Üretimi teşvik edin

Sanayicilerin sorunlarını Bakan Ergüne raporla aktaran KSO Başkanı Büyükhelvacıgil, yatırımın yanı sıra üretimin de teşvik edilmesini, vergi düzenlemelerinin gözden geçirilmesini istedi

KONYA BÖLGESEL GÜÇ MERKEZİ

Konya Sanayi Odası Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil ve beraberindeki heyet, Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün’ü ziyaret etti. KSO Başkanı Büyükhelvacıgil, ziyarette Bakan Ergün’e sanayicilerin taleplerini ve Konya’nın öne çıkan sorunlarını içeren rapor sundu. Konya’nın, Türkiye ekonomisi açısından bölgesel bir güç merkezi olduğunu ifade eden Bakan Ergün, “Konya müteşebbisleri ile sanayicisi ile bölgesel bir güç merkezidir” dedi.
LEASINGDE KDV YÜZDE 1’E ÇEKİLMELİ
Konya Sanayi Odası Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil sanayicilerin taleplerini şöyle özetledi: “Yatırım Teşvikleri'nin yanında Üretim Teşvikleri de çıkartılmalıdır. Üretim Teşvikleri kapsamında vergi düzenlemeleri de gözden geçirilmelidir. Yüksek enflasyon döneminde uygulanmaya başlanan peşin vergiden vazgeçilmeli ve uygulama normalleştirilmelidir.  Leasing sözleşmelerindeki KDV oranı yıl sonuna kadar yüzde 1’e indirilmelidir.”
AVUKAT ZORUNLULUĞU DURDURULMALI
“Devlet, borçlarını nakden ya da kamu borç senedi vasıtasıyla geciktirmeden ödemelidir. İnşaat sektörünün desteklenmesi için uzun vadeli konut kredileri desteklenmelidir. Mevcut istihdamın üzerindeki yüklerin daha da hafifletilmesi gerekmektedir. KOBİ niteliği olan işletmelerimiz için avukatlık yasasında yer alan sözleşmeli avukat uygulamasının durdurulmasını ve gerekli yasa değişikliğinin yapılmasını talep ediyoruz.”
 
Üretim teşviki gerekli

Sanayicilerin sorunlarını Bakan Nihat Ergüne aktaran Konya Sanayi Odası Başkanı Büyükhelvacıgil, Yatırım Teşviklerin yanında Üretim Teşvikleri de çıkartılmalıdır dedi


Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Konya Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil başkanlığındaki KSO Heyeti’ni makamında kabul etti. Ziyarette KSO Başkanı Büyükhelvacıgil, Konya sanayisindeki son durum hakkında bilgi verdi.
Konya’nın, Türkiye ekonomisi açısından bölgesel bir güç merkezi olduğunu ifade eden Bakan Ergün, “Devletin engel çıkarmak gibi bir rolü olamaz. Eğer kalkınma istiyorsak bunu özel sektör eliyle gerçekleştireceğiz. Onun için müteşebbis ile tam işbirliği, tam bir diyalog sağlanması gerekmektedir. Konya müteşebbisleri ile sanayicisi ile bölgesel bir güç merkezidir. Konya'yı 8-10 vilayeti etkileyebilecek ve onlarla çok önemli bir sinerji meydana getirebilecek bir güç merkezi olarak değerlendirmeliyiz. O doğrultuda da çalışmalarımızı yürütüyoruz'' diye konuştu. 
BAKAN ERGÜN’E KONYA RAPORU
Bakan Ergün’e, sanayicilerin Bakanlıktan taleplerini ve Konya’nın öne çıkan sorunlarının yanı sıra çözüm önerilerini anlatan rapor sunan Büyükhelvacıgil,  sanayicilerin bazı taleplerini şu şekilde özetledi: “Türkiye, yatırım teşviklerinin yanında mevcut üretim kapasitesini korumaya yönelik üretim teşviklerinin ön planda tutulması gereken bir dönemden geçmektedir. Bu bağlamda Yatırım Teşviklerin yanında Üretim Teşvikleri de çıkartılmalıdır. Üretim Teşvikleri kapsamında vergi düzenlemeleri de gözden geçirilmelidir. Yüksek enflasyon döneminde uygulanmaya başlanan peşin vergiden vazgeçilmeli ve uygulama normalleştirilmelidir.  Leasing sözleşmelerindeki KDV oranı yıl sonuna kadar yüzde 1’e indirilmelidir. Devlet, borçlarını nakden ya da kamu borç senedi vasıtasıyla geciktirmeden ödemelidir. Ekonominin lokomotif sektörlerinin başında gelen inşaat sektörünün desteklenmesi için uzun vadeli konut kredileri desteklenmelidir. Artan işsizliğin önüne geçmek ve kayıtdışı istihdamı azaltmak için mevcut istihdamın üzerindeki yüklerin daha da hafifletilmesi gerekmektedir. KOBİ niteliği olan işletmelerimiz için avukatlık yasasında yer alan sözleşmeli avukat uygulamasının durdurulmasını ve gerekli yasa değişikliğinin yapılmasını talep ediyoruz. Lojistik Köy, Konya sanayisi için çok önemlidir. Lojistik firmalarının kargo ve ambar taşımacılığında hem daha ekonomik, hem de daha güvenli olan demiryolunu tercih etmeleri teşvik edilmelidir. Hizmeti müşterinin ayağına götüren ve adrese teslim eden bir demiryolu kargo taşımacılığı ekonomik oluşu da göz önüne alınırsa sanayicimiz tarafında her zaman tercih edilecektir. Sanayicimizin ihtiyaç duyduğu kalifiye eleman eksikliğini gidermek için eğitim sistemi yeniden gözden geçirilmeli ve mesleki eğitim yeniden yapılandırılmalıdır. Bu amaçla ilimizde bir Mesleki Eğitim Merkezi kurulmalıdır. İlimizin özellikle sanayisinin ihtiyaç duyduğu nitelikli işgücünü karşılayacak bir teknik üniversitenin Konya’ya kazandırılması gerekmektedir. Kurulacak olan üniversite, üniversite- sanayi işbirliğine teknik yönden büyük katkılar sağlayacaktır.”
KOSGEB desteklerinin günün koşullarına miktar ve tutar olarak artırılmasını isteyen Büyükhelvacıgil, elektrik ve doğalgaz maliyetinin düşürülmesi gerektiğini vurguladı.
Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün’ü, KSO Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, Meclis Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Korkmaz, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Tahir Şahin, Yönetim Kurulu Üyeleri M. Ali Acar, Ömer Saylık ve İbrahim Bozkurt Çağlayan makamında ziyaret etti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri