‘Ev hanımı’ tanımından hareket ederek dilimize yerleşen ‘ev genci’ tanımı, üniversite mezunu olup da işsiz kalanlar için yaygın kullanılmaya başladı. Üniversiteyi bitirip, KPSS’ye girip atanamayan ya da mesleğini özel sektörde de yapamayanlar artık ‘ev genci’ olarak adlandırılıyor.
Konya’da birçok üniversite mezunu diplomalı insan ‘ev genci’ tabirine uygun yaşıyor. Bitirdiği bölümle ilgili iş bulamayan ya da çok düşük ücretlere çalıştırılmak istenen gençlerin bir kısmı iş aramaktan da vazgeçmiş durumda. 20’li yaşlarının sonlarında ve 30’lu yaşlarda olan bu kişiler maddi alanda anne ve babasından bağımsız hareket edememenin de zorluğunu yaşıyor.
Konya’da işsizlik Türkiye ortalamasının altında olsa da genç işsiz sayısındaki artış dikkat çekiyor.
İŞ BULMA ÜMİDİNİ KAYBEDENLER
Geçen yılki verilere göre Türkiye’de iş bulma ümidini kaybedip iş aramaktan vazgeçenlerin sayısı 2 milyon 73 bin kişi olarak hesaplandı. ‘Ümitsiz’ler içinde yer alan 15-24 yaş grubundaki gençlerin sayısı ise 466 bine ulaştı. Her 100 “ümitsiz”den 22’si bu yaş grubundan. 2021’in aynı döneminde ümitsiz işsizlerin oranı yüzde 5 iken bu yıl bu oran yüzde 7’ye çıktı.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) Şubat ayı verilerine göre Türkiye'de işsizlik oranı şubat ayında yüzde 8,2 olarak belirlendi. TÜİK verilerine göre genç nüfusta işsizlik oranı yükseldi.
İSTİHDAM ARTMIYOR
15 ve daha yukarı yaştaki işsiz sayısı şubat ayında 2 milyon 886 bin kişi olarak açıklandı. İstihdam edilenlerin sayısı bir önceki aya kıyasla 149 bin kişi azalarak 32 milyon 314 bin kişi oldu. Buna bağlı olarak istihdam oranı da 0,3 puan düşüşle yüzde 48,8 seviyesinde gerçekleşti. Erkeklerde istihdam oranı yüzde 66, kadınlarda ise yüzde 31,9 olarak hesaplandı.
GENÇ İŞSİZLİKTE KADINLAR DAHA ZORDA
15-24 yaş aralığındaki genç nüfusta işsizlik oranı yüzde 15’e çıktı. Bu oran erkeklerde yüzde 10,8, kadınlarda ise yüzde 22,7 olarak ölçüldü.
KONYA ÖZELİNDE DURUM NASIL?
Konya’da mevsim etkisinden arındırılmış işsizlik oranı 2024 yılı için yüzde 7,7 seviyesinde gerçekleşti. İşsizlik oranı 2022’de yüzde 7,3 iken 2023 yılında yüzde 6’ydı. Dolayısıyla Konya’da da işsizlik oranlarındaki artış gözden kaçmıyor.
Konya ve Karaman gibi illerde tarım ve sanayi alanlarındaki istikrarlı yapı, bu illerdeki işsizlik oranlarının düşük seyretmesine katkı sağlıyor. Ancak uzun vadede istihdamın korunabilmesi için yeni yatırımlar ve destekleme politikalarının devam etmesi gerekiyor.