‘ülker Ürünlerini Mc Vitie’s, Mc Vitie’s Ürünlerini Ülker Adı İle Görebiliriz’

Yıldız Holding, Godiva ve Demet’s’in ardından Mc Vitie’s markası ile bilinen bisküvi devi United Biscuits’i satın aldı. Satın almadan duyduğu memnuniyeti dile getiren holdingin yönetim kurulu başkanı Murat Ülker, ”Yakında Ülker ürünlerini...

Yıldız Holding, Godiva ve Demet’s’in ardından Mc Vitie’s markası ile bilinen bisküvi devi United Biscuits’i satın aldı. Satın almadan duyduğu memnuniyeti dile getiren holdingin yönetim kurulu başkanı Murat Ülker, ”Yakında Ülker ürünlerini Mc Vitie’s’in adı ile ya da Mc Vitie’s markalarını Ülker adı ile görebiliriz.” dedi.

United Biscuits’in 14 fabrikası, 7 bini aşkın elemanı bulunuyor. Satın almanın detaylarını Yıldız Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker ve Mali İşler Başkanı Cem Karakaş paylaştı. Murat Ülker, United Biscuits’i almanın sektör ve ülke için iyi olduğunu vurguladı. Mc Vitie’s markalı ürünlerinin ilgi gördüğünden, İngiliz Kraliyetince beğenildiğinden söz etti.

Ülker, United Biscuits’in satın alma serüvenini şöyle anlattı:

“Biz arada arkadaşlar ile toplanırız. Bu toplanmaların birinde Godiva gibi bir şey almamız gerektiğini dillendirdik, 5 sene sonra bu markayı bünyemize dahil ettik. Godiva’yı alırken arkadaşlar ile oturduk ‘United Biscuits de satılıyor, durup onu mu alsak’ diye tartıştık. O aralar Godiva çikolata olduğu, bizim bulunmadığımız ülkelerde satıldığı için aldık. Godiva’yı daha damak tadımıza uygun olduğu için aldık. Allah muvaffak etti. O toplanmadan bu yana United Biscuits’i takip ediyoruz. ‘Satarlar mı, kaça satarlar’ diye tartışıyoruz.“

Ülker, bisküvi devi ile ilgili kararının kolay verilmediğine; şirketin mali tablolarının detaylı ele alındığına; fabrikaların turlandığına işaret etti.

United Biscuits’in bisküvi firmalarının bir araya gelmesi ile hayat bulduğunu belirten Ülker, şöyle devam etti:

“Mc Vitie’s dahil pek çok firma ayakta kalmak için United Biscuits’te buluştu. United adı buradan geliyor. Bu firmaların rakibi Associated Biscuits idi. İki büyük bisküvi şirketi var idi. Associated’dan bir şey kalmadı. United durdu. Biz, Türkiye’de böyle yapmadık. Ben rekabetin önemini biliyorum. Bir aradalığın önemini biliyorum. Örnek vereyim, daha evvel kakao kamyon ile gelirdi. Kakao tüm çikolata sektörüne yeterdi. Kamyonla gelemeyen, gümrükten çekilemeyen çekirdeği Nestle bize verirdi. Yeri gelir onlara da biz verirdik. Aramızda para alışverişi yok idi. Şu an görüyorum yaptığımız yerinde. İngiltere’de 10 fabrika yok, Türkiye’de 30 fabrika var.”

United Biscuits’i satın alarak daha da büyüyeceklerini iddia eden Murat Ülker, “Belki dünyanın üçüncü büyük şirketi olabiliriz. Belki yakında pek çok Ülker ürünlerini Mc Vitie’s adı ile ya da Mc Vitie’s ürünlerini Ülker adı ile görebiliriz.” ifadelerini kullandı.

Ülker, Yıldız Holding’in satış ve ihracatı ile ilgili olarak şunları kaydetti:

“48 bin elemanımız var. Bunun yüzde 30’u yabancı uyruklu. Grupta 72 fabrika olmuş, bunun 25’ i ülke dışında. Nerelerde varız? Esasında nerelerde olmadığımıza bakalım. Avustralya’da yokuz, orada Godiva’nın bir dükkânı var. Yine Lakin Amerika ve Rusya’da yokuz. İhracatta 100 ülkede varız. Yine birkaç 100 bin satış noktasına ürün veriyoruz. Faaliyette olduğumuz bölgelerde 4 milyar bulunuyor. Amacımız 4 milyarı mutlu edip 3 milyara mutluluk götürmek.”

Gazetecilerin “United Biscuits’i kaça aldınız?” sorusuna Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı, “O, parayı ödeyince belli olacak. Adet böyle ama meblağlar ile ilgili olarak gazetelerde yazılanlar üç aşağı beş yukarı doğru. “ karşılığını verdi.

“Ödeme planı nedir? Ödeme peşin mi olacak ?” sorularını ise Ülker, “10 günde parayı ödeyeceğiz. E peşin olacak yoksa malı vermezler.” diye cevapladı.

Ülker’in Kraliyet ailesine jest yapıp yapmayacağını soran gazeteciye “Siz aklınıza gelenleri önerin, biz seçelim.” cevabı gülüşmelere neden oldu.

Yıldız Holding Mali İşler Başkanı Cem Karakaş ise sunum ile United Biscuits’in mali durumunu açıkladı. Markanın 2013’te 1,1 milyar dolar gelir elde ettiğini, bu rakamı bu sene 1,2 milyar dolara çıkaracağını bildirdi. Karakaş, markanın toplam 14 fabrikası bulunduğunu, 7 bin eleman istihdam ettiğini sözlerine ekledi.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri