Üretici dertli - Sevinç yarım kaldı

Hububat rekoltesindeki artış çiftçiyi sevindirdi. Fakat fiyatlardaki yüzde 20'yi bulan düşüş ise üreticiyi üzdü. Fiyatlardaki düşüşle üreticinin sevinci yarım kaldı. Üretici TMO'nun daha fazla alım yapmasını istiyor

Konya Ovası'nda hasat devam ediyor. Ova'da, arpaların biçimi tamamlanırken buğday ekinlerinin biçimi sürüyor. Hububatta bu yıl rekoltede yüzde 50'yi bulan bir artış sözkonusu. Arpa ve buğdaydaki rekolte artışı çiftçiyi sevindirirken fiyatlardaki düşüş üzdü. Geçen yıla oranla fiyatlarda yüzde 20'yi bulan bir düşüş yaşanıyor. Bugün kaliteli buğdayın tonu 880 liradan satılıyor. Geçen yıl aynı kalitedeki buğday bin 50 liradan satılmıştı. Arpa fiyatları ise çok düştü. Geçen yıl arpa mahsülünün tonunu 700 liradan satan üretici bu yıl 520-550 liradan satıyor. Haziran ayında görülen yağışların buğday ve arpanın protein değerinin düşmesine neden olduğu belirtildi. Çiftçi, geçen yıl yaşanan kuraklık ve kötü hava koşullarından dolayı yeterince ürün ve gelir elde edememişti. Bu yıl da üreticinin istediği olmadı. Bazı tüccarlar da üreticinin malını düşük fiyattan satın almak için fiyat kırıyor. Ziraatçiler, üreticileri dikkatli olmaları noktasında uyarıyor.

FİYATLARDA GERİYE GİDİŞ VAR

Ziraat Mühendisi Mustafa Ceran, hububat hasadı ve fiyatlarla ilgili önemli bilgiler verdi. Hasadın devam ettiğini, rekoltede ciddi bir artışın olduğunu belirten Ceran, fiyatlarda ise bir geriye gidişin olduğunu, bu durumun üreticiyi sıkıntıya sevk ettiğini söyledi. Ceran, "Yağışlardan dolayı harmanımızı ertelenmek durumunda kaldık. Tabii bu yağışlarda, genel anlamda baktığımızda bölgemizde rekoltede yüzde 50 civarında fazlalık var. Geçtiğimiz yıllara göre bu sevindirici tarafı, diğer taraftan yağışların olmasıyla beraber biraz kaliteler etkilendi. Kıraç tarlalarda buğday ve arpa verimleri dekarda 350 ila 600 kilo arasında değişiyor. Bu rakamlar çok iyi. Geçen yıl bu rakamların yüzde 50-60 altında verim alındı. Buğdayın fiyatı nemine, kalitesine ve rengine göre değişiyor. Şu an Buğdayın ton fiyatı 650 lira ile 800 lira arasında. Kalitesi iyi çıkan buğday 870 liraya gidiyor" dedi. 

TON BAŞINA ZARAR 150 LİRA

Fiyatlarda yüzde 30'u bulan bir düşüşün yaşandığını belirten Ceran, şunları söyledi: "Arpalarda sararma vardı, buğdaylarda ise dönme  var. Bu nedenle tüccarlar fiyat kırıyor. Bu yıl hububat üretimi hayli fazla. Verimler memnun edici boyutta. Ancak fiyatlar memnun etmiyor. Geçen yıla göre ton başına üreticinin 150 lira zarar var. 2014 yılında çiftçi bin 50 liradan sattığı buğdayı şimdi 870 liraya zor satıyor. Arpa ve buğday fiyatında yüzde 20 düşüş var. Toprak Mahsülleri Ofisi, arpayı 620-630 liradan aldı. Zahireciler ise arpayı 520-580 fiyat aralığında aldı. Geçen yıl kuraklık çiftçinin belini bükmüştü. Üretici iyi bir sezon geçirmemişti. Fiyatlar yeterli değil. Üreticinin yükü her geçen gün artıyor."

TMO DAHA FAZLA ALIM YAPSIN

Konuyla ilgili konuşan Karatay Ziraat Odası Başkanı Rıfat Kavuneker de, Toprak Mahsülleri Ofisi (TMO)'nun daha fazla alım yapmasını istedi. Fiyatlardaki düşüşün bölge çiftçisini üzdüğünü belirten Kavuneker, son yağışların hububata zarar verdiğini, bu nedenle tüccarların fiyatları kırdığını söyledi. Kavuneker, "Mahsül çok olunca borsada fiyatlar düştü. Son yağışlar da buğdayın kalitesini düşürdü. Protein değeri düştü. Tüccarlar bu nedenle fiyat kırıyor. Şu an kaliteli buğday 700 liradan, arpa da 500-600 lira arasında gidiyor. Verim iyi oldu ama gluten düşünce fiyat kırıyorlar. Gluten oranına göre fiyat belirleniyor. Borsaya güvenimiz tam. Ama bazı tüccarlar üreticiyi üzüyor. Çiftçinin bankaya borcu var, elektrik ve gübre borcu var. Bayram yaklaşıyor çiftçinin ihtiyaçları var. Bu nedenle hemen ürününü satıyor. Fiyatların daha fazla düşmemesi için Toprak Mahsülleri Ofisi alımları biraz daha hızlandırmalı. Günlük alım yapıyor. Ama yeterli değil. Tatilsiz çalışsın. Üretici mağdur olmasın" sözlerini kullandı. 

KERİM ATICI merhabahaber.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri