Üreticinin yanındayız

TKDK Konya İl Koordinatörü Hakan Doğan, "Projelere en çok başvuru Konya'dan yapıldı. TKDK olarak her zaman üreticimizin yanındayız. Ülkemizde tarım ve hayvancılığın gelişmesi için çalışıyoruz" dedi

EN ÇOK BAŞVURU KONYA'DAN

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Konya İl Koordinatörü Hakan Doğan, projeler ve destekler hakkında Merhaba Gazetesi'ne açıklamalarda bulundu. Destek alanları ve daha yüksek yatırım limitleri içeren IPARD-II programı hakkında detaylı bilgiler veren Doğan, üreticilere desteklerden faydalanın çağrısında bulundu. 2018 yılında IPARD 2 dönemi 3. çağrıda 264 proje çağrısının yapıldığını kaydeden Doğan, Konya'nın başvuruda birinci sırada yer aldığını söyledi.

131 PROJEYE HİBE ÖDEMESİ YAPILACAK

Doğan, "2018 yılı için toplanda Konya'da 131 projeye 49,2 milyon TL hibe ödemesi yapılacak. Bu hibeler ile 93 milyon TL yatırım kazandırılacak.Kesinleşmiş 106 proje için şu ana kadar 21,3 milyon TL hibe ödemese yapıldı, kalan 13 proje için de 15 milyon TL hibe ödemesi daha yapılacak. IPARD-2  1. Çağrı kapsamında ödemesi yapılan hibe tutarı açısından 42 il içinde 3. sırada yer almaktadır. Bu hibeler ile 67,4  milyon TL yatırım kazandırılacaktır" dedi.


KURUMLARLA İŞBİRLİĞİ YAPIYORUZ

**TKDK hakkında biraz bilgi verebilir misiniz? Kurum Türkiye'de ve Konya'da tarımın ve hayvancılığın gelişmesi yönünde ne tür çalışmalar yaptı?

-Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK), 18 Mayıs 2007 tarih ve 5648 sayılı kanun ile kurulmuştur. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın ilgili kuruluşu olan TKDK, Kamu tüzel kişiliğini haiz, idari ve mali özerkliğe sahip, özel bir bütçeli bir kamu kurumudur. IPARD, Avrupa Birliği (AB) tarafından aday ve potansiyel aday ülkelere destek olmak amacıyla oluşturulan,  Katılım Öncesi Yardım Aracı'nın (IPA) Kırsal Kalkınma bileşenidir. Biz TKDK İl Koordinatörlüğü olarak daim üreticimizin yanındayız. 24 saat telefonlarımız açık. MEVKA, KOP, Tarım İl Müdürlüğü, Konya Büyükşehir Belediyesi ile devamlı iletişim halindeyiz. Tek hedefimiz daha çok üretime katkı sağlayarak, ülkemizin tarım ve hayvancılıkta dünyada söz sahibi bir ülke olmasıdır.

**TKDK'nın kurumsal yapısından biraz bahseder misiniz?

-Taşra teşkilatları il koordinatörlüklerinden meydana gelir. İl koordinatörlüklerinde 4 adet birim bulunmaktadır. İl Koordinatörlüğü Proje Başvuru Yönetim Birim, Yerinde Kontrol Birimi, Ödeme Talep İşlemleri Birimi ve Destek Hizmetleri Birimi'nden oluşmaktadır. Zaman zaman taşrada destekleme yaptığımız yerlere denetimlere gidiyoruz. TKDK Konya İl Koordinatörlüğü bünyesinde 1 il koordinatörü, 42 uzman, 7 destek personeli, 17 hizmet personeli olmak üzere toplam 67 personel görev yapmaktadır. Bu personellerimizin büyük bir kısmı ziraat mühendisi, inşaat mühendisi, elektrik, makine, gıda, su ürünleri ve endüstri mühendisidir. Bunların yanı sıra iktisatçı, işletmeci, biyoloji, kimyacı personelimiz de bulunmaktadır.


**TKDK olarak kısa ve uzun vadede yapılması planlanan çalışmalar nelerdir? 2018 yılında hangi alanlarda ne kadar desteklemeler olacak?

-2018 yılı içerisinde süt üreten, kırmızı et üreten tarımsal işletmelere ciddi anlamda destekler verilecek. 133 süt üreten tarımsal işletme başvuruda bulundu. 11 proje ile sözleşme yapıldı. 5 projenin ise ödemisi yapıldı. Bu alanda toplam 4 milyon 484 bin TL hibe ödemesi yaptık. Toplam destek tutarı ise 8 milyon 597 bin 895 TL olarak belirlendi. Kırmızı et üreten tarımsal işletmelerden ise 82 proje başvurusu oldu. 14 projenin sözleşmesi yapıldı. 4 projenin ödemesi yapıldı. Toplam destek tutarı 15 milyon 374 bin TL, ödenen hibe tutarı ise 5 milyon 870 bin TL. Bunların yanı sıra süt ve süt ürünlerinin işlenmes ve pazarlanması, kırmızı et ve et ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması, bitkisel üretiminin çeşitlendirilmesi ve bitkisel ürünlerin işlenmesi ve pazarlanması, meyve ve sebze ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması, makine parkları gibi alanlarda da desteklemelerimiz oldu.

EN ÇOK PROJE BİTKİSEL ÜRETİMDE

**Kurumunuza bu yıl en çok hangi alanda proje getirildi? Bu projelere ne kadar hibe desteği verildi?

-Bitkisel üretimin çeşitlendirilmesi ve bitkisel ürünlerin işlenmesi ve pazarlanması alanında ciddi bir başvuru sayısı oldu. Toplam 529 proje başvurusu oldu. 87 proje ile sözleşme imzalandı. Toplam 6 milyon 428 bin 668 TL destek tutarı var, ödenen hibe tutarı ise 1 milyon 680 bin TL oldu. 84 projenin ise ödemesi yapıldı. Önümüzdeki dönemlerde yenilenebilir enerji yatırımları, arıcılık, kırsal turizm ve rekreasyon faaliyetleri alanında destekleme çalışmalarımız olacak.

TARIMSAL ÜRETİMİ ARTIRMAK İSTİYORUZ

**Konya'da faaliyet gösteren diğer kamu kurumları ne tür proje ve çalışmalarınız oldu?


-Gıda ve Tarım Üniversitesi, Konya ve Karaman İl Koordinatörlükleri ortaklığında Hayvancılık İşletmelerinde Verimlilik ve Sürdürülebilirlik Üzerine Üretim Modelleri çalışmaları başlatılmıştır. Konya Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı ve Konya İl Koordinatörlüğümüz ortaklığında, bölgemiz kalkınma kooperatifleri aracılığıyla süt toplama merkezleri, mantar üretim tesisleri ve tıbbi aromatik bitki işleme tesislerinin desteklenmesi  üzerine ortak bir çalışma başlatılmıştır. Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi ve Konya İl Koordinatörlüğümüz ortaklığında bölgemizde yetiştirilebilecek alternatif tıbbı aromatik bitkiler üzerine bir çalışmamız başlatılmıştır.  Hedefimiz; bölgemizde birlikte yürüteceğimiz projelerle tarımsal üretimi artırmak, olacaktır.

**TKDK Konya'nın 2020 hedefleri arasında neler var?

-Kurumumuz 2018-2020 döneminde yaklaşık 327 projeyle, 165 milyon TL hibe hedeflemektedir. Bu hibeler ile kırsalda yaklaşık 300 milyon TL'lik yatırım yapılacaktır. IPARD hibeleri ile 2000 yeni istihdam sağlanacaktır. IPARD hibelerinde gençlere ve kadınlara pozitif ayrımcılık yapılacaktır. 200 genç yatırımcı ve 30 kadın yatırımcı desteklenecektir.

HAKAN DOĞAN KİMDİR?

-Sarayönü'nde dünyaya gelen ve Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi mezunu olan Hakan Doğan, tarım makinaları üzerine yüksek lisansını yaptı. Hayvancılık ve tarım makinaları noktasında bilgi sahibi olan Doğan, kamu mali sisteminde de uzmanlaştı. Üniversitede araştırma görevlisi olarak çalıştıktan sonra, Tarım Bakanlığı bünyesinde çalışmaya başlayan Doğan, Mardin’in Yeşilli ilçesinde ve Kadınhanı'nda hem mühendis hem de İlçe Tarım Müdürü olarak görev yaptı. Ocak 2016 itibari ile de Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Konya İl Koordinatörü görevine atandı. Hakan Doğan iyi derecede İngilizce biliyor.

 

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Röportaj Haberleri