2010 yılının nisan ayında kurulan ve ilçelerle çevre illerden gelen kanser hastalarının tedavi sürecinde ücretsiz olarak barınmalarını sağlayan Umut Evleri, kanser hastalarının ikinci evi gibi görülüyor. Selçuklu Belediyesi Umut Evi’nin sorumlusu Hatice Gökmen, yaklaşık iki yıldır faaliyet gösteren Umut Evi hakkında bilgi verdi. Bu evlerde 30 suit odanın bulunduğunu ve şehir dışından gelen kemoterapi ve radyoterapi alan hastaların burada kaldığını dile getiren Hatice Gökmen, “Umut Evleri, hastalara ücretsiz olarak hizmet veriyor. Servis araçlarımızla da tedavi gördükleri hastanelere götürüyoruz. Karaman, Aksaray, Mersin, Çanakkale, ağırlıklı olarak Konya’nın ilçeleri ve nadiren de yurt dışından gelen hastalar burada barınıyor. Yakın bir zaman önce Irak’tan gelen bir hasta tedavi gördüğü süreç içerisinde burada kalmıştı” dedi. Şu an Umut Evleri’nde kemoterapi ve radyoterapi gören 25 hasta olduğunu dile getiren Hatice Gökmen, “Bazen talebin çok olması nedeniyle hastaları alamadığımız durumlar oluyor. Bu konuda sıkıntı olmasın diye hastanelerle koordineli bir şekilde çalışıyoruz. Hastanın tedavi göreceği zamanı önceden öğrenirsek, ona göre oda boşaltabiliyor veya hastanın sağlık durumunu da göz önünde bulundurarak, tedavi için birkaç gün sonra gelmesini talep edebiliyoruz” dedi.
Umut Evleri’nin en önemli özelliğinin burada kalan hastaların birbirilerini sürekli motive etmesi, komşuluk ilişkileri yürütmesi ve birlikte çeşitli sosyal ve kültürel aktivitelerde bulunması olduğunu söyleyen Hatice Gökmen, “Kış boyunca üniversiteli gençlerimiz her akşam buraya gelip hastalarımızla yakından ilgilendiler. Şimdilerde havanın ısınması ile birlikte piknik ve benzeri organizasyonlar yapıyoruz. Ayrıca hastalar bir araya gelip çay partileri, kısır günleri, saç böreği gibi organizasyonlar yapıyorlar. Burası onlar için evden uzak bir ev gibi görülüyor. Biz de onları memnun edebilmek için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz” diye konuştu. Kanser hastalarının tedavi sürecinde morallerinin iyi olması ve hayata daha sıkı tutunabilmelerinin olumlu etkiler oluşturduğunu bildiklerini belirten Gökmen, gelen bütün hastalarla yakından ilgilendiklerini de sözlerine ekledi.
HASTALAR, EVLERİNDEKİ KADAR KONFORLU
Çumra’dan yaklaşık iki hafta önce tedavi görmek üzere Konya’ya gelen 57 yaşındaki Şerife Tıngır, “Burada gerçekten evimdeymiş gibi rahatım. Odalarımızda ihtiyacımız olabilecek her şey var. Servisle hastaneye gidip geliyoruz. Boş zamanlarımda da her zaman yaptığım gibi patik örüyorum. Allah dert verip derman aratmasın. Konya halkından beklentim sadece bizler için dua etmeleridir” ifadelerini kullandı.
Ereğli’den gelen 74 yaşındaki Maşuka Kocaoğlu da, bağırsak ameliyatı olduğunu ve 10 gündür Umut Evleri’nde kaldığını bildirerek, “Benim emekli maaşım yok, önemli bir gelir kaynağım yok. Ama Allah burayı yapanlardan razı olsun. Hiçbir ücret ödemeden burada tedavi oluncaya kadar kalabiliyoruz” dedi. Yaklaşık 2 ay önce Adana’dan Konya’ya gelen ve tedavisi tamamlanan 54 yaşındaki Meryem Bülbül de, “Geniz etimde kitle olduğu için burada kemoterapi ve ışın tedavisi gördüm. Bugün son terapimi alıp inşallah evime döneceğim. Burası gerçekten umut olmuş bir yer. Bu imkanlar Adana’da yok. Allah sebep olanlardan razı olsun” diye konuştu.
Karaman’dan gelen ve yaklaşık bir aydır tedavi gören 56 yaşındaki Murat Yavuz da, “Beynimde tümör vardı. 28 gündür burada tedavi görüyorum. Şimdi çok şükür iyiyim. Meram Tıp Fakültesi Hastanesi’nde tedavi gördüm. Sağlığıma kavuştuğum için mutluyum” dedi.