Üniversite hayatı, kişinin ilgi ve becerilerini geliştirdiği, sosyal bağlarını kuvvetlendirdiği, karakter gelişimini sürdürdüğü önemli bir süreçtir. Bu nedenle, öğrencilerin gelişim basamaklarını belirleyecek olan üniversite ortamını seçerken doğru bir tercihte bulunmaları büyük önem taşır.
Öğrenciler üniversite giriş sınavlarına hazırlanırken sınavın kendisi o kadar önemli hale geliyor ya da getiriliyor ki; gençler hangi programlarda okumak istediklerine karar vermeden, üniversiteler ve programlar hakkında nerdeyse hiçbir şey bilmeden tercih döneminin içinde buluyorlar kendilerini. Gençler bir önceki yılın puanları ve sıralamaları içinde kayboluyor, kendi isteklerini, beklentilerini hayallerini tamamen unutuyorlar. Her yıl, herhangi bir üniversitede okuduğu halde yeniden sınava giren binlerce gencimiz tercih yaparken yanlış yaptığını anlıyor. Gençler neden üniversite eğitimi almak istediklerini bilmek zorundalar. Yeteneklerini objektif olarak değerlendirmeli, bu konuda ne mütevazı olmalı ne de gerçeklikten uzaklaşmalılar. Tabii bu arada “İnsan isterse her şeyi başarabilir” söylemini fazlaca duyacaklar. Bu söylemin yerine biz şöyle bir ifade kullanalım: “İsteklerimiz için sonuna kadar mücadele etmeliyiz; ama bazen başaramayabiliriz de… Hayatta kazandıklarımız kadar kaybettiklerimiz de bizi biz yapar.” İsteklerinize yeteneklerinize, hayallerinize, uygun işler yapabilmek için “Ne iş olsa yapmam!” demekle işe başlamalı. Bir öğretim programı ve o programın okunacağı üniversite seçimiyle birlikte geleceğimizle ilgili bir karar veririz. Özellikle bölüm seçimimiz, yaşamımızın bundan sonraki kısmında ne yapacağımızı belirlemek demektir.
Peki, öğrenciler doğru bir seçim yapabilmek için öncelikle hangi kriterlere odaklanmalıdır?
Aslında öğrencilerin tercih sırasında değil, lise öğrenimi boyunca kendilerine sorması gereken sorular var. Meslekleri ve üniversiteleri geniş zamana yayılmış şekilde tanımalı, kendi yetenek, ilgi ve becerileriyle uyumlu olup olmadığını anlamaya çalışmalı, mümkünse iş deneyimi yaşayarak o mesleğin kendilerine uygun olup olmadığını tespit etmeliler. Ama ne yazık ki bunu yapabilen aday sayısı oldukça az. Genellikle yapılan 10-15 gün gibi kısa bir zaman aralığında hayatlarını etkileyen bu çok önemli kararı vermeye çalışmak, bu da oldukça stresli. Bütün bunları değerlendirdiğimizde üniversite ve bölüm seçiminde dikkate alınacak birkaç kıstastan bahsedebiliriz.
SEÇİLEN MESLEKİ ALANDAKİ BAŞARI
Tercih yapacak öğrencilerin dikkat etmesi gereken en önemli kriterlerden biri, üniversitenin seçilen mesleki alandaki başarısıdır. Bir üniversitenin ilgili bölümündeki hocalarının çalışma alanları, projeleri, verdikleri dersler bu başarının bir göstergesi olabilir. Bunun yanı sıra, üniversite bünyesindeki laboratuvarlar, araştırma ve uygulama merkezleri, ilgili alandaki başarıyı gösteren diğer unsurlardır. Öğrencilerine uygulamalı araştırma olanakları sunan, alanında başarılı hocalarla öğrencileri bir araya getiren bir üniversite ortamı, mesleki eğitim ve başarıyı destekleyecek ilk kriterlerdendir.
SOSYAL İMKÂNLAR
Tercih yapacak öğrencilerin dikkat etmesi gereken önemli bir diğer ölçüt, üniversitenin sahip olduğu sosyal imkânlardır. Bir üniversitedeki öğrenci kulüplerinin aktiviteleri, gönüllü çalışmalar, sosyal sorumluluk projeleri, fiziksel koşulları öğrencilerin sosyal gelişimleri için çok önemlidir. Bu tür faaliyetlerin yoğun olduğu bir üniversite ortamında, öğrenciler akranlarıyla daha kuvvetli bağlar geliştirebilecek, geniş bir sosyal çevre oluşturabilecektir. Bu da, hem üniversite yılları boyunca hem de mezuniyet sonrasındaki yıllarda kişisel ve profesyonel bir sosyal ağın kurulmasına katkıda bulunacaktır. Üniversite hayatı, yalnızca akademik eğitimin sağlandığı bir süreç değil, aynı zamanda kişinin dünyayla iletişim kurmayı öğrendiği bir dönüm noktasıdır. Bu süreçte, öğrencilerin farklı ülkelerden insanlarla ve kurumlarla etkileşim kurması zenginleştirici bir deneyim olanağı sağlar.
STAJ İMKÂNLARI
Üniversite eğitiminin önemli bir diğer parçası, edinilen bilgilerin iş yaşamında ve uygulamada nasıl kullanıldığını bilmektir. Bu nedenle staj imkânları öğrencinin yeni deneyimler kazanmasına, kariyer hedeflerini netleştirmesine ve öğrendiği soyut kavramların uygulamaya nasıl dönüştüğünü görmesine yardımcı olur. Tercih yapacak öğrenciler, seçtikleri bölümde ne tür staj imkânları olduğunu dikkate almalı, eğitimlerini zenginleştirebilecek uygulama olanaklarını araştırmalıdır.
SAİD TURGUT - Özel Enderun Fen/Anadolu Lisesi Müdürü
Doğru kariyer için hedefli adımlar
‘Hayatımız, daha güzel bir gelecek gibi bir hedefe sahip olmasaydı, çok çekilmez olurdu.’ Halil Cibran
ÖSYM tarafından 2019 YKS sonuçları, (TYT-AYT) açıklandı. Sevgili öğrenciler ve onları hayata hazırlayan değerli veliler sözlerim bir rehber gözüyle sizlere. Hayatınızın dönüm noktasında üniversite seçimine ilişkin vereceğiniz kritik karar aşamasındasınız bunu biliyorum. Başarıyı yönetmek, yakalamaktan zordur. Geleceğiniz açısından alınacak kararlar, yapılacak tercihler büyük önem taşıyor. Modern zamanlar ve yaşanan teknolojik gelişmeler ışığında yeni mesleklerin ortaya çıktığı, bazı meslek dallarının önemini yitirdiği günümüz iş dünyasına her zamankinden daha fazla hazırlıklı olmak gerekiyor. Öğrencilerimizin büyük emekler harcayarak tamamladığı lise eğitiminden sonra onları hayata hazırlayacak akademik son durak üniversite eğitimi diyebiliriz. Seçeceğiniz üniversite ve bölüm tercihi sizi sadece meslek sahibi yapmıyor, aynı zamanda geleceğin iş dünyasına hazırlıyor. Bu kadar önemli bir karar alırken, tercih yaparken nelere dikkat etmelisiniz?
Hedefler Kendi Gerçeğimiz, Yeteneklerimiz ve İsteklerimizle İlgili Olmalıdır
‘Hedefe yaklaştıkça, zorluklar artacaktır.’ der Wolfgang Van Goethe. Doğru kariyer için, hedefli adımlar atabilen adamlar olmalıyız. Adayların üniversite tercihlerini öncelikli olarak uzman desteği alarak yapmaları önemlidir. Sevmeyeceği, sevemeyeceği, bilgisine sahip olmadıkları hedefleri yazmaktan kaçınmalıdır. Sınav puanlarına göre değil, başarı sıralamasına göre tercih yapmaları doğru olur.
Tercihiniz Geleceğinizi, Hedefe Koşan Adımlar Kariyerinizi Belirler
Montaigne ‘Bir amaca bağlanmayan ruh, yolunu kaybeder. Çünkü her yerde olmak, hiçbir yerde olmamaktır. ’der. Yaptığımız seçimler cesaretimizin derinliğini belirler. Gerçeğin ışığı altında bir tercih yapmalısınız. Tercihler, hayatımızın pusulaları olacaktır. Üniversite dönemi özgür olduğu kadar hayata bakışa ufuk açar. Artık sosyal hayata hazırlanmış hem düşünsel hem pratik olarak hayatın kısa provalarını yaşama aşamasındadır. Kişiyi iyi bir kariyere, yeteneklerini keşfettiği mesleğe hazırlayacak olan üniversitedir. Bünyesine kattığı öğrencisine sadece yolun sununu değil; bilakis karşılaşabileceği her yönü ona gösterebilen bir üniversite tercih edilmelidir.
Vizyon Sahibi ve Güncel Bir Eğitim Anlayışını Benimsemiş Akademisyenler
Vizyon sahibi, dünyadaki gelişmeleri takip eden öğretim görevlileri öğrencilerin de vizyonlarını olumlu yönde değiştirmektedir. Nitelikli bir eğitimi ancak alanında uzman, deneyimli bir akademik kadro tamamlayabilir. Sadece teorik değil, pratik bilgilerle modern ve güncel bir eğitim anlayışını benimsemiş akademisyenler adeta bir mentor/akıl hocası gibi öğrencileri yönlendirmekte ve onların mesleki gelişimlerine de katkı sağlamaktadır.
Fark Oluşturan, Eğitimlerini Pratiğe Dökecekleri Uygulama Alanları
Alanında kendini geliştirmeyi, akademik eğitimin yanı sıra teoriden pratiğe geçiş yaparak iş hayatına hazırlanmayı kim istemez? Tercih edilecek fakültenin ya da bölümün uygulama alanları teknolojiye uygun olarak öğrencilerin hizmetine sunulmalıdır. İmkânı ve altyapısı bunu destekleyen fakülteler araştırılmalıdır. Laboratuvarları, proje ofisleri, araştırma merkezlerinin kalitesi elbette akademik başarıyı olumlu yönde etkilemektedir. Sadece genel alanlar değil, öğrencilerin aldıkları bölüm eğitimlerini pratiğe dökecekleri uygulama alanları da olmalıdır. Örneğin tıp öğrencileri için araştırma hastaneleri, mühendislik öğrencileri için alanlar, iletişim ve güzel sanatlar öğrencileri için stüdyolar, hukuk öğrencileri için sanal mahkemeler, fark oluşturan, geliştiren uygulamalardır.
Yabancı Dil, İş Bulmada Güçlü Bir Referans
Mezunların önündeki en önemli engel çoğu zaman yabancı dildir. Sadece ulusal değil, uluslararası çapta akademik ya da iş ortamlarına entegre olan öğrencilerin; üniversite eğitimi sonrasında bir kaç yabancı dil bilen, yabancı dillerini kullanarak iş yapabilen başarılı mezunlara dönüşmesi arzulanmaktadır. Eğitimi tercih edilecek üniversitenin yabancı dillerde vereceği nitelikli eğitimler öğrencilerin mezun olduktan sonra yurt içi ve dışı iş imkânlarını yakalamasına imkân sağlayacaktır.
Destek Vermeli Ancak Müdahaleci Tutumlardan Uzak Durmalı
Aslında tecrübe, insanın başına gelen şeyden öte, o başına gelenle ne yaptığıdır. Aileler çocuklarına tecrübeleriyle destek vermeli, bilgi toplamasına yardımcı olmalı, ancak çocukları adına karar vermemeli, müdahaleci tutumlardan uzak durmalı. Öğrenciler açısında ise yakın çevrenin gelişigüzel yorumları etkisinde kalınmamalı. Yorumlardan etkilenmek yerine bu meslekleri yürütenlerle konuşmak daha doğru bir tutum olabilir. Tercih Kılavuzu çok iyi incelenmeli. Özellikle tercih edilecek bölümlerin özel şartları dikkate alınmalı. Aday tercih listesinin başında iyimser davranıp kendi başarı sıralamasının üstünde başlayabilir. Daha sonra kendi sıralamasına yakın bölümlere ağırlıklı yer verebilir. Bir önceki yılın sonuçları dikkate alınmalı, Dolayısıyla öğrenciler geçen yılın YKS taban puan ve sıralamalarını inceleyerek tercihlerini şekillendirebilirler. Listesini kötü olasılıkları düşünerek bitirmeli, kendi sıralamasının altına inebilir. Yapılan sıralamada son tercihlerine yerleşse bile bundan mutlu olmalıdır; 5. tercihine yerleşen bir aday ‘keşke 8. tercihim olsaydı’ demeyecek şekilde tercih listesini oluşturmalıdır.
Nelson Mandela ‘Büyük bir tepeyi tırmandıktan sonra yalnızca, tırmanılacak daha bir sürü tepe olduğunu göreceksiniz.’ der. Sonuçların herkese hayırlı olması ve gençlerimizin doğru tercihle mutlu olabilecekleri hedeflere ulaşmalarını dilerim.
HALİM SELVİ - Özel Enderun Fen/Anadolu Lisesi Rehber Öğretmeni
ENDERUN NESLİ GELECEĞİ İNŞA EDİYOR
Binlerce mezunuyla Türkiye’nin geleceğine değerli katkılarda bulunan Özel Enderun Fen ve Anadolu Lisesi, çeyrek asırlık eğitim hayatını, her yıl olduğu gibi 2019 mezunlarının bireysel ve kitlesel başarılarıyla yine taçlandırdı. YKS sonuçlarına baktığımızda Türkiye sıralamasında ilk iki binde 5 öğrenci, ilk beş binde 7 öğrenci, ilk on binde 10 öğrenci, ilk yirmi binde 15 öğrenci, ilk elli binde 30 öğrencimiz bulunmaktadır. YKS’de elde edilen bu derecelerden dolayı emeği geçenlere teşekkür eden Okul Müdürü Said Turgut şunları ifade etti: “ Okulumuzda öğrencilerimizin nitelikleri, farklılıklarıyla ülkemizin ve insanlığın geleceği açısından muazzam bir potansiyele sahip olduklarının idrakinde gerekli çalışmaları yaptık. Elde edilen başarı yapılan akademik çalışmaların sonucudur. Bütün bu çalışmaları alanında kendini ispatlamış, özverili, ideal bir gençlik yetiştirme gayretinde olan ekibimizle başardık. Ve inanıyoruz ki duygu ve düşüncelerimizin asıl mimarı ‘Enderun’ neslidir. Bir öğretim lideri olarak emeği geçen tüm ekibime teşekkür ederek gençlerimizin vatanımızı, milletimizi ve insanlığı daha iyiye ve güzele taşıyacaklarına yürekten inandığımı ifade etmek istiyorum.”