Üretimle kurtuluruz

Konya MMO Başkanı Erdoğan Duransoy, üretimsiz büyümenin mümkün olmadığına dikkat çekerek, "Üretime AR-GE ve teknoloji katabilmek çok önemli. Dışa bağımlılıktan üretimle kurtulabiliriz. Tüketen değil, üreten olmak gerekiyor" dedi

Konya Makina Mühendisleri Odası (MMO) ve Konya Teknokent AŞ ve Selçuk Üniversitesi Teknoloji Ofisi işbirliğiyle "Tarım Makinalarında Marka Şehir Olma Yolunda Konya" konulu bir panel düzenlendi. Konya MMO'da düzenlenen panele Vali Muammer Erol, Konya Milletvekili Halil Etyemez, Konya Sanayi Odası (KSO) Başkanı Memiş Kütükcü, Konya MMO Başkanı Erdoğan Duransoy, Teknokent Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Süleyman Soylu'nun yanı sıra çok sayıda akademisyen, mühendis ve tarım makineleri sektörü temsilcileri katıldı. Panelin açılış programında konuşan Teknokent Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Süleyman Soylu, üniversite sanayi işbirliğini geliştirmek için büyük çaba sarf ettiklerini belirterek, "Türkiye'nin 2023 hedeflerine ulaşabilmesi için sanayicinin aktif rol alması ve katma değerli ürünler üretmesi gerekiyor. Tarım makinaları sanayinin ülke ve şehir ekonomisine katkısı büyük. Dünya enerji ve gıda sektörü üzerinde duruyor. Tarım makinalarının gelişmesi doğrudan gıdayı olumlu yönde etkiler. Panel de alanda bir sinerji oluşturacak" diye konuştu.

TÜKETEN DEĞİL ÜRETEN OLMALIYIZ

Üretimin önemine vurgu yapan Konya MMO Başkanı Erdoğan Duransoy da, Konya'nın büyümekte olan ve marka değeri her geçen yıl artan bir şehir olduğunu söyledi. Üretimsiz büyümenin mümkün olmadığına dikkat çeken Duransoy, "Üretime AR-GE ve teknoloji katabilmek çok önemli. Dışa bağımlılıktan üretimle kurtulabiliriz. Tüketen değil, üreten olmak gerekiyor. Organize sanayi bölgeleri, ihracat artış oranı, ortalama altındaki işsizlik oranı ve ekonomiye katkısıyla Konya yükselen bir değer" sözlerini kullandı. Konya'nın marka değer olması için bütün kurumların el birliğiyle çalıştığını dile getiren KSO Başkanı Memiş Kütükcü, rekabet artık sadece ülkeler arasında değil, şehirler arasında da bir rekabetin olduğunu belirtti. Kütükcü, "Sanayileşmenin en büyük handikapı tarım arazilerinin işgal edilmesi. Ancak Konya bu noktada iyi durumda. Sanayi bölgelerimizin tamamı tarım dışı alanlarda. 7 milyonmetrekarelik bir alana yeni bir sanayi sitesi yapacağız. Tarım makineleri üreticilerini 5. organize sanayi bölgesine davet ediyoruz" diye konuştu.  Kütükcü'nün ardından Milletvekili Halil Etyemez de bir konuşma yaptı. Etyemez, devletin yaptığı destekler hakkında bilgi verdi.

DESTEKLER HAKKINDA BİLGİ VERİLDİ

Protokol konuşmalarının ardından birinci oturuma geçildi. 'Tarım Makinaları Sektöründe Devlet Destekleri' konulu birinci oturum gerçekleşti. Moderatörlüğünü Doç. Dr. Mete Kalyoncu'nun yaptığı birinci oturumda, TEYDEB Destekleri hakkında TÜBİTAK Eğitim Tanıtım ve Program Değerlendirme Müdürü Ercan İbrahim Orhan, IPARD ve Hibe Destekleri hakkında Ali Ergin, MEVKA destekleri hakkında Ali Akman, KOSGEB destekleriyle ilgili ise KOSGEB Konya Hizmet Müdürü İsmail Özdemir katılımcıları bilgilendirdi. Öğleden sonra yapılan, moderatörlüğünü Prof. Dr. Hüseyin Öğüt'ün yaptığı Tarımsal Mekanizasyonda Marka Şehir Konya konulu ikinci oturumda ise Süleyman Soylu, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Seyfettin Baydar, Meram Ziraat Odası Başkanı Ali Ataiyibiner, TARMAKBİR Başkanı Şenol Önal, KONTARKÜM Başkanı Mehmet Çalmaz katılımcıları bilgilendirdi.

KERİM ATICI

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri