Ülkenin geliri sigaraya gidiyor

Sigara boykot günü nedeniyle yapılan programda ülke gelirinin büyük bölümün sigara tüketimi sonrası hasta olan vatandaşların tedavisi için harcandığı belirtildi
9 Şubat Dünya Sigarayı Boykot Günü münasebetiyle, Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği Konya Şubesi ile Bir Hayalim Var Derneği Konya Şubesi ortaklaşa bir program düzenledi. Program Dedeman Otel’de gerçekleştirildi. Programa Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği Konya Şubesi İkinci Başkanı Dr. Seyit Karaca, Bir Hayalım Var Derneği Konya Şubesi Başkanı Kadir Dikici, Konya İl Müftüsü Şükrü Özbuğday, Yeşilay Derneği Konya Şubesi Başkanı Sabri Pişkin, Konya Sivil Toplum Kuruluşları İcra Heyeti Başkanı Latif Selvi, Nakiboğlu Hastanesi Başhekimi Kutsi Öncü konuşmacı olarak katıldı. Programda Serra Grup çalışmaları sonucu sigarayı bırakan ve aralarında Tepeköy Belediye Başkanı Hasan Hüseyin Karsavuran’ında bulunduğu 20 kişiye sigarayı bıraktıkları için tebrik belgeleri verildi. 5727 sayılı kanuna göre kapalı alanlarda sigara içme yasağı sonrası sigara kullanımında yüzde 16’lara varan bir düşüş yaşandığını söyleyen Kadir Dikici, “Sigaranın kapalı alanlarda yasak olmasından birileri rahatsız olsalar da biz insan sağılığına zararlı olan sigaranın bırakılması için çalışmalarımıza devam edeceğiz. Sigara kullanım yaşı 6’lara düşmüş durumda. Bu durum böyle devam ederse geleceğimizin çok parlak olmadığını söyleyebiliriz. Çocuklarımızın sigarayı bırakması için bunu yapmalıyız. Hem kendimizin hem de ülkemizin kazancı için bunu mücadeleyi göstermeliyiz” dedi.
‘BU ÇALIŞMALAR GÖNÜLLÜ YAPILIYOR’
Sigara tüketen insanların sigarayı bırakmaları için çalışan insanların gönüllü olarak bu işi yaptıklarını belirten Dr. Seyit Karaca, “İnsanlar sigaranın zararlarını tam olarak bilmiyorlar. Sigaranın insan sağılığını tehdit eden 4 bin zararlı maddeden bahsediliyor. Sigara hem insanın bedenine zarar veriyor hem de maddi yönden büyük bir külfet. Aileler kazandıkları paranın en az yüzde 30’unu sigaraya veriyorlar. Bu sadece ailenin gideri ayrıca devletin sigara kullanımı sonucu hasta olan insanlara yüksek meblağda para veriliyor. Bu durum ülkemiz ve vatandaşlarımızın zararınadır. Sigara içilen yerlere yapılan kontrollerde bir azalma olduğunu gözlemliyorum. Bu konuda da gerekli çalışmaların yapılması gerekir” diye konuştu. Yeryüzünde insanlar için birçok hizmet alanlarını yapıldığını dile getiren Latif Selvi de “İnsan için yapılan hizmetler güzel ancak sağlığı yerinde olmayan insan için yapılan hizmet çok anlam ifade etmez. İnsanın mutlu olması için öncelikle sağılığının yerinde olması gerekir. Doktorlarımız sürekli dile getiriyorlar sigara sağılığa zararlı bu konuda ne önlem alınması gerekiyorsa almamız gerekir. Birkaç sivil toplum kuruluşunun çalışmalarıyla bu sorun çözülemeyecektir” ifadelerini kullandı.
‘SİGARA SOSYAL SORUMLULUK GEREKTİREN BİR DÜŞMAN’
Sigaranın sosyal sorumluluk gerektiren bir düşman olduğunu aktaran Kutsi Öncü, “Bu sosyal sorumluğu tüm insanların taşıması gerekir. İnsan vücudunda bazı organ, hücre ve dokuları vardır bu organlar zarar gördüğünde kesin olarak tedavisi mümkün değildir. Beyin ve sinir hücresi, akciğer içindeki hava keseleri, böbrek süzgeçleri ve kız çocuklarının yumurtası bu organ ve dokular zarar görmemesi gerekir. Sigara bu organlara en fazla zarar veren maddedir. Yıllık akciğer vakası ülkemizde 50 bin. Sigara sonrası zarar görmüş insanların yaşamlarını devam ettirebilmeleri için yıllık 3 buçuk kat trilyon devletin cebinden para çıkıyor. Sigaranın zararlarına vereceğimiz bedelleri işçimize, memurumuza versek daha kaliteli ve sağılıklı bir yaşam süreriz” dedi.
‘SİGARANIN TÜKETİLMESİNİ İSTEYEN ENDÜSTRİ KURULUŞLARI VAR’
Sigaranın küresel kriz olarak dünyayı esir aldığını dile getiren Sabri Pişkin, “Sigaranın insanlar tarafından çok tüketilmesini isteyen endüstri kuruluşları bulunuyor. Ne olursa olsun insan sağılığına ne zarar verirse versin bu kuruluşlar sigara satmaya çalışıyorlar. Biz ilkel tedbirlerle veya onlar gibi çalışmazsak başarı elde edemeyeceğizdir. Sigara sinsi ve yavaş yavaş insanı etkisi altına alan, bağımlılık yapan bir madde. Sigara tüketen insanların bundan kurtulmaları için toplumun tüm kesimine sorumluluk düşmektedir. Bu sorumluluğun bilincinde olarak çalışmalıyız. Yasalar ile sigara kullanımında azalma var ama bu istenile bir düzeyde değil. Gerekli önlem ve çalışmalar yapılmazsa geleceğimizi sigaranın etkisine bırakarak sağılıksız bir nesil ortaya çıkacak” diye konuştu. Sigaranın İslam Dini’ndeki hükmünün insan sağılığına zarar verdiği için haram olduğunu belirten Şükrü Özbuğday ise, “İslam insanların sağılıklı ve huzurlu bir yaşam sürmelerini emreder. Bu duruma zarar verecek her şeyi de yasaklar. Sigara İslam Dini ilk çıktığında yoktu. İleriki zamanlarda çıktı ve o dönemin âlimlerinin bazıları sigarayı mekruh olduğunu bazıları ise haram olduğunu belirtmişlerdir. Sigaranın insan sağılığına verdiği zararlar bilimle tespit edilmesinden sonra âlimlerin büyük çoğunluğu sigarayı İslam Dini’ne göre haram olduğunu söylemişlerdir. Sigaranın insan sağılığına zararlı olduğu konusunda herkes hem fikirdir. Sigara sorunu memleketimiz önünde duran bir problemdir. Bu problemi çözmemiz gerekir. Bu konuda ailelere, eğitimcilere ve medya mensuplarına büyük iş düşmektedir. Gerekli önlem ve çalışmaların yapılması gerek” dedi.
Öte yandan Konya’da sigarayı bırakmak isteyenlerin sayısında da önemli artış olduğu gözlendi. 2010 yılı içerisinde özel hastane ve kurumlar hariç 2 bin 797 kişi polikliniklere, bin 198 kişi Numune Hastanesi’ne, 656 kişi Güzide Koru Verem Savaş Dispanserine, 585 kişi Meram Tıp Fakültesine 358 kişide Konya Eğitim Araştırma Hastanesine sigarayı bırakmak için müracaat etti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri