Unkur’dan Avrupa barolarına çağrı

Konya Baro Başkanı Av. Oktay Unkur, , Filistin topraklarında işlenen insanlık suçları ve soykırımın bir an önce durdurulması için 25 Avrupa ülkesi başta olmak üzere diğer ülkelerin Başkent Barolarına 6 dilde çağrı mektubu gönderdi.

Konya Baro Başkanı Av. Oktay Unkur, Filistin topraklarında işlenen insanlık suçları ve soykırımın bir an önce durdurulması, en büyük hukuk örgütlerinden olan Baroların tarihsel misyonları gereğince uluslararası düzeyde harekete geçmeleri, sonrasında ise bu suçların faillerinin yargılandığı Uluslararası Ceza Mahkemesinde görülen davaya müdahil olmaları amacıyla 25 Avrupa ülkesi başta olmak üzere diğer ülkelerin Başkent Barolarına 6 dilde çağrı mektubu gönderdi.

İSRAİL SOYKIRIM YAPIYOR

Bir devlet olmanın sorumluluğunu taşımayan İsrail’in maalesef tüm dünyanın gözü

önünde; yılardır kadın / erkek / çocuk ayrımı gözetmeksizin soykırım uyguladığını ve

insanlığa karşı suç işlediğini dile getiren Unkur, “Pek vahim olarak kabul edilen bu suçların soruşturulması ve kovuşturulması açısından dünya devletlerinin milli hukukunun yetersiz kalacağı düşüncesiyle supranasyonel bir ceza mahkemesinin kurulması öngörülmüş ve 1998

yılında âkit devletler Roma Statüsü’nü imzalamıştır. Roma Statüsü’nü imzalayan taraf devletler; “milyonlarca çocuk, kadın ve erkeğin mağdur olduğunu göz önünde bulundurarak, insanlığın vicdanını derinden sarsan akıl almaz vahşetler”e karşı ortak bir refleks gösterme konusunda mutabakata varmış ve bu husus Roma Statüsü’nün giriş kısmında ifade edilmiştir.

Bu tür ağır suçların tüm dünyanın barış, güvenlik ve refahını tehdit ettiğini kabul

ederek, bu ciddi suçların cezasız kalmaması ve etkin bir şekilde kovuşturulması amacıyla

uluslararası işbirliğini geliştirme ve Filistin topraklarındaki soykırımın önlenmesine yönelik

her türlü hukuki girişimde bulunmayı teklif ve talep ediyoruz. Adaletin, uluslararası ceza

hukukunun yaptırımları sayesinde tesis edilebileceğini teyit ediyoruz” dedi.

BAROLAR GÖREVLERİNİ YAPMALI

Konya Baro Başkanı Av. Oktay Unkur, mektubunda şu görüşleri savundu: “Bilindiği üzere avukatlar ve bağlı bulundukları meslek örgütü olan barolar; insan haklarının korunması ve bu haklara yönelik ihlallerin önlenmesi konusunda ulusal mevzuat ve tarihsel misyonları gereğince sorumluluk taşımaktadırlar. Bu sorumluluğun gereği olarak insan hakları ihlallerine ilişkin aktif çaba ve yasal girişimde bulunma ödevi barolara yükletilmiştir. Kısaca izah ettiğimiz üzere baronuzu ve meslektaşlarımızı tâbi oldukları milli hukuku harekete geçirmeye, Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde görülen ve Filistin’de uygulanan soykırımın sorumlularının yargılandığı davaya katılmaya ve konuda aktif tavır alarak kamuoyuna açıklama yapmaya davet ediyoruz.”

HABER MERKEZİ

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri