Uluslararası Kitap Fuarı Açıldı; Gündem Korsan

33. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı, dijital yayınların sınırlanması ve okullarda okutulacak ders dışı kitapların denetim ile ilgili eleştirilerin gölgesinde açıldı. Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Metin Zeynioğlu, bu uygulamaların...

33. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı, dijital yayınların sınırlanması ve okullarda okutulacak ders dışı kitapların denetim ile ilgili eleştirilerin gölgesinde açıldı. Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Metin Zeynioğlu, bu uygulamaların yayın özgürlüğüne darbe vuracağını öne sürdü. Zeynioğlu, ayrıca dijital alanda korsanlığın arttığından, tahammül edilemeyecek seviyelere geldiğinden yakındı.

TÜYAP Tüm Fuarcılık Yapım AŞ ve Türkiye Yayıncılar Birliği tarafından tertip edilen 33. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı törenle kapılarını açtı. Törende söz alan Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Metin Celal Zeynioğlu, kitaba ilginin artarak devam ettiğini vurguladı. Buna bağlı olarak yayıncılık sektörünün büyüdüğünü dile getirdi. Zeynioğlu, “Türkiye 1 milyar 682 milyon Euro ile dünyanın 12. büyük yayıncılık sektörü. Ülkemiz yayınlanan yeni kitap adedinde 47 bin 352 başlıkta da dünyada 11.inci.” bilgisini verdi.

Türkiye’de her bireyin ortalama 7,1 kitabı olduğunu anlatan Zeynioğlu, “Ülkemiz yayıncılıkta ilk 3’te. Son 10 senede yayıncılık her sene yüzde 10-15 büyüyor. 2014 ilk 10 ayına ait büyüme de yüzde 6,5. Bu büyümede bir yandan teşvik diğer yandan korsan ile mücadelenin önemli rolü var.” ifadelerini kullandı. Konuşmasında yayıncıların sorunlarına da değinen Zeynioğlu, şunları söyledi:

“Dileyenin dilediği kitabı elde etmesi önlenmemeli. Torba Kanun ile internete getirilen sınırlamalar yayıncılığın dijital alanda ilerlemesini önler, yayın özgürlüğüne darbe vurur. Böyle ortamda çok renklilikten söz edilemez, sektör ilerleyemez. 3 Ekim 2014 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan bir yönetmelik ile 11 sene sonra ders kitapları dışında okutulacak kitaplara denetim geliyor. İlave olarak Milli Eğitim, yeniden kültür, çocukluk, gençlik yayıncılığına başlayacak ve yayıncıların rekabet edemeyeceği bir rakip olacak. Öte yandan dijital ilerlemelere ayak uydurulamadığını da görüyoruz. Anlıyoruz korsan ile mücadele için yasal yeniliklere gerek var. Fikir Sanat Eserleri Kanunu ile ilgili taslak 2 senedir TBMM’ye gidecek. Korkarım taslak yasa haline gelmeden eskiyecek. Dijital alanda korsanlığın tahammül edilecek seviyede olmadığı ortada. Belki de çok yakında dijital yayıncılıktan söz edemeyeceğiz. Burada kuvvetli büyüme elde edilememesini veri olarak almalıyız.”

TÜYAP Kültür Fuarları Danışma Kurulu Başkanı Doğan Hızlan da kitabın kültür adına öneminden söz etti. 33. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı’nda hayata yön verecek, toplumu sorunlara dayanıklı kılacak ürünler bulunduğunu belirtti.

Fuarın onur konuğu olan sinema yazarı Atila Dorsay, kitaba ilginin giderek arttığına işaret etti. Popüler kitapların 100-150 bin sattığını kaydeden Dorsay, “Faal olmama rağmen Zülfü Livaneli ve Ahmet Ümit’in yeni kitaplarını okudum ve hayran oldum. Tabii memnun oluyorum, yeni yazarlar geliyor. Bunlardan Hakan Günday ve Emrah Serbes’in romanlarına bayıldım. Yeni dil ve yeni sözcükler kullanıyorlar.” dedi. Dorsay, kitap fuarının topluma yararlı olması temennisinde bulundu, etkinlik için yayın evlerine, romancılara ve okurlara teşekkür etti.

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Abdurrahman Arıcı ise fuarın yayıncıların rekabetçi yapısına katkıda bulunması gerektiğine temas etti.

Sinema sanatçısı Türkan Şoray’ın da iştirak ettiği törende son olarak Uluslar arası stanbul Kitap Fuarı’nın açılış kurdelesi kesildi.

Ünlü yazarları bir araya getiren fuara 850 yayınevi ve sivil toplum örgütü katıldı. 270 etkinliğe yer verilecek fuarda toplantılarda 40 yazar söz alacak.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri