Ukrayna'da Artan Irkçı Saldırılar Türk Öğrencileri Endişelendirdi

Ukrayna’da son dönemde özellikle Orta Asyalı öğrencilere yönelik artan saldırılar ülkenin kuzeyinde Rusya sınırındaki Sumı şehrinde öğrenim gören Türk öğrencileri de endişelendirdi.

Ukrayna’da son dönemde özellikle Orta Asyalı öğrencilere yönelik artan saldırılar ülkenin kuzeyinde Rusya sınırındaki Sumı şehrinde öğrenim gören Türk öğrencileri de endişelendirdi.

Ukrayna İkinci Lig takımlarından Olimpik Donetsk ile Sumi arasında 16 Kasım’da Sumi’de oynanan futbol maçı sonrasında, Donetsk takımı taraftarları rakip takım taraftarlarına saldırmıştı. Taraftarlar arasındaki saldırılar yabancıları kaygılandırdı.

Maç sonrası saldırılarda yaralanan SumDU Tıp Fakültesi öğrencisi Arap asıllı Abdurhamid, yerel televizyonlara yaptığı açıklamada; "Hiç bir şey yapmadığım halde yaklaşık 100 kişi saldırdı. Polis orada sadece durdu müdahale etmedi. Telefonlarıyla oynadılar baktılar ama bir şey yapmadılar." dedi.

Yine ırkçıların saldırıya maruz kaldığını iddia eden Azerbaycan asıllı SumDU Tıp Fakültesi öğrencisi Şurhan ise kendisine yapılan saldırıyı şu şekilde anlattı: "Geldiler benden telefonumu istediler. Ben de telefonu size değil kendime aldım dedim. Vermezsem bana bir şeyler yapacaklarını söylediler. Ben de elinizden geleni yapın dedim. Sonra beni dövdüler. Ben tek başıma 15 kişiye karşı koyamadım beni dövdüler."

SumDU Üniversitesi öğrencileri yetkililerin önlem almaları için imza topladı. Yetkililer ise önlem alınacağını bildirdi.

SumDU Üniversitesi'nde 3. sınıfta okuyan tıp fakültesi öğrencisi Musa Sercan, Cihan Haber Ajansı'na (Cihan) yaptığı açıklamada; "20 gündür devam eden bir ırkçı saldırısına uğruyoruz. Yurtlarımız basılıyor, metrolar basılıyor, öğrencilerin gidebileceği her yer basılıyor. Okula gidemeyecek hale geldik. Burada herkes hayatından endişe duyuyor. Çeteler her şehirde 200 kişilik. Nerede yabancı görse hemen ırkçı saldırıya başlıyorlar. Şimdilik Türk öğrencilere bu saldırılardan etkilenmedi. Ama çok sayıda yabancı asıllı arkadaşımız bu saldırılarda bıçaklanıyor hatta öldürülüyor polis onlara seyirci kalıyor." diye konuştu.

BÜYÜKELÇİ SAMSAR YETKİLİLERİ UYARDI

Geçtiğimiz günlerde yine ülkenin doğusunda Harkiv şehrinde benzer ırkçı saldırı cereyan etmiş, bunun üzerine Türkiye'nin Kiev Büyükelçisi Mehmet Samsar, bölgeye giderek incelemelerde bulunarak, öğrencilerle ve yetkili mercilerle görüşmüştü. Sumı şehrindeki olumsuz gelişmeler üzerine de ivedilikle harekete geçen Büyükelçi Samsar’ın, bölge emniyet birimlerini arayarak bilgi aldığını ve öğrencilere herhangi bir zarar görmemesi hususunda yetkilileri uyardığı ve durumu yakın takibe aldıkları bildirildi.

Ukrayna makamları son zamanlarda artan saldırıların Rusya'dan gelen ırkçı bir grup tarafından yapıldığı ve saldıran gurubun Ukraynalı olmadığını belirtmekte.

Öte yandan bir öğrenci tarafından dazlak çetenin metro istasyonundaki saldırısı cep telefonu ile kaydedildi. Sosyal medyaya paylaşılan görüntülerde dazlak çete; "Birimiz hepimiz için, hepimiz birimiz için" diye bağırdıktan sonra metroda oturan yabancı öğrencileri yumruklaması görülüyor.
CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri