Ünlü İsimler ‘bonzai’ye Hayır Dedi

Bakırköy Belediyesi, uyuşturucu madde ‘bonzai’den dolayı yaşanan ölümler, çocuklar ve gençler üzerindeki tehlikesine dikkat çekmek amacıyla bir program düzenledi. Programa katılan sanatçılar Soner Arıca, Deniz Akkaya, Ahmet Selçuk İlhan,...

Bakırköy Belediyesi, uyuşturucu madde ‘bonzai’den dolayı yaşanan ölümler, çocuklar ve gençler üzerindeki tehlikesine dikkat çekmek amacıyla bir program düzenledi. Programa katılan sanatçılar Soner Arıca, Deniz Akkaya, Ahmet Selçuk İlhan, Didem Balçın ile eski polis müdürü Zafer Ercan uyuşturucunun zararları hakkında konuştu. Vatandaşları uyaran ünlü isimler ‘bonzai’ye hayır dedi.

Bakırköy Belediyesi, Yunus Emre Kültür Merkezi’nde “Çocuklarımız için Buluşuyoruz, Bonzai’ye Hayır Diyoruz” sloganıyla bir etkinlik düzenledi. Kamuoyunda bonzai olarak bilinen sentetik uyuşturucu maddeden dolayı yaşanan ölümler ve toplum üzerindeki tehlikesine dikkat çekmek için düzenlenen etkinliğe Bakırköy Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu ev sahipliği yaptı. Sanatçılar Soner Arıca, Deniz Akkaya, Ahmet Selçuk İlhan, Didem Balçın ile eski polis müdürü Zafer Ercan birer konuşma yaparak uyuşturucu tehlikesine karşı uyarılarda bulundu.

Uyuşturucunun zararlarının anlatıldığı konferansta Bakırköy Belediye Başkanı Kerimoğlu, “Ülkemizde en önemli sosyal yara haline dönüşen bonzainin kullanımının önüne geçilmesi için biz elimizden gelen tüm çabayı göstereceğiz. Bunu bir belediye başkanından öte bir hekim ve baba olarak istiyorum. Çünkü yaşanan çaresizlikleri maalesef yakinen görüyorum. Benim vermek istediğim mesaj şudur: Aileler çocuklarını, gençleri sanat, spor, kitap okuma gibi doğru hedeflere yönlendirmeleridir.” diye konuştu.

Bonzai temin etmenin çok kolay olduğunu belirten Psikiyatri Uzmanı Özkan Pektaş, Türkiye’nin bu uyuşturucu madde kullanımını ilk yasaklayan ülkelerden biri olduğunu söyledi. İlkokul yaşındaki çocuklarda bonzai kullanımı olduğunu aktaran Pektaş ailelere şu tavsiyelerde bulundu: “Çocukları diğer uyuşturuculardan çok daha tehlikeli bu illetten uzak tutmanın en doğru yolu olarak onların gözlerinin içine bakmalarını tavsiye ediyorum. Diğer uyuşturucu maddelerin bağımlılık yaratması için belli bir süre gerekirken bonzai hemen etki ediyor ve en az 12 saat vücutta kalıyor. Bonzai kullananlarda çok tehlikeli bir şey halisinasyon görmeler başlıyor. Paranoya başlıyor ve akıl bozukluğuna kadar gidiyor. Bonzai kullanan çocukları konuşmalarında yavaşlama, hareket kabiliyetindeki düşüklük, garip garip hareketlerle gözlemleyebiliriz.”

“BONZAİ BAĞIMLI OLMADAN ÖLDÜRÜYOR”

Bonzai’nin bağımlılık sürecine geçmeden kullanan kişiyi öldürebileceğini vurgulayan eski emniyet müdürü ve bağımlılık uzmanı Zafer Ercan ise şöyle konuştu: “Torbacı tabir edilen uyuşturucu satıcıları dünyanın en vicdansız akıllı kişileridir. Maalesef en yakınlarınızdaki arkadaşları çocuklarınızı bonzaiye alıştırabilir. Şunu unutmayın bonzai bağımlısı olmadan çocuklarınız içindeki maddelerden dolayı ölebilir. Anne, babalar çocuklarınızla ergenlik çağlarında bile olsalar sabırla paylaşmaya devam edin. Bir önemli tehlike konusunda da aileleri uyarmak istiyorum. Çocuklarınızın sizin yanınızda olsa bile sigara ve alkol kullanmalarına göz yummayın.”

Sanatçı Deniz Akkaya 5 yaşında bir çocuk annesi olduğunu kaydederek ailelerin çocuklarıyla daha fazla vakit geçirmesi gerektiğini söyledi. Akıllı telefon ya da tablet bilgisayar kullanmadığını dile getiren Akkaya, “Çocuklara maalesef günümüzde anne-babalar değil televizyonlar, akıllı telefonlar, tabletler bakıyor. Ben göz teması kurmadan çocuklarınızla ilgilenemediğinizi düşünüyorum. Çocukların boş zamanları kalmaması için spora ve sanata yönlendirin.” dedi.

Etkinlikte konuşan sanatçı Didem Balçın da Türk halkının dizi ve filmler ile yakından ilgilendiğini aileleri ve çocukları bilinçlendirmek için dizi ve filmlerin arasına 1 dakikalık tanıtıcı videolar konulmasını önerdi.

“MİKROP GİBİ DOSTLARI HAYATINIZDAN SİLİN ATIN”

Şair Ahmet Selçuk İlkan ise insanın hem en büyük mucize hem de en büyük tehlike olduğunu ve insanı düzeltmeden hiçbir şeyin çözülemeyeceğini anlattı. İlkan, “Hayatınızda ekmek gibi ilaç gibi dostlar olsun ama kesinlikle mikrop gibi dostları silin atın. Ve çocuklarınızla aranızda duygusal boşluklar oluşturmayın. Bilin ki o boşlukları dolduracak yabancı insanlar, maddeler olacaktır. Ve son bir şey daha söyleme istiyorum, çocuklarınıza yüreğinizle dokunun.” ifadelerini kullandı.

Etkinlik uyuşturucunun zararlarının anlatıldığı tiyatro ve film gösterisi ile son buldu. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri