Üniversiteye girişte baraj puanı kaldırıldı. Sınava giren her bir genç, artık üniversiteye yerleşecek. Sendikalar, bu kararın sadece başarısızlığın üzerini örteceğini ve üniversite mezunu işsizlerin sayısının da her geçen yıl artıracağını ifade etti. Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Yükseköğretim Kurumları Sınavına (YKS) ilişkin aldığı kararları duyurdu. Açıklamaya göre, üniversiteye girişte TYT ve AYT baraj puanı uygulaması kaldırılırken, sınav süresi de uzatıldı. Temel Yeterlilik Testinin 135 dakika olan sınav süresi, 30 dakika artırılarak 165 dakika olarak uygulanacak. Üniversiteye girişte baraj puanı uygulamasının kaldırılması ise tartışmalara sebep oldu.
ÜNİVERSİTEYİ DE ZORUNLU HALE GETİRDİLER
Eğitim-İş Konya Şube Başkanı Özgür Ulaş Yiğit, “Baraj puanının kaldırılması hükümetin eğitim politikasının artık tamamen çöktüğünün yerle bir olduğunun iflas ettiğinin apaçık göstergesidir” dedi. Bu uygulama sayesinde üniversite sınavına giren bir kişinin adı ve soyadıyla birlikte TC numarasını doğru kodlaması halinde bir üniversiteye girebileceğini aktaran Başkan Özgür Ulaş Yiğit, üniversitelerde eğitimin kalitesinin ciddi şekilde düşeceğini, üniversite mezunu işsizlerin sayısının artacağına vurgu yaptı. Üniversitelerin de zorunlu hale getirildiğini kaydeden Yiğit, “Bunun asıl nedeni ise vakıf ve devlet üniversiteleri bu sene kontenjanları dolduramadı. Boş kalan kontenjanları doldurmak için böyle bir karar aldılar” şeklinde konuştu.
BU KARAR BAŞARISIZLIĞIN ÜSTÜNÜ ÖRTER
Türk Eğitim sen Konya 1 Nolu Şube Başkanı Ali Köç ise şunları dile getirdi: “YKS baraj puanı uygulamasının kaldırılması çok da bir şey ifade etmiyor. Üniversite kontenjanları boşta kalıyordu. Boş kalan kontenjanları doldurmak adına böyle bir kararı aldıklarını düşünüyoruz. Kanayan yaralarımızdan biri de sınavda sıfır çeken öğrencilerimizdi. Bu kararla başarısızlığın üstü örtülmek isteniyor. Her ile üniversite açmanın acı sonucu bu. Kararın gençliğimize faydası olmayacak. Ekonomik olarak bakıldığı zaman piyasada kalifiyeli eleman açığı var. Genç işsizlik yüzde 30’un üzerinde. Bu karar genç işsizliği azaltmaz, aksine artırır. Üniversite mezunu işsiz sayımız artacak. Eğitim sistemindeki sorunlara çözüm üretmez bu karar.”
EMRE ÖZGÜL