Üretici Fiyatları Eylül'de Yüzde 0,88 Arttı

Türkiye İstatistik Kurumu, Eylül ayına ait Üretici Fiyatları Endeksi'ni açıkladı. Endeks, geçen ay bir önceki aya göre yüzde 0,88, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 4,43, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 6,23 ve on iki aylık ortalamalara gör.

Türkiye İstatistik Kurumu, Eylül ayına ait Üretici Fiyatları Endeksi'ni açıkladı. Endeks, geçen ay bir önceki aya göre yüzde 0,88, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 4,43, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 6,23 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 3,58 artış gösterdi. Aylık değişim; tarımda yüzde 2,78 gerileme, sanayide yüzde 1,58 artış olarak gerçekleşti

Tarım sektörü endeksinde, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 0,36, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3,66 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 2,17 düşüş gerçekleşti. Sanayi sektörü endeksinde ise bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 5,37, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 8,26 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 4,77 artış gerçekleşti.

Sanayide en yüksek aylık artış kok kömürü ve rafine petrol ürünlerinde görlüldü. Sanayinin üç sektörünün bir önceki aya göre değişimleri; madencilik ve taşocakçılığı sektöründe yüzde 1,78, imalat sanayi sektöründe yüzde 1,48, elektrik, gaz ve su sektöründe yüzde 2,58 artış olarak kaydedildi.

Bir önceki aya göre endekslerin en fazla artış gösterdiği alt sektörler; kok kömürü ve rafine edilmiş petrol ürünleri (yüzde 6,10), büro makineleri imalatı (yüzde 3,49), ham petrol ve doğalgaz çıkarımı (yüzde 3,38) olarak sıralandı. Buna karşılık tıbbi, hassas ve optik aletler imalatı (yüzde 1,45), basım ve yayım (yüzde 0,81), ağaç ve mantar ürünleri imalatı (yüzde 0,71) bir ay önceye göre endekslerin en fazla gerilediği alt sektörler oldu.

ÜFE’de kapsanan 788 maddeden; 147 maddenin ortalama fiyatlarında değişim olmazken, 499 maddenin ortalama fiyatlarında artış, 142 maddenin ortalama fiyatlarında ise düşüş görüldü.
CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri