"Üreticiye sahip çıkacağız"

Süt İşleme Tesisi ve Damızlık Düve Merkezi' nin açılışında konuşan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Milletvekili Leyla Şahin Usta, “Toprağa ve hayvana sahip çıkacağız. Bundan sonra daha çok üreterek, geleceğe daha emin adımlarla yürüyeceğiz” dedi

Konya Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği (DSYB) tarafından, Konya'ya kazandırılan “Süt İşleme Tesisi ve Damızlık Düve Merkezi' nin” açılışı dualarla yapıldı. Açılış törenine; AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Milletvekili Leyla Şahin Usta'nın yanı sıra; AK Parti Konya Milletvekili Halil Etyemez, AK Parti Konya İl Başkanı Hasan Angı, Karatay Belediye Başkan Adayı Hasan Kılca,  DSYB Başkanı Edip Yıldız, İl Tarım Müdürü Seyfettin Baydar, üretici ve yetiştirici birliklerinin başkanları, üreticiler, besiciler ve çok sayıda davetli katıldı. Program, Kur'an-ı Kerim tilaveti ve ardından okunan İstiklal Marşı ile başladı.

TOPRAĞA VE HAYVANA DESTEK ÇIKACAĞIZ

Ülkede yaşanan ekonomik sıkıntının, besicilere de olumsuz yansıdığını dile getiren AK Parti Genel Başkan Yardımcısı  ve Konya Milletvekili Leyla Şahin Usta, tüm olumsuzlukların üzerinden el birliği ile gelineceğinden emin olunmasını istedi. “Derdimiz bu ülkeyi başkalarının eline teslim etmemek” diyen Usta, bundan sonraki dönemde daha çok üreterek ve daha çok tasarruf ederek geleceğe yürüyeceklerini belirtti. Toprağa ve hayvana sahip çıkacaklarını vurgulayan Usta, “Verdiğimiz destekler kadar, üreticilerimizden aldığımız destek de çok önemli. Eğer bugün Türkiye güçlüyse, garibana el uzatıyorsa ve Konya'dan dünyanın çok farklı noktalarına buğday ve diğer ürünlerin bulunduğu TIR'ları gönderiyorsa, bu siz değerli üreticilerimiz sayesindedir. DSYB başkanımıza kaç çiftçiye hizmet verdiklerini sordum. 40 bin dedi. Bu sayı da bize yetmez. Çiftçi sayımızı artırmalıyız. Konya, her yönü ile örnek şehirdir. Konya DSYB, bu açıdan Türkiye genelindeki diğer birliklere de örnektir. Üreticilere, her şeyin daha iyisini yapması için bütün desteği yine vereceğiz. Bizim için en önemli husus ürettiğimiz ürünü, sağlıklı şekilde pazarlayabilmektir. Bugün açılışını yaptığımız tesis de Konya'nın pazarlama gücüne yeni bir güç katacaktır. Üretimdeki artışın da sağlıklı şekilde büyüme planlarını yapıyoruz. Tarım ve hayvancılıktan ürettiklerimiz aynı zamanda sanayimize malzeme olmaktadır. Bütün sektörler bu anlamda birbiri ile ilişki halindedir. Konya, bu anlamda sadece tarım ve hayvancılık şehri değildir. Aynı zamanda bir sanayi şehridir” dedi.    

AK PARTİ ÜRETİCİYİ DESTEKLEMEYE DEVAM EDECEK

AK Parti Konya Milletvekili Halil Etyemez, Konya'daki çiftçilere son 16 yılda yaklaşık 2 milyar TL’si hayvancılık olmak üzere, 7.2 milyar TL destek verdiklerini söyledi.  2002 yılında verilen 146 milyon TL desteği, 2018 yılında 852 milyon liranın üzerine çıkarttıklarını ifade eden Etyemez, ülke genelinde yaşanan ekonomik sıkıntı ile birlikte besicilerin de sıkıntı yaşadığını, birliktelik ile bu sıkıntının üzerinden gelineceğinin vurgusunu yaptı. Vekil Etyemez, daha sonra şunları kaydetti: “Ülkemizde 2002’de 8,4 milyon ton olan süt üretimini yüzde 150 artırılarak, 20 milyon tonun üzerine çıkarttık. Süt üretimini 2019 yılında 22 Milyon tona 2023 yılında ise 24 Milyon tona çıkarmayı hedefliyoruz. Tarım ve hayvancılığın ne kadar stratejik alanlar olduğunu biliyoruz. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde AK Parti olarak çiftçilerimizi desteklemeye devam edeceğiz.”

DAHA ÇOK SÜT ÜRÜNLERİ TÜKETMELİYİZ

AK Parti Konya İl Başkanı Hasan Angı da üretimi artırmanın herkesin görevi olduğunu söyledi. Dönem dönem zorlukların yaşandığının altını çizen Başkan Angı, AK Parti hükümetinin ekonomik sıkıntılı bu günlerde atmış olduğu adımların ve aldığı ekonomik tedbirlerin zorlukları aşma noktasında önemli bir görev üstleneceğini aktardı. Sütün temel besin olduğunu kaydeden Angı, “Süt, 7'den 77'ye herkesin tüketmesi gereken temel bir ihtiyaç ürünü. Üretici istediği fiyatı bulamayınca, kesime giden hayvanlar oluyor ve sütte hali ile darlık yaşanıyor. Marketlerde gazlı içecekler birici içecek olarak çıkıyorsa, oturup bir kez daha düşünmekte fayda var. Tüm süt ürünlerini daha çok tüketen bir toplum olmalıyız” şeklinde konuştu.

Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği (DSYB) Başkanı Edip Yıldız da açılışı yapılan tesisin teknik bilgilerinden ve besicilerin yaşadığı sıkıntılardan bahsetti. Açılışı yapılacak fabrikada süzme yoğurt, rulo kaymak, beyaz peynir, tereyağı, süt tozu üretiminin yapılacağını kaydeden Başkan Yıldız, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Toplam kapasite ise 400 ton olacak. Gebe düvelerin temini ile ilgili de ciddi çalışmalarımız olacak. Son dönemlerde sıklıkla gündeme gelen ithalat konusunu biz de desteklemiyoruz ama ülkenin de yaşadığı bir gerçek var. Bu tesislerde yapacağımız çalışmalarla ithalatın da önüne geçeceğiz. Üreticiler olarak, sıkıntılı günlerden geçiyoruz. Bekleyen teşvikler son 1 aydır gelmeye başladı. Bu teşvikler biraz da olsa üreticiye rahat nefes aldırdı. Artan maliyetler karşısında üreticiyi rahatlatan formüller gerekli. Gerçek üreticiyi bulan krediler istiyoruz. Çıraklığı yapılmayan işlerin ustalığı da yapılamaz. Kredi verirken işletme geçmişi olan ve bu işi yıllardır sürdüren gerçek üretici ile diğerleri arasındaki ayrım yapılmalıdır.”  Konuşmaların ardından kesilen kurdele ile tesisin açılışı yapıldı. Leyla Şahin Usta ve beraberindekiler de tesisi gezdi.

EMRE ÖZGÜL

 

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (3)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri