Ukrayna Cumhurbaşkanı Parlamentoyu Feshetti, Erken Seçim Kararı Aldı

Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, parlamentoyu (Yüksek Rada) feshetti ve 26 Ekim’de erken seçim kararı aldı. Poroşenko resmi internet sayfasından yaptığı açıklamada, “Yüksek Rada’nın yetkilerini erken sonlandırma kararı aldım....

Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, parlamentoyu (Yüksek Rada) feshetti ve 26 Ekim’de erken seçim kararı aldı.

Poroşenko resmi internet sayfasından yaptığı açıklamada, “Yüksek Rada’nın yetkilerini erken sonlandırma kararı aldım. Yeni parlamento seçimleri 26 Ekim’de yapılacak” dedi. Ukrayna Cumhurbaşkanı, koalisyonun 24 Temmuz’da dağılmasından bir ay sonra anayasal olarak erken seçim kararı alabileceğini hatırlattı. 2012’de yapılan seçimle oluşan parlamentonun süresi 2017’de dolacaktı.

Poroşenko açıklamasında bazı parlamenterleri, dört aydır ülkenin doğusunda devam eden ve 2 bin 200 kişinin hayatını kaybettiği iç savaşta Rusya yanlısı milis güçleri ve devrik lider Viktor Yanukoviç’i desteklemekle suçladı. Halkın büyük çoğunluğunun Yanukoviç rejiminin temelini oluşturan eski yapının yenilenmesini istediğini savunan Poroşenko, bu temizliğe parlamentodan başlayacaklarını ifade etti.

Donetsk ve Lugansk’ın genel adı Donbas’ı kullanan Poroşenko, “Ben Donbas’ta zafer düşünüyorum. Bu Yüksek Rada’da yapılacak demokratik reformlarla bağlantılı olacak” değerlendirmesinde bulundu. Ukrayna Cumhurbaşkanı, 25 Mayıs’ta iktidara gelmesinin ardından ülkenin Doğu bölgesinde devam eden iç savaşı sonlandırmak için erken parlamento seçimlerine gideceği taahhüdünde bulunmuştu.

Parlamento feshedilmesine rağmen 26 Ekim’e kadar görev yapmaya devam edecek. Poroşenko’nun parlamentoyu feshetmesinin Minsk’te Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le muhtemel görüşmesinden saatler önce yapması dikkat çekti. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri