten Pirinç, "Kendimizi geliştirmemiz lazım. Dünya ürün sıkıntısı yaşıyor. Komşulara neden kendimizi bağlıyoruz. Uzak ülkelere de mal gönderelim. İyi ürün yetiştirdiğiniz zaman pazar sıkıntısı yaşamazsınız. Hallerde lojistik merkezler üretilmeli. Sebze hallerini dört duvar olarak görmemek lazım. İspanya, Hollanda ve Fransa'da büyük ve modern sebze ve meyve halleri var. Paris'in hali 3 milyon metrekare. Bizim Konya'nın hali sadece 57 bin metrekarelik bir alana sahip. İlkel bir halde hizmet veriyoruz. Toplumda sebze hallerine karşı da önyargılar var. Bazıları, haller için '4 tefecinin ve fırsatçınn bulunduğu yer' diyor. Bakış açımızı değiştirmemiz lazım. Dünya standartlarında kaliteli ürünler yetiştirmeliyiz. Avrupa ülkelerinde hallerin içinde fabrikalar bile var. Katar gibi ülkeler, Türkiye'de tarıma yatırım için can atıyor. Konya örtü altı üretimde, yani seracılıkta bir atılım yaptı. Potansiyelimizi değerlendirmemiz lazım. Bu şekilde Rusya'ya muhtaç olmayız" sözlerini kullandı.

KERİM ATICI

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri