Ukrayna'daki gerilim yerini çatışmalara bıraktı

Ukrayna'da tansiyon düşmüyor, ülkenin doğusundaki birçok kentte silahlı Rusya yanlılarının hükümet binalarındaki işgali sürüyor, hükümet operasyon başlattı

Kiev yönetimi, ülkenin doğusunda devlet kurumlarını ele geçiren Rusya yanlılarına karşı operasyon başlattı. Ukrayna İçişleri Bakanlığı askeri birlikleri, Slavyansk kentine gönderdi. Çatışmalar ülkenin doğusunu kapladı. Rusya sınıra 40 bin asker yığdı.

RUSYA'YA KATILMAK İÇİN SİLAHA SARILDILAR

Geçen haftadan bu yana Ukrayna'nın doğusunda hükümet binalarıyla devlet kurumlarını ele geçiren silahlı Rusya yanlıları, özerklik referandumu yapılmasını ve Rusya'ya katılmayı istiyor. Kırım'ın Rusya'ya katılmasının ardından, Ukrayna'nın doğusundaki 3 kentte Rusya yanlısı gruplar hükümet binalarını işgal ederek, referandum talebinde bulunmuştu.

RUSYA SINIRA ASKER YIĞDI

Öte yandan Rusya, Ukrayna ile sınır bölgesine 40-50 bin asker konuşlandırdı.

İLK CAN KAYBI

Öte yandan, Ukrayna yönetiminden "terörle mücadele operasyonu" sırasında ilk can kaybı açıklaması yapıldı. Operasyon sırasında kasaba girişindeki iki kontrol noktasının Rusya yanlısı silahlı çetelerden temizlendiğini açıklayan Ukrayna İçişleri Bakanı Arsen Avakov, “İki taraftan da can kaybı var. Bizden 5 güvenlik görevlisi yaralanırken bir arkadaşımız da hayatını kaybetti. Karşı taraftan imha ettiğimiz terörist sayısının çok daha fazla olduğunu düşünüyoruz. Ancak geri çekilen teröristler ölenleri de beraberinde götürdükleri için tam sayı veremiyorum” şeklinde konuştu.

NATO'DAN AÇIKLAMA

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Ukrayna'nın doğusunda gerilimin daha da tırmanmasından son derece endişeli olduğunu ifade etti. Rasmussen, konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, Kırım'ın "yasa dışı ve gayrimeşru şekilde ele geçirilişinde" Rus birliklerince giyilen türden rütbe işaretlerinin olmadığı üniformalar giyen, özel Rus silahlarıyla donanmış insanların yeniden ortaya çıkmasının vahim bir gelişme olduğunu belirtti.

UKRAYNA'NIN GELECEĞİ KONUŞULACAK

İsviçre'nin Cenevre kentinde Ukrayna, Rusya, ABD ve Avrupa Birliği'nin katılımıyla yapılacak görüşmeler Perşembe günü başlayacak. Buradan Ukrayna'nın geleceğine dair önemli kararlar çıkacağı konuşuluyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri