Üreticiye destek devam edecek

TKDK, 13. proje dönemini başlattı. Başvurular 12 Ocak 2015 tarihinde başlayacak. İl Koordinatörü Huriye Karahan Özdemir, Konya’nın 2013 yılında desteklemede birinci olduğunu, bu dönemde de 187 milyon Avro destek verilecek” dedi.

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Konya İl koordinatörü Huriye Karahan Özdemir, IPARD Programı kapsamında 13. Proje döneminin 10 Kasım itibariyle başladığını duyurdu. Bu dönemde verilecek destekler, programda getirilen yenilikler ve bu zamana kadar Konya’da desteklenen projeler hakkında bilgi vermek amacıyla basın toplantısı düzenleyen Özdemir, Konya İl Koordinatörlüğü olarak 12 kez gerçekleştirilen proje başvurularında, 436 projenin alındığını kaydetti. Projelerin 362 tanesinin desteklenmeye hak kazandığını ifade eden Özdemir, “Sözleşmeye bağlanan projelerin yatırım tutarları toplamı 199 milyon 79 bin 456 lira olup, 43 milyon 851 bin 950 lira başvuru sahiplerinin hesaplarına aktarılmıştır” dedi.

KDV MUAFİYETİ DE VAR

13. proje döneminde verilecek toplam destek tutarının da 187 milyon 826 bin Avro olduğunu hatırlatan Özdemir, başvuruların 12 Ocak 2015 tarihinde başlayacağını, 10 Şubat 2015’te de başvuruların sona ereceğini söyledi. Süt işleme tesisleri, süt toplama merkezleri, et işleme ve parçalama tesisleri, kesimhaneler, meyve ve sebze paketleme tesisleri, soğuk hava depoları, su ürünleri işleme ve paketleme tesislerinin yüzde 50 oranında destekleneceğini kaydeden Özdemir, bunlara verilecek destek tutarının ise 110 milyon 290 bin Avrodur olduğunu belirtti.

Ayrıca kırsal alan listesinde de adı geçen yerlere yüzde 50 oranında destek verileceğini ifade eden Özdemir, “Tıbbi aromatik bitki yetiştiriciliği, süs bitkisi yetiştiriciliği, fide ve fidan yetiştiriciliği, arıcılık, yerel gıda ürünleri, el sanatları, kırsal turizm ve kültür balıkçılığı şeklindedir. Bunlara da dağıtılacak toplam destke tutarı 77 milyon 535 bin Avrodur. En önemlisi ise yatırım harcamalarında KDV muafiyetinden de yararlanılacaktır” diye konuştu.

YATIRIMCILARI BEKLİYORUZ

13. proje başvuru döneminde hayvancılık yatırımı ve traktör alımının desteklenmeyeceğini kaydeden Özdemir, “İşletmelerin kendi tüketimine yönelik güneş enerjisi sistemleri destek kapsamına alınmıştır. Et ve et ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması alttedbirinde, artık parçalama tesisleri de desteklenecektir. Çiftlik faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi ve geliştirilmesi alttedbirleri altında fide ve fidan yetiştiriciliği yapanlara makine ekipman desteği verilecektir. Yatırımcıları kurumuza bekliyoruz. Ayrıntılı bildiye de www.tkdk.gov.tr adresinden ulaşabilirler” ifadelerini kullandı.

MEHMET AKİF SÜTÇÜ merhabahaber.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri