Umutları sigortalılar

Sosyal Güvenlik Kurumunun sigortalı hastalara özel diş muayenelerinde tedavi olma imkânı sağlayan kanun çalışması, özel muayene sahiplerine kriz ortamında umut oldu.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) diş hastalarını rahatlatacak bir adım atmaya hazırlanıyor. SGK, yeni kanun çalışması ile serbest diş hekimlerine tedavi olma imkânını bütün sigortalılara yaygınlaştırılıyor. Böylece SSK, Bağ-Kur ve Yeşil Kart’lılar ilaçta olduğu gibi diş tedavisinde 14 bin serbest diş hekiminde ücretsiz tedavi olabilecek. Sigortalı hastalar dolgu, parlatma ve diş taşı temizleme gibi koruyucu tedavilerde düşük katılım payı öderken,  protez ve köprü gibi hizmetlerde daha fazla para ödeyecek. Bu durum kriz ortamında müşterisi azalan özel muayene sahiplerine umut oldu. Kanunun en geç Mart ayı sonuna kadar tamamlanması bekleniyor.

Konya Diş Hekimleri Odası Başkanı Tayip Turan Ekinalan, ekonomik krizin kendilerini de olumsuz etkilediğini söyledi. Vatandaşın sadece acil ve ucuz olan diş çektirme ve dolgu işlemleri için geldiğini aktaran Ekinalan, protez ve imlant gibi pahalı tedavilerden ise kaçındıklarını belirtti. 
Diş hekimleri olarak ekonomik zorluklar yaşadıklarını ifade eden Ekinalan, “Hala 2007 yılının fiyat tarifesi uygulanıyor. Oysaki bizim kullandığımız makineler yurt dışından geliyor. Bu nedenle dolardaki artış bizi zorluyor. Yeni bir fiyat tarifi üzerinde uzlaşılmasını istiyoruz.” dedi.
Bakanlık ile Türk Diş Hekimliği arasındaki sigortalı hastalara serbest muayenelerde tedavi imkânı sunan çalışmanın çok yerinde olduğunu kaydeden Ekinalan, “Sigortalı hastalar sadece koruyucu diş tedavi imkânlarından faydalanacak. Ücretin yüzde 20 veya 25’ini vatandaş öderken geri kalan kısmını sigorta karşılayacak” şeklinde konuştu.
Kanun çalışmasının kamuoyunda duyulmasından sonra telefonlarının kilitlenme noktasına geldiğini kaydeden Ekinalan, “Vatandaş bu kanun çalışmasına yoğun ilgi gösteriyor. Kanunun çıkması halinde diş hastaları özel muayenelere akın edecektir. Bu da kriz ortamında sıkıntılı günler geçiren özel muayene sahiplerinin yüzünü güldürecektir” diye konuştu.    
ÖZEL MUAYENELERDE TEDAVİ ÜCRETLERİ
Özel muayenelerde uygulayan tedavi ücretlerini de anlatan Ekinalan, “Dolgu fiyatları, 41 TL ile 78 TL arasında, diş çekimi 42 TL ile 84 TL arasında ve Kanal tedavisi 51 TL ile 136 TL arasında değişiyor”  ifadelerini kullandı.
ÖZEL MUAYENELERİN EN BÜYÜK SIKINTISI SAHTE DİŞ HEKİMLERİ
Ekinalan son zamanlarda Konya’da sahte diş hekimlerinin sayısında artış olduğunu açıkladı. Sahte diş hekimliği yapmanın kanunen suç olduğunu ve hapis cezasının bulunduğunu ifade eden Ekinalan, “Bu konu ile ilgili odaya haftada en az birkaç şikâyet geliyor. Sırf daha ucuz diye buralara giden insanlar, sağlıklarını tehlikeye atıyor. Bu kişilerin bu konu ile ilgili bir eğitimi bile yok. Tamamen sağlıksız ortamlarda çalışma yapıyorlar. Bu yerler AİDS ve hepatit gibi bulaşıcı hastalıkları saçıyor” dedi.
                                                    
 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri