Umut Oran, Başbakan Tarafından Cevaplanması Talebiyle Soru Önergesi Verdi

CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, TÜPRAŞ ve Boydak’a yönelik vergi denetimleri ile dershanelerin kapanmasına ilişkin gelişmeler hakkında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın cevaplaması istemiyle TBMM’ye soru önergesi verdi.

CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, TÜPRAŞ ve Boydak’a yönelik vergi denetimleri ile dershanelerin kapanmasına ilişkin gelişmeler hakkında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın cevaplaması istemiyle TBMM’ye soru önergesi verdi.

Oran, önergesinde, demokratik hiçbir toplumda Maliye Bakanlığı müfettişleri ve ilgili kurulların, iş dünyasını baskı altına almak, muhalif veya iktidardan farklı düşünen girişimcilere yönelik bir ceza aracı haline getirmesinin kabul edilemeyeceğini vurguladı. "Demokrasilerde kurallar eşitlikçi, hukuka ve adalet duygusuna uygun bir şekilde kullanılmalıdır." diyen Oran’ın Başbakan Erdoğan’a yönelttiği sorular şöyle:

DENETİM TÜPRAŞ İLE BAŞLADI

- İstanbul Sanayi Odası’nın yayınladığı Türkiye’nin en büyük 500 sanayi kuruluşu listesinde birinci olan TÜPRAŞ’a yapılan rutin dışı, istisnai, aramalı denetim süreci sonunda şirket büyük bir zarara uğramıştır. Gezi olayları esnasında yaptığınız açıklamalarda ilgili grubu kastederek mutlaka hesap soracağınızı belirtmiştiniz. Bu rutin bir uygulama mıdır, yaptığınız açıklamadan sonra böyle bir aramanın gerçekleştirilmesi yönünde Maliye Bakanı’na yazılı veya sözlü bir talimatınız bulunmakta mıdır? Varsa bu talimatınızın içeriği nedir?

“BOYDAK İNCELEMESİNİN GEREKÇESİ NEDİR”

- TÜPRAŞ’a yönelik baskını eleştiren ve bu konudaki rahatsızlığını beyan eden Boydak Holding’e bağlı şirketlere yönelik Maliye incelemesinin sebebi nedir, bu konuda herhangi bir talimatınız bulunmakta mıdır, talimatınızın içeriği nedir?

“NİÇİN BÖYLE BİR TALİMAT VERDİNİZ”

- Kamuoyuna yansıyan biri maden, biri medya diğeri ise yayıncılık sektöründe uzman iki büyük holdinge yönelik mali incelemede bulunulması ve yüksek miktarlı ceza yazılması talimatı verdiğiniz bilgisi doğru mudur? Eğer bu gruplar bu zamana kadar hukuk dışı iş ve eylemler yapmış ise bunların bugüne kadar soruşturulmamasının nedeni nedir? Eğer bu şirketler böyle bir hukuk dışı eylem içerisinde bulunmamışsa mali yapılarını ağır bir şekilde bozabilme riski olan böyle bir mali denetimin başlamasına yönelik talimatınızın gerekçesi nedir?

“TARAF OLMAYAN BERTARAF MI OLACAK”

- Bu denetim çalışmalarında sizin zaman zaman kullandığınız 'taraf olmayan bertaraf olur' şiarından mı hareket edilmektedir?

SIRA, DERSHANEDE Mİ?

- Dershanelerin kapatılması talimatınızın ardından bu grup ve cemaate, özellikle de bazı medya organlarına yönelik bir denetim talimatı da verdiniz mi?

- Sizin talimatınız üzerine Maliye Bakanlığı 1 Ocak 2005 tarihinden bu yana hangi şirketlere inceleme yapmıştır?

“GEZİ SONRASI KİMLER İNCELEMEDEN GEÇTİ”

- Gezi olaylarından sonra 1 Temmuz 2013 tarihinden itibaren Maliye birimleri hangi büyük şirket ve holdinglerde inceleme başlatmıştır, bunların sonuçları ne olmuştur?

- İş dünyasına yönelik adalet hissini zedeleyen, keyfi, hiçbir hukuki tutarlılığı olmayan soruşturmalar açılmasının Türkiye’nin uluslararası itibarını da zedelediği bilinmektedir. Böyle bir durum 'risk' faktörünü arttırmakta, uluslararası yatırımcıları kaçırmakta dolayısıyla Türkiye’nin çok ihtiyacı olan doğrudan sermaye girişlerini de engellemektedir. Bu tip bir algı oluşmasının sonuçları hakkında ilgili bakanlardan bir rapor aldınız mı, bu sorunun çözülmesi için belirlediğiniz plan nedir?

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri