Üniversitelilere Sporcularda Psikolojik Becerilerin Geliştirilmesi Anlatıldı

Adana Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Fazlı Bayram Hadi, kentte sporu yaygınlaştırmak için Çukurova Üniversitesi’yle (ÇÜ) farklı projeleri yaşama geçireceklerini söyledi.    Hadi, Amatör Spor Haftası etkinlikleri...

Adana Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Fazlı Bayram Hadi, kentte sporu yaygınlaştırmak için Çukurova Üniversitesi’yle (ÇÜ) farklı projeleri yaşama geçireceklerini söyledi.

    Hadi, Amatör Spor Haftası etkinlikleri kapsamında ÇÜ, Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu’nda (BESYO) gerçekleştirilen seminerde yaptığı konuşmada, kendisinin de eski bir sporcu olduğunu, kısıtlı olanaklarla atletizmde önemli dereceler yaptığını belirtti. Adana’da 55 branşta faaliyet gösterildiğini son yıllarda farklı branşlarda 200 sporcunun milli takıma kazandırıldığını ifade eden Hadi, şunları söyledi: "2 yıldır il spor merkezlerine katılan sporcu sayısıyla Türkiye birincisi olduk. Türkiye’de ilk kez Seyhan Baraj Gölü’nde gerçekleştirdiğimiz albano sistem kürek parkuruyla Avrupa’nın en iyi tesisine sahip olduk. Yakında mevcut tesislerin yanı sıra 33 bin kişilik yeni stat, 7 bin 500 kişi kapasiteli spor salonu, 2 bin 500 kişi kapasiteli kapalı yüzme havuzu ve çok amaçlı atletizm pistini hizmete geçireceğiz."

    BESYO Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zeynep Dinç ise sporun sürekli geliştiğini, geçmiş dönemlerde özellikle futbolda teknik direktörlerin sorunları tek başlarına çözmeye çalıştığını, günümüzde ise kaleci antrenörü, psikolog, beslenme uzmanı, spor hekimi, masör ve malzemeci gibi 5-6 yardımcıyla çalıştıklarını ifade etti.

    Olimpiyatlar gibi dünyanın en önemli spor organizasyonunda milli ve rekortmen sporcuların bile basit hatalardan dolayı diskalifiye olduklarını veya kötü dereceler yaptıklarını hatırlatan Doç. Dr. Dinç, teknik, taktik kadar zihinsel antrenmanın da önemini anlattı.

    FUTBOL KULÜPLERİNE PSİKOLOJİK DANIŞMAN ZORUNLULUĞU

    Son 2 yıldır Futbol Federasyonu’nun Süper Ligde ve PTT Ligi’nde mücadele eden takımların psikolojik danışman bulundurmalarını zorunlu tuttuğunun altını çizen Doç. Dr. Dinç, konuşmasında şunlara yer verdi: “Öncelikle sporcuyu istediğiniz kadar fiziksel olarak hazırlayın. Şayet, stres, kaygı, gerginlik, farklı sorunları gideremezseniz bu durum performansını olumsuz etkiler. Ciddi bir karşılaşmaya çıkacak sporcuya ‘rahat ol başarırsın’ demek çok doğru değil. ‘Elinden gelenin en iyisi yap’ demek daha akılcı olur. Öncelikle, hedef ve amaç doğru belirlenecek. Hedef olmadan asla motivasyon olmaz. Dikkat neredeyse enerji oradadır. Psikolojik beceride eğitim, kazanım ve pratik çok önemlidir. Çok kişi nasihat almaktan hoşlanmaz. Dolaylı mesajlarla yönlendirme yapma daha yararlı olur."

    Sporcularda öfke kontrolüne de dikkat çeken, galibiyete sevinmek kadar, yenilgiye de üzülmenin sporcu üzerindeki etkilerini anlatan Doç. Dr. Dinç, konuşmasının ardından konuklara terapi uyguladı. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yerel Haberleri