Un ihracatında hedef 2 milyar dolar! Konya sektöre öncülük edecek

Türkiye'nin tarımda önemli bir yere sahip olan Konya, un sektöründe hedeflerini yükseltiyor. 2028 yılı için belirlenen 2 milyar dolarlık ihracat hedefine odaklanan Türk un üreticileri, bu yolda Konya'nın potansiyelini öne çıkarıyor.

Türkiye'nin tarımda önemli bir yere sahip olan Konya, un sektöründe hedeflerini yükseltiyor. 2028 yılı için belirlenen 2 milyar dolarlık ihracat hedefine odaklanan Türk un üreticileri, bu yolda Konya'nın potansiyelini öne çıkarıyor.

Konya, Türkiye'nin tahıl ambarı olarak bilinirken, bu yıl ilçelerde beklenen yağışların beklentileri karşılamasıyla birlikte buğday rekoltelerinde artış yaşanması bekleniyor. Bu artışın, un sektöründe ihracatın ivme kazanmasına yönelik önemli bir fırsat sunduğu belirtiliyor.

Un sektörü temsilcileri, Konya'nın verimli toprakları ve iklim şartlarıyla, kaliteli buğday üretimine olanak sağladığını vurguluyor. Bu durumun, Türk ununun uluslararası pazarda rekabet gücünü artırmaya yönelik önemli bir avantaj sunduğunu belirtiyorlar.

Konya'nın un sektöründeki potansiyeli, Türkiye'nin genel ihracat hedeflerine önemli katkı sağlayabilirken, sektör temsilcileri de bu doğrultuda çalışmalarını sürdürüyor. Özellikle bu yıl beklenen rekoltede artışın, Türk ununun dünya pazarlarında daha fazla talep görmesini sağlaması öngörülüyor.

Türk un sektörü, Konya'nın doğal avantajlarını ve bu yılki olumlu gelişmeleri değerlendirerek, 2028 yılına doğru ihracat hedeflerine emin adımlarla ilerliyor. Bu süreçte, Konya'nın un sektöründeki rolü ve katkısı, Türkiye'nin tarımsal ihracatındaki önemli bir unsur olarak öne çıkıyor.

Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı da olan Tezcan, yaptığı yazılı açıklamada Türkiye'nin yıllık un ihracatının yaklaşık 1,5 milyar dolara ulaştığını, un ihracatında dünya liderliğini 10 yıldır sürdürdüğünü belirtti.

Türkiye genelinde 69 ilde 598 fabrikada 30 milyon ton üretim kapasitesine sahip olunduğunu aktaran Tezcan, "Birçok ülkenin korumacılık engeline rağmen dünya ticaretindeki liderliğimizi sürdürüyoruz. 2023 yılında 3,6 milyon tonun üzerinde gerçekleşen ihracat rakamımızı 20 milyon tona kadar çıkarabilecek güçteyiz. Birçok ülke Türk un sanayicisine karşı vergi dahil çeşitli engeller çıkarıyor. 2024 yılında 4 milyon ton un ihracatı hedefliyoruz." ifadelerini kullandı.

Tezcan, geçen yıl un ihracatının önceki yıla göre miktar bazında yüzde 20 büyüdüğünü belirterek, şunları kaydetti:

"Türk un sanayicileri olarak güçlü bir şekilde dünya pazarlarında yerimizi almaya devam edeceğiz. 2028 yılı sonunda 2 milyar dolar dövizi ülkemize kazandırmak için var gücümüzle çalışacağız. Türkiye yıllık 22 milyon ton buğday üretimiyle kendi kendine yetebilen bir ülke. Bu anlamda buğday üretimimizde herhangi bir sıkıntımız yok. Ama dünyaya un ve unlu mamuller ihraç edebilmek için Ukrayna, Rusya ve diğer ülkelerden buğday ithal edip işleyip dünya pazarında da çok ciddi miktarda un ihracatı gerçekleştiriyoruz."

Yapay zekayla buğday üretimini arttırmayı amaçladıklarını aktaran Tezcan, 2030'lu yıllara kadar tarımda çok büyük atılım gerçekleştiren ülke konumuna geleceklerine inandığını sözlerine ekledi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri