Ünye’de Deveci Armudunun Hasadını Protokol Yaptı

Ürün çeşitliliğini artırmak, kapama meyve bahçesi tesislerini yaygınlaştırmak ve çiftçileri teşvik etmek amacıyla deveci armudunun hasadı Ünye protokolü tarafından yapıldı.

Ürün çeşitliliğini artırmak, kapama meyve bahçesi tesislerini yaygınlaştırmak ve çiftçileri teşvik etmek amacıyla deveci armudunun hasadı Ünye protokolü tarafından yapıldı.

Ziraat Odası Başkanlığı ve Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü’nün desteği ile organize edilen 'Deveci Armudu Hasat Günü' programı, Ünye Şoförler Odası Başkanı Bekir Şimşek’in bahçesinde gerçekleştirildi. Şimşek, bahçesinin toplam 15 dönüm olduğunu belirterek, “5 dönümü deveci armudu, 5 dönümü kivi, 5 dönümü de elma ve armut artı nar bahçesidir. 700’e yakın armudumuz bulunmaktadır. 400’e yakın kivi, 250 armut, 250 hurma, 150 tane de nar vardır. Diğer çeşitte incir, yerli elmalarımız da mevcuttur. Hemen hemen 1800 kök meyvemiz bulunmaktadır. 4 seneden bu yana çok büyük emek verdik. Çok da masraf ettik. Ben bugün hasat günümüze katıldığınız için hepinize teşekkür ediyorum.” dedi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Yetkin Esen de bahçenin temellerinin nasıl atıldığını anlattı. Esen, “Biz Ziraat Odası Başkanlığı, Ünye Belediyesi ve Şoförler Cemiyeti ile 2008 yılında Antalya’ya bir tarım fuarına geziye gittik. Aslında bu bahçenin temelleri o gezi sırasında atıldı. O gezide sohbet ederken, Bekir Bey’e, 'abi sizin böyle bir bahçeniz var, burada ne yapmayı düşünüyorsunuz dedim. O da bir şey yapmıyorum. Kiraya verildi karpuz yapıldı, mısır yapıldı dedi. Ben de kendisine, meyve bahçesi, bilhassa kivi bahçesi olabilir dedim. Hatta orda öyle bir kivi bahçesi yapalım ki iki tane TIR kamyon gelsin, biz o iki TIR'ı tıka basa dolduralım, kivimizi Türkiye’nin her yerine gönderelim. Daha sonra da ben Bekir Bey’e burayı deveci armut bahçesi yapalım. Olur mu olmaz mı derken bahçenin yarısını deveci armut bahçesi, yarısını da kivi bahçesi yapmaya karar verdik. İl müdürümüzün desteği ile de deveci armudu fidanlarına ulaşarak dikimini yaptık. Gönül isterdi ki deveci armudu hasadı ile kivinin hasadını aynı tarihte yapalım ama kivinin hasadı biraz daha geç olduğu için bugünü deveci hasadı günü yaptık. O vesile ile böyle bir bahçe ortaya çıktı. Emeği geçen herkese çok teşekkür ederim.” diye konuştu.

Ordu Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Musa Sağlam ise “Arazimiz engebeli bir arazi. Topografyası oldukça zor. İnsan emeği oldukça fazla. Dolayısıyla bir zaman olayı söz konusu. Yine bir işgücü maliyet söz konusu. Bunun yanında, maliyetleri dikkate aldığımızda üreticimizin özellikle son yıllarda fındıkta birim ve maliyetler noktasında bizim yapmış olduğumuz çalışmalar dahilinde değerlendirdiğimizde, üreticimizin, özellikle artık çiftçilikten ziyade köylülüğü benimsediğini görüyorum. Netice itibari ile güzel bir bahçe ortaya koyulmuş durumda.” şeklinde konuştu.

Programa; Ünye Belediye Başkan Vekili Ali Kemal Mehel, AK Parti İlçe Başkanı Av. Ahmet Çamyar, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Musa Sağlam, İlçe Jandarma Komutanı Ahmet Koçdemir, İlçe Emniyet Müdürü Ömer Akar, İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Yetkin Esen, oda başkanları, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, daire amirleri ve vatandaşlar katıldı.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri