Umudumu hiç kaybetmedim

Küçük Elif, dizlerinin kaslarından alınan bağlarla onarılması sayesinde desteksiz adım atmaya başladı

Yaygın eklem esnekliğine bağlı iki dizinde de diz çıkıklığı hastalığıyla dünyaya gelen 2 yaşındaki Elif Genç, milyonda bir görülen hastalığı Selçuk Üniversitesi (SÜ) Selçuklu Tıp Fakültesi Hastanesi’ndeki tedavi sürecinin ardından yenerek, dizlerinin kaslarından alınan bağlarla onarılması sayesinde desteksiz adım atmaya başladı.
İstanbul’da yaşayan Genç çiftinin 2 yaşındaki kızları Elif, yaygın eklem esnekliğine bağlı iki dizinde de diz çıkıklığı hastalığı ile dünyaya geldi. İki aylıkken hastaneye götürülen ve tedavi süreci uzayınca 2 yaşında SÜ Selçuklu Tıp Fakültesi Hastanesi’ne getirilen minik Elif, 1 yıllık tedavi sürecinden sonra ayağa kalkıp yürüyebilir hale geldi. Milyonda bir karşılaşılan bu hastalığı yenen Elif, artık desteksiz adım atabiliyor.
SÜ Selçuklu Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Hakan Şenaran, nadir karşılaşılan hastalığın tedavisinin yurdumuzda çok az merkezde yapılabileceğini belirterek, çocuklara ait ortopedik problemlerin alanında uzman çocuk ortopedistleri tarafından tedavi edilmesinin önemini vurguladı.

DİZLER KASLARDAN ALINAN BAĞLARLA ONARILDI
Elif Genç’in ailesi tarafından her iki dizinde yaygın bir esneklik sorunu şikayetiyle hastaneye getirildiğini ifade eden Doç. Dr. Şenaran, “Hastamız, her iki dizinde yaygın esneklik sorunu ile geldi. Bu sorun eklemlerini ilgilendiren bir esneklik sorunuydu. Dizlerindeki eklemlerde hiçbir stabilite yoktu. Dizleri her yöne rahatlıkla ağrısız hareket edebiliyor, öne, yana doğru kıvrılabiliyordu. Doğal olarak da çocuk ayağa kalkamıyordu. İstanbul’da tedavi planlaması yapılamamış. Akrabaları Konya’da olduğu için buraya gelmişler. Muayene sırasında kalçalarının normal olduğunu gördük. Dizlerindeki sorun için ise, her iki dizin yan bağları ve çapraz bağların fonksiyonel olmadığı için onların yerini alabilecek etraftaki dokulardan ve kaslardan bağ yapmaya karar verdik. Tabii ki her iki dizede yaptığımız bağlar, normal bağlar gibi fonksiyonlarını yüzde yüz yerine getiremez. Ancak çocuğun ayağa kalkmasını sağlayabileceğini düşündük. Öncelikle bir dizini, sonra diğer dizinin bağlarını onardık. Şu anda ikinci ameliyatının üzerinden 6 ay geçti ve kendi başına ayağa kalkıp yürüyebiliyor. Dizinde yürürken veya ayakta dururken sağa sola kayma veya çocuğun dengesini bozabilecek sorunla karşılaşmıyoruz” dedi.

“MİLYONDA BİR RASTLANAN HASTALIK”
Diz çıkıklığı hastalığının özellikle her iki dizde de karşılaşılmasının nadir bir durum olduğunu belirten Doç. Dr. Şenaran, “Her iki dizinin birden bu şekilde esnek olması ve her yöne hareket ediyor olması çok sık gördüğümüz bir sorun değil. Dünya ve Türkiye’de her merkezde tedavisi yapılabilecek bir hastalık ta değil. Belki milyonda bir karşılaşabilecek bir hastalıktır” diye konuştu.
Türkiye’de bu hastalığın tedavisinin çocuk ortopedisiyle ilgilenen özellikle bu alanda uzmanlaşmış kişiler tarafından yapılmasının önemli olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Şenaran, “Çocuklarda doğuştan var olan kas iskelet sistemini ilgilendiren birçok hastalık var. Bu hastalıkların bazıları çok nadir görülüyor. Türkiye’de çok az merkezde bu hastalıkların tedavileri ve takipleri yapılabiliyor. Bu hastalıklar çocuk ortopedist tarafından değerlendirilmeli ve tedavisi üstlenilmelidir. Diğer taktirde yetişkin hastalarla ilgilenen ortopedi uzmanları çocuk problemlerini atlayabilir, geciktirebilir veya bu hastalıkların takibi düzenli olmayabilir. Bu nedenle ailelerin sık problem yaşadığını duyuyoruz, biliyoruz gelen hastalardan öğreniyoruz. Hastalığın tedavisinin kolay olması ve olumlu sonuç vermesi için ailelerin çocuklarını alanında uzman doktorlara götürmesi tedavi sürecinde çok önemlidir” dedi.

“ÇOCUĞUM İÇİN UMUDUMU HİÇ KAYBETMEDİM”
Minik Elif’i hastaneye getiren 27 yaşındaki annesi Tuğba Genç, ilk ve tek çocuğu için umudunu hiç kaybetmediğini belirterek, “İstanbul’da yaşıyoruz. Kızımın doğuştan iki dizinde de çıkıklık vardı. Dizleri çok esnekti. 2 aylıkken hastaneye götürdük. Ameliyat için bize gün verdiler. Hastaneye gittiğimizde doktorun istifa ettiğini öğrendik ve ameliyat için bize tekrar gün verdiler. Biz de tedavi sürecini uzatmamak için Konya’ya geldik. Akrabalarımız ameliyat için Hakan hocayı önerdi. Biz de kabul ettik. Kızım, geçen yıl önce bir dizinden, bir ay sonra da diğer dizinden ameliyat oldu. İkinci ameliyatını 6 ay önce olmuştu. Kızım ameliyattan 2 ay sonra ayağa kalkıp adım atmaya başladı. Şu an desteksiz yürüyebiliyor. Kızımı muayene ettirdikten sonra tekrar İstanbul’a döneceğiz” diye konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri