Unutulmaya yüz tutmuş meslek bakır işlemeciliği

Bir zamanların en çok tutulan mesleklerinden birisi olan bakır işlemeciliği de yetiştirecek eleman bulunamadığı için unutulmaya yüz tuttu.
 El emeği göz nuruna artık değer verilmediğini belirten bakır işleme ustaları mesleğin son temsilcileri olduklarını söyledi. 
Ereğli'de bakır işlemeciliği yapan Güray Sağlam, bakır işlemeciliği mesleğinin artık unutulduğunu hatta bir çok insanın böyle bir meslekten haberlerinin olmadığını kaydetti. 
Mesleğinin bitme noktasına geldiğini bildiren Sağlam, ''El sanatına ilgi gün geçtikçe azalıyor. Özellikle Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında Ereğli dışından gelen vatandaşlarımız sayesinde biraz olsun işlerimiz canlanıyor. Bu aylarda hediyelik bakır işlemesi yapıyoruz'' dedi. 
Ereğli dışında bu mesleğin bitme noktasına geldiğini vurgulayan Sağlam, işi yapan yer çok az olduğundan bu işin meraklılarının özellikle Ereğli'ye gelerek bakır yaptırdıklarını ifade etti. 
Bir güğüm işlemesini 15 liradan, ibriğin 10 liradan, sini 20 liradan bir sahanın işlemesini ise 5 lira'dan yaptıklarını dile getiren Sağlam, ''Bundan sonra artık günümüz beklemekle geçecek. El emeğine değer verilmiyor. Yeni ustaların yetişmesi için elamanda bulamıyoruz. Gözüken o ki bizler bu mesleğin son temsilcileriyiz. Bizden sonra bu meslekte bir çok meslek gibi yok olup gidecek'' dedi.


 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür Sanat Haberleri