Üretici tarlasını taştan arındırıyor

Hasat sezonunu tamamlayan ve yeni dönem için hazırlıklarına başlayan bazı çiftçiler, taşlı tarlalarını da makineler aracılığıyla temizliyor. Büyük oranda verim kaybına neden olan tarladaki taşlar, makineler yardımıyla toplanıyor

Verimi artırmak için bazı çiftçiler tarlasındaki taşları topluyor. Yüksek oranda verim kaybına sebep olan tarladaki taşların zararları ise saymakla bitmiyor. Tarladaki taşlar nedeniyle hem ekipman zarar görüyor hem de taşlı yerlerde tohum toprağın altına girmediği için verimde düşüş görülüyor. Ova çiftçisi tarladan daha iyi verim almak için arayışa girdi. Verimi artırmak için hem sertifikalı tohum kullanılıyor hem de tarladaki taşlar toplanıyor. Tarla taşları, modern makinelerle topraktan bertaraf ediliyor. Kimi destekle aldığı kendi makinesiyle kimi de belli bir ücret karşılığında tarlasını temizliyor.

TAŞ TOPLAMANIN BİR ÇOK FAYDASI VAR

Özel bir taş makinesi üretisi, taş toplamanın faydalarını şöyle sıraladı: "Tarlada yüzeyde bulunan taşların toplanması neticesinde toprağın işlenmesini kolaylaşır. Pulluk ve diğer ekipmanlarla toprak işlemek daha da rahat olur. Toprak işlemenin kolaylaşması çiftçi için tohum yatağını hazırlamakta da rahatlık anlamına gelir. Kaliteli ve güzel bir tohum yatağı elde edilmesi verime olumlu yönde etkiler. Böylece tarlanın tamamına eşit bir ekim yapılabilir. Bu da otomatik olarak, gözle görülebilir şekilde verime etki eder. Diğer yandan, taşları topraktan toplanarak uzaklaştırılmasının çiftçiye başka yönlü bir ekonomik kazanımı da söz konusudur. Toprak ve ekin işleme ekipmanları mibzer, pulluk ve benzeri gibi ekipmanların aşınmasına neden olan taşlar, arazilerden arındırıldığında bakım ve onarım masrafları da düşürecektir. Çiftçimize ekonomik yöndende da yarar sağlayacaktır."

TAŞLAR VERİM KAYBINA NEDEN OLUYOR

Bu yıl belli bir ücret karşılığında tarlasını taştan arındıran Hasan Ceran isimli çiftçi ise, "Tarlayı temizledim. Çok da iyi oldu. Biraz masraflı oldu ama karşılığını harmanda alırım. Hasat bitti. Yeni sezon için hazırlık yapıyoruz. Ekim işlemi başlamadan tarlamı temizledik. Onlarca ton taş çıktı tarlamdan. Hiç bu çaplı bir taş toplama olmamıştı. Tarladaki taşlar hem pulluk, mibzer, kazayağı gibi ekipmanlara zarar veriyordu. Ekipmanların kırılmasına neden oluyordu. Ekini biçen biçerdöverler bile zarar görüyor. Modern makineler işimizi kolaylaştırdı. Daha önce elle topluyorduk. Elle bitmiyordu. Ama makineler kısa süre içerisinde tonlarca taşı topluyor. Bütün çiftçilere tavsiye ederim" açıklamasında bulundu. Öte yandan son dönemde bazı vatandaşlar taş toplama işini meslek edindi. Birer makine alan vatandaşlar, taş toplama işinden önemli oranda para kazanmaya başladı.

KERİM ATICI merhabahaber.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri