Umut vererek gittiler

Konyada 45 gün içerisinde beyin ölümlerinin gerçekleşmesinin ardından organları bağışlanan 6 hasta, organ bekleyen 20 hastanın yeniden yaşama tutunmasına vesile oldu.
KENDİLERİ HAYATA VEDA ETTİ AMA…

Karaman Devlet Hastanesinde son derece ağır seyreden ilaç alerjisi sebebiyle tedavi gördüğü sırada durumunun ağırlaşması üzerine 14 Şubat tarihinde Konya Numune Hastanesi Yoğun Bakım Ünitesine getirilen 57 yaşındaki Sedat Ceylan’ın önceki gün öğle saatlerinde beyin ölümünün gerçekleşmesinin ardından ailesi organlarını bağışlama kararı aldı. Sedat Ceylan’ın ailesinin organlarını bağışlamasının ardından Konya’da 45 gün içerisinde organları bağışlanan 6 kişi sayesinde organ bekleyen 20 hasta yeniden hayata tutundu. Sedat Ceylan’ın bağışlanan organları S.Ü. Meram Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Erikoğlu, Numune Hastanesi Organ Nakli Koordinatörü Dr. Melih Azap ve 10 kişilik uzman ekip tarafından önceki gece 00.30 da ameliyata başladı.

Mehmet Erikoğlu başkanlığında 10 kişilik uzman bir ekiple başlayan ve yaklaşık 3 saat süren organ nakli operasyonunun ardından Ceylan’ın iki böbreği ve karaciğeri alındı. Ceylan’ın iki böbreği Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi’nde doku uyumu belirlenen iki diyaliz hastasına nakledilmek üzere polis eskortu eşliğinde ambulans ile gönderilirken, karaciğeri ise özel bir araç ile Antalya Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’ne gönderildi.

 45 GÜNDE 20 KİŞİ HAYAT BULDU

S.Ü. Meram Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Erikoğlu, Konya’da son 45 gün içerisinde beyin ölümü gerçekleşen 6 hastanın organlarının bağışlanması sayesinde 20 kişinin yeniden hayat bulmasının güzel bir gelişme olduğunu söyledi.  Gerçekleşen tüm organ nakillerini hemen hepsine katılan S.Ü. Meram Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Erikoğlu, Numune Hastanesi Organ Nakli Koordinatörü Dr. Melih Azap, Numune Hastanesi Yoğun Bakımlar Sorumlusu Uzm. Dr. Ayhan Okur ve 10 kişilik uzman ekibi önceki gece tamamlanan operasyonun ardından ilk kez toplu halde kameralar karşısına çıktı. S.Ü. Meram Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Erikoğlu Acil Servis önünde yaptığı açıklamada, “Bugün gerçekleşen operasyon sayesinde 57 yaşındaki hastamız Sedat Ceylan’ın ailesi tarafından bağışlanan organları 3 kişiye daha umut oldu. Biz kesinlikle hiçbir hastamızın beyin ölümünün gerçekleşmesini arzu etmeyiz. Ancak yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayan hastalarımızın aileleri ile görüşerek organlarının bağışlanmasını istiyoruz. İlk zamanlar bu teklifimiz karşısında büyük tepki alıyorduk. Ancak şimdilerde ailelerin kendilerinin teklif etmeye başladı” diyerek gelinen noktanın güzel bir gelişme olduğunu söyledi.

KONYA İLK SIRADA YER ALIYOR

Erikoğlu, organ bağışı konusunda Konya’nın Türkiye genelinde ilk sırada yer aldığını da ifade ederken, “Son zamanlarda ülkemizde kadavradan nakillerde artış gözlendi. Henüz batı ülkelerinin seviyesine ulaşmış değiliz. Batı ülkelerinde kadavradan nakiller yüzde 80 civarında, bizde ise düne kadar yüzde 20 civarındaydı, son zamanlarda bu rakam yüzde 30’lara yükseldi. Bizde ilerleyen zamanda bu yüzdeye ulaşarak umutla bekleyen hastaların tedavi edilmesini istiyoruz. Son 1,5 ay içerisinde beyin ölümü gerçekleşen 6 hasta 20 kişinin hayatını kurtardı. Halkımız her geçen gün biraz daha bilinçlenerek, artık beyin ölümü gerçekleşen hastaların organlarını bağışlayarak hayat kurtarmaya çalışıyor. Biz tüm ekibimiz ile birlikte hayata veda ederken bile birilerinin yeniden hayata tutunmasına vesile olan ve organları bağışlanan hastalarımıza Cenab-ı Hak’tan rahmet, ailelerine ise sabırlar diliyoruz” diye konuştu. Öte yandan hayat veda etmesinin organları bağışlanan Sedat Ceylan’ın cenazesi ailesi tarafından dün sabah saatlerinde Numune Hastanesi morgundan alınarak toprağa verilmek üzere memleketi Karaman’a götürüldü.

ALİ SAİT ÖGE

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri