Üreticinin Sesi Olmak İçin Tekrar Beraberiz…

İhsan Koç

Uzun bir aranın ardından tekrar birlikte olmanın sevincini yaşıyorum. Çeşitli yoğunluklardan dolayı yazılarıma ara vermek zorunda kaldım. Birçok gelişmenin yaşandığı bu süre zarfında üreticinin gidişatını konuştuğumuz köşe kimilerinin merakla beklediği, kimilerinin rahatsız olduğu bir ortam olarak hafızalarda yerini aldı. Bu yıl kaldığım yerden merak uyandırmaya devam edeceğim.

***

Geçen yıl sürekli olarak değindiğim tarımsal sorunların meyvelerini maalesef gördük. Bu tatsız meyveler ülkemizde tarımın ve hayvancılığın yönetimi hakkında duyduğum endişeleri haklı çıkardı. Haksız olmak isterdim ancak görünen köy kılavuz istemiyor. Haftalarca alarm durumunda olduğunu yazdığımız tarım ve hayvancılık politikaları çoğunluğun kafasını kuma gömmesiyle beraber karşımıza acı bir reçete olarak çıktı.

***

Bütün yıl boyunca sadece ve sadece üreticinin ürettiği değerlenmedi. Altın, petrol, ulaşım, iş gücü, paketlenmiş süt, gofret, sigara, kola gibi memlekette bulunan tüm varlıklar değerlenirken köylerde emek harcanarak üretilen tüm tarımsal ve hayvansal ürünler değer kaybetti. Bunu becerebilmek bile ayrı bir araştırma konusu olabilir! Şimdilik hayretler içerisinde takip ediyoruz. Sakın kafamızı kumdan çıkarmadan devam edelim!

***

Ürünlerin alım fiyatlarında ufak yükselmeler oldu bu yalan değil. Vicdansız değilim. Bu yükselişler tüketici kesim için gelecek enflasyon verileri olarak yorumlanabilir. İki ucu aynı. Bugün pancar fiyatı belirlendi. Geçen sene tonu 1855 lira olarak açıklanan pancar bu sene 2375 liradan alınacak. Artış 520 lira oldu. Üreticiler ikiye bölünmüş vaziyette, memnun olanlar ve olmayanların tartışmaları kahvehanelerde şimdiden duyulabiliyor. Zaten her yıl açıklanan fiyatı kimisi beğenirken kimisi beğenmez. Gübre, ilaç, amortisman giderleri düşünüldüğü zaman bu rakamın kurtarıcı olması imkansız. Zamlı fiyattan ürünü teslim ettikten sonra çok iyi para kazanmış gülümsemesi olacaktır elbette. Bu gülümseme yaklaşık iki senedir aynı performansla devam ediyor. Ancak eve traktörü yanaştırırken para erimeye başlıyor. Neyse siz tadını bu sene tekrar çıkartın…

***

Enflasyonla mücadele kapsamında çeşitli uygulamaları izliyoruz. Fiyatların üretici tarafından şişirilmediğini zaten sektörün içinde herkes biliyor. Şimdilik umut olarak şunu söylemek doğru olabilir, eğer seneye kadar enflasyonda gerileme yaşanırsa ve alım fiyatlarında bu rakamlar devam ederse belki önümüzdeki beş yıl üreticiler için daha güzel olabilir. Enflasyonun düşüşe geçmesi alım gücünü yukarıya çekebilir.

***

Kredilerin yüksek faizle çalkalanması piyasaları durduruyor. Faizin düşmesi bize gerçek enflasyonun ne durumda olduğunu gösterecek. Şimdilik zaten açıklanan fiyatı kınamak, önüne geçmek, sitem etmek işe yaramıyor. Herhangi birlik durumu yok. Maalesef toprak dayanışmayı seviyor. Sözün özü bu kadar zokayı yutana kadar ses gelmediyse biz komple köşe yazsak ne olacak.

En iyisi fiyatını bil, başını kuma göm, çalışmaya devam et…