Umre yasaklandı firmalar darda!

Suudi Arabistan Hac ve Umre Bakanlığı, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 33 ülkeden ziyaretçi kabul edilmeyeceğini duyurdu. Bu kararın, yaklaşık 19 aydır iş yapamayan hac ve umre turizmi firmalarını daha da zorlu bir sürece iteceği belirtildi

Diyanet İşleri Başkanlığı, Suudi Arabistan'ın umre ibadeti için yurt dışından ziyaretçi kabul edeceklerini bildirmesi üzerine yaptığı açıklamada, şu an için Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 33 ülkeden umreci kabul edilmeyeceğini ancak bu listenin ilerleyen günlerde güncellenebileceğini açıkladı.

DİYANET TARAFINDAN ŞU AÇIKLAMA YAPILDI

"Suudi Arabistan Hac ve Umre Bakanlığı’nın yarından itibaren umre ibadeti için yurt dışından ziyaretçi kabul edeceklerini duyurmasının ardından aşağıdaki hususların kamuoyuyla paylaşılmasında fayda mülahaza edilmiştir. Duyuruda umre ziyaretinde bulunacakların, Mescid-i Haram ve Mescid-i Nebevi'de ibadet edeceklerin Suudi Arabistan'da onaylı Kovid-19 aşılarını yaptırmalarının ön koşul olduğu belirtilmiştir. Ayrıca yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirlerine riayet edilerek günlük 60 bin, aylık ise yaklaşık 2 milyon umrecinin kabul edileceği kaydedilmiştir. Bununla beraber hangi ülkelerden umreci kabul edileceği ve ülkelere kaç kişilik kontenjan verileceğinin ise ülkelerin vaka sayıları da göz önünde bulundurularak ilerleyen günlerde netleşeceği paylaşılmıştır. Ancak şu an için Türkiye, ABD, Birleşik Arap Emirlikleri, Endonezya, Pakistan, İran, Hindistan, Mısır, Lübnan’ın da bulunduğu 33 ülkeden umreci kabul edilmeyecek, bu listeler ilerleyen günlerde belli periyotlarla güncellenecektir. Konuyla ilgili yeni gelişmeler olduğunda vatandaşlarımızla paylaşılacaktır."

FİRMALAR DAHA ZORLU BİR SÜRECE GİREBİLİR

Haddam Turizm Konya Şube Müdürü Eyüp Kamil Gaysı, hac ve umre turizmcilerinin sektörel olarak zorluk yaşadığına dikkat çekti. Türkiye'den umreci kabul edilmeyeceği kararının sektörü daha büyük bir zorluğa iteceğini ifade eden Gaysı, “Firmalarımız zaten sıkıntılı bir süreçten geçiyor. Bu kararın tekrar gözden geçirilmesi gerekir. Suudi Arabistan'ın Hac ve Umre Bakanlığı'nın kıstasları, umreci almamak için ölçü değil. Sanki burada bir çifte standart var. Türkiye'de umreye ciddi bir talebin olduğunu hissediyor ve görüyoruz. Bu kararın tekrar gözden geçirilmesini talep ediyoruz” dedi.

KÜÇÜK DEĞİL BÜYÜK FİRMALARI DA ZORA SOKACAK KARAR

Haşmet Turizm Genel Müdürü Muhammed Ali Kaygısız ise şunları kaydetti: “18-19 aydır hac ve umre firmaları iş yapamıyor. Alınan bu karar sadece küçük firmaları değil, büyük firmaları da olumsuz etkileyecek. 2022 yılının Ocak ve Şubat ayına kadar Türkiye'den umrecilerin kabul edilmeyeceğini öngörüyoruz. Şartlar çok ağır. Döviz kurunda yükselme var. Sektörde ise ciddi bir belirsizlik var. Terk edilmiş bir sektörün temsilcileriyiz. Pandemi sürecinde 1 lira bile destek almadık. Çoğu firma mecburiyetten işçi çıkarmak zorunda kaldı. Bizi dinleyen de olmadı. Turizm sektöründe asıl büyük pay hac ve umre turizminde. Çünkü beraberinde birçok alt sektöre hizmet ediyor. Bu kararın tekrar gözden geçirilmesi şart.”

EMRE ÖZGÜL

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (6)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Ekonomi Haberleri