Üniversiteye giriş için ilk basamak olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı’na (YGS) giren öğrencilerin velileri, çocuklarının sınavdan çıkmasını heyecanla bekledi. Bazı veliler ise çocuklarının başarılı olması için Kur-an’ı Kerim okuyup, dualar etti
Üniversiteye giriş için ilk basamak olan ve 1 milyon 837 bin öğrencinin girdiği YGS, tüm yurtta olduğu gibi Konya'da da gerçekleşti. Saat 10.00'da başlayan sınava çocuklarıyla birlikte gelen veliler, çocuklarının sınavdan çıkmasını okul bahçelerinin dışında bekledi. Çocuklarından daha heyecanlı oldukları gözlenen velilerden bazıları ise sınavın iyi geçmesi için Kuran-ı Kerim okuyarak dua etti. Çocuklarının sınava iyi hazırlandıklarını ve hedefledikleri yeri kazanmak için ellerinden geleni yaptıklarını dile getiren veliler, çocuklarından daha heyecanlı olduklarını ifade etti. Bazı bayan veliler ise, streslerini üzerinden atabilmek için yoğun bir şekilde el işi ördü.
Saat 10.00’da başlayıp, 12.40’a kadar süren sınavda öğrenciler içeride, veliler ise dışarıda ter döktü. Sabahın erken saatlerinden itibaren yollara dökülen aileler, öğrencileri bir an önce sınava gireceği yere ulaştırmanın telaşına düştü. Şehrin birçok yerinde sınav telaşı nedeniyle trafikte yoğunluk yaşandı. Sınav nedeniyle Muhacir Pazarı gibi yakınında eğitim kurumu bulunan sebze ve meyve pazarlarında öğlene kadar pazarcılar bağırmadı.
ÖĞRENCİLER İÇERİDE, VELİLER DIŞARIDA TER DÖKTÜ
Lise mezunu ve son sınıfta öğrenim gören öğrencilerin katıldığı YGS’de tabir yerindeyse öğrenciler içeride, veliler dışarıda ter döktü. Heyecanla beklenen sınav saati geldiğinde öğrenciler sınava girecekleri binalara alındı. Veliler de öğrencilerin arkasından dua etti. Sarayönü’nde öğrenim gören yeğenini üniversite sınavına girmesi için Selçuk Üniversitesi Alaeddin Keykubat Kampüsü içinde bulunan Edebiyat Fakültesi’ne getirdiğini söyleyen Mustafa Adıgüzel, “Sabah saat 08.30 gibi Konya’da olduk. Sınava daha bir buçuk saat olmasına rağmen müthiş bir yoğunluk vardı. Bu yoğunluk git gide arttı. Yeğenimi sınava gireceği okula zor yetiştirdim” dedi.
Bir diğer öğrenci velisi Hakkı Uzun da, kendilerine iyi bir gelecek hazırlayabilmek için gece gündüz demeden çalışan öğrencilerin, sınav anı yaklaştıkça heyecanlarının arttığını, trafikte yaşanan yoğunluğa bağlı olarak sınava yetişememe kaygısının ise bu heyecanı doruk noktasına çıkardığını söyledi. Uzun süre bu sınav için çalışan öğrencilerin hayırlısı ile sınavdan çıkmaları için dua ettiklerini belirten Hakkı Uzun, “Allah, tüm öğrencilerimize gönüllerinden geçeni versin. Uzun süre uğraştılar. İnşallah emeklerinin karşılığını alırlar” diye konuştu.
KAMPÜS’TE AŞIRI YOĞUNLUK YAŞANDI
Sınav nedeniyle yoğunluk yaşanan yerlerden bir tanesi de Selçuk Üniversitesi Alaeddin Keykubat Kampüs’ü oldu. Kampüs içindeki çeşitli fakülte ve yüksekokullarda sınava girecek olan öğrencilerinin ailelerinin büyük bir bölümünün özel araçlarıyla sınav yerine gelmesi, kampüste aşırı yoğunluk yaşanmasına neden oldu. Sınav saati yaklaştıkça, yoğunlukla birlikte gerginlik de arttı. Araç trafiği ilerlemeyince, birçok öğrenci araçlarından inip, koşarak sınava gireceği binaya yöneldi. 2 saat 40 dakika süren sınavdan çıkan öğrenciler ise, omuzlarından büyük bir yük kalkmışçasına rahat haldeydi.
PAZARCIYA BAĞIRMAK YASAKLANDI
Meram’da bulunan Muhacir Pazarı yanında bulunan Meram Ticaret Meslek Lisesi’nde Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı’na giren öğrenciler gürültüden rahatsız olmasın diye Meram Belediyesi ile Pazarcılar Odası’nın aldığı ortak kararla pazarcılar sınav bitinceye kadar bağırmadı. Bu zamana kadar sınav zamanı pazarı öğleden sonra kurduklarını söyleyen Konya Pazarcılar Odası 2’nci başkanı Mesut Can, “Biz 2 sene öncesine kadar bu okulda sınav olduğu zaman burada pazarımızı öğlenden sonra kurardık. Ama 2 yıldır da Meram Belediyesi ile anlaşmamız sonucu sınav bitimine kadar bağırmamak şartı ile burada pazarımızı açıyoruz. Ürününü satmak için bağıran arkadaşları da Pazar görevlisi arkadaşlarımız uyarıyorlar. Sınava girenlerde daha rahat bir sınav yapıyorlar” dedi.
HABER MERKEZİ