Bugünlerde gerek Konya’da olsun gerekse de Türkiye’nin diğer üniversitelerinde olsun büyük bir hareketlilik var. Herkes kendi üniversitesinin tanıtımını yapmak için standlar kuruyor, bilboardlara çıkıp reklam yapıyor…
**
Devlet üniversiteleri bile öğrenci çekebilmek için yoğun bir reklam çalışması içerisine girmiş durumda. Konya’da yeni kurulan Konya Teknik Üniversitesi açık hava reklamlarıyla hem kendini tanıtmak hem de öğrenci çekebilme derdinde…
**
Selçuk Üniversitesi, Necmettin Erbakan Üniversitesi ve Konya Teknik Üniversitesi standlar kurarak, üniversitelerini tanıtmak için yoğun çaba gösteriyor. Allah yardımcıları olsun…
**
KTO-Karatay Üniversitesi ve Gıda ve Tarım Üniversitesi gibi iki özel üniversitede tercih dönemini verimli geçirmek için çalışıyor. Ne kadar öğrenci çekebilirse o kadar kazançlı çıkılacak…
**
Tercih döneminde gerek kamu gerekse de özel üniversiteler hararetli bir şekilde tanıtım peşinde koşuyor. Peki; Türkiye’deki üniversiteler öğrencilere nasıl bir gelecek vaat ediyor?..
**
Kimse madalyonun öteki yüzünü konuşmuyor. Toz pembe hayaller, kaliteli eğitim, iyi bir gelecek vaadi… Peki gerçekten öyle mi? Bugün üniversite mezunu işsizler ordusu ile dolu ülkemiz…
**
Üniversitelerdeki eğitim kalitesi çok mu iyi? Maalesef; üniversitelerimiz dökülüyor. Her gün liyakatsiz atamalar yaşanıyor ülkemizin dört bir yanında. Üniversitelerimiz eğitim yuvasına değil aile şirketlerine dönmüş durumda…
**
Karısı, oğlu, kızı, yeğeni, arkadaşı…Öyle atamalar haber oluyor ki; aklınız şaşar, şuurunuz durur. Sosyoloji bölümüne müzik mezunu öğrenci alınıyor yüksek lisans eğitimi için. Liyakatsiz insanlar her yere doluşmuş durumda…
**
Türkiye’deki üniversitelerin performanslarıyla ilgili raporlar yayınlanıyor sürekli. Uluslararası derecelendirme kuruluşu Quancquarelli Symonds’ın (QS) verileri, Türkiye’deki üniversitelerin eğitim kalitesindeki düşüşü gözler önüne seriyor..
**
QS, 2019 yılına ilişkin, “Dünya Üniversite Sıralamaları” raporunu paylaştı. Londra merkezli kuruluşun raporuna göre, Türkiye’den hiçbir devlet üniversitesi başarı sıralamasında ilk 500’e giremedi. Düşünün ilk 500’te bir tane devlet üniversitemiz yok…
**
İlk 500’lük dilime girebilen üniversitelerin ikisi de vakıf üniversitesi. Koç Üniversitesi sıralamada 448’inci olurken Bilkent Üniversitesi 456’ncı sırada yer aldı…
**
ODTÜ, genel listede “551-560” aralığında tarif edildi. Boğaziçi Üniversitesi listenin 571’inci sırasında yer alırken İstanbul Teknik Üniversitesi’nin, Ankara Üniversitesi’nin, Gazi Üniversitesi’nin ve Hacettepe Üniversitesi’nin genel listedeki sıraları sırasıyla, 571, 651, 801 ve 860 oldu.
**
İTÜ ve ODTÜ, alan detay listesindeki mühendislik ile mimarlık başlıklarında 101-150 bandına yerleşti İTÜ ve ODTÜ’nün ardından bu alanlarda öne çıkan diğer üniversiteler Bilkent, Koç, Sabancı ve Boğaziçi oldu..
**
Türkiye’de kaliteli eğitim veren üniversitelerin sayısı bir elin parmaklarını geçmez. Ben diyeyim 10 üniversite siz deyin 15. Böyle bir ortamda üniversitelerimiz öğrencilere nasıl bir gelecek vaat edebilir…
**
Kimse alınmasın, gücenmesin, darılmasın…Üniversiteler aile şirketine döndüğü günden bu yana bu işin suyu çıktı. Her şehre üniversite açıldı ama öğrenci yok, öğretim üyesi yok…Olanlar da liyakatsiz insanlar..
**
Geleceğimizin teminatı, ülkemizin genç nüfus potansiyeli iyi değerlendirilemiyor. Kendini yetiştiren üniversite mezunları da bakıyor, ülke olacak gibi değil. Kendini Almanya’ya veya ABD’ye atıyor…
**
Nitelikli insanlarımızı sırf dayısı yok diye kaybediyoruz. Sırtı sağlam olmayan, arkasında birileri olmayan insanların sırtını yere getiriyoruz. Sonra da ülke niye gelişmiyor diye serzeniş de bulunuyoruz..