Ucuza tüketim geçmişte kaldı!

Türk halkının artık eskisi gibi ucuza sebze tüketemeyeceğini söyleyen Adnan Pirinç, “Milli tarım politikası hayata geçirilemedi. Fiyat ve üretim konusunda istikrar bir türlü sağlanamadı. Bunların hepsi fiyat artışında etkili” dedi 

Türk halkının artık eskisi gibi ucuza sebze tüketemeyeceğini söyleyen Adnan Pirinç, “Milli tarım politikası hayata geçirilemedi. Fiyat ve üretim konusunda istikrar bir türlü sağlanamadı. Bunların hepsi fiyat artışında etkili” dedi . Tarım politikasındaki kötü gidiş ve sürekli ithalat sevdası, pahalıya mâl oldu. Atılan tüm adımlara ve alınan tüm kararlara rağmen sebze ve meyve fiyatındaki yükselişin önüne geçilemedi. Üretim konusunda bir planın olmaması, yıllar arasında sebze üretim ve fiyat konusunda da uçurumu beraberinde getirdi. Üreticiler, artık Türk halkının eskisi gibi ucuza sebze tüketemeyeceğinin söyledi. Üreticinin girdi maliyetinin artması da fiyatların artışında etkili olan bir diğer unsur olarak görüldü. Yerli üretimden ziyade ithalat yaparak sorunu çözmek isteyen tarım anlayışının böylelikle sınıfta kalmış olduğu bir kez daha gün yüzüne çıktı.

FİYAT UÇURUMUNUN ÖNÜNE GEÇİLMELİ

Türkiye'nin acilen üretim planmasına geçmesi gerektiğini dile getiren Konya Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Başkanı Kaynak: Üreticide can kalmadı!  Pirinç, daha sonra şunları kaydetti: “Soğan ve patatese bugün itibariyle aşırı bir talep var. 2017 yılında ekim fazlaydı, üreticinin patates ve soğanı çöpe gitti hep. Şimdi de üretim az, ürün az. Üretim çok olunca patates fiyatı diplerdeydi. Üretim azaldı, fiyatlarda uçuşa geçti. Böyle bir üretim ve ekonomi politikası olamaz. Bu sebeple yıldan yıla fiyat ve üretim arasında uçurumların olması hepimiz için zarar. Özbekistan'dan, İran'dan soğan ithal ettik. Soğanların getirildiği TIR, 20 gün kapıda beklemiş. Anlayacağınız soğanlar, soğan olmaktan çıkmış. İthalatın bile bir usülü vardır.”

ARTIK SEBZE ESKİSİ GİBİ UCUZ OLMAYACAK

Patatesin hâlden çıkış fiyatının 4, soğanın da 5 lira olduğunu aktaran Başkan Pirinç, bu fiyatların önümüzdeki günlerde biraz daha tırmanışa geçeceğini söyledi. Bu ürünlere aşırı talebin olduğunu tekrar hatırlatan Pirinç, depoların da boş olduğunun altını çizdi. Üretimindeki yanlışların yanı sıra hava koşullarının da fiyatlarda etkili olduğunu kaydeden Pirinç, “Fiyatlar önümüzdeki 2-3 hafta daha yüksek olur. Sonra fiyatlarda bir düşme bekliyoruz. Taze patates, piyasaya satış için girer. Ama unutulmamalı. Bundan sonraki süreçte yaz aylarında önceki gibi ucuza sebze satılmaz. Domates kalitesine göre 5 liraya kadar yükseldi. Bu fiyat hâlden çıkış fiyatı. Biberin çıkış fiyatı kalitesine göre 10 liraya kadar düştü. Bir kez daha söylüyorum. Vatandaş, bundan sonra eskisi gibi yaz aylarında bile ucuza sebze tüketemeyecek. Domatesin, biberin hâlden çıkış fiyatı birkaç hafta sonra 3 liraya kadar düşer. Domatesin ana vatanı Çanakkale. Orada bile domatesi çürüğe çıkaran virüslere karşı önlem alınamıyor. Acilen ziraat mühendislerinin sahaya inmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.

İSRAİL'E OLAN BAĞIMLILIĞIMIZ AZALMALI

Üretim alanlarının iyi tespit edilmesi gerektiğine dikkat çeken Pirinç, seracılığın Türkiye'de yeterince gelişmediğinden de dert yakındı. Konya Ovası'nda da seracılığın yaygınlaştırılmasının önemine atıfta bulunan Pirinç, konuşmasını şu ifadelerle noktaladı: “Kırsalda seracılığın öneminin artırılması gerekiyor. Kırdan kente göçün önüne geçilmeli. Tarım ile uğraşan insanların yaş ortalaması çok yükseldi. Genç nüfus kalmadı. 52-53 yaşındaki adamlar tarlalarında üretmek için çalışıyorlar. Ayrıca milli tohum politikasını da bir an önce hayata geçirmeliyiz. İthal edilen tohumlar hem pahalı hem de sakıncalı. Adamlar sağlığımız ile oynuyor. Bize tohum satarken, bir yandan da ilaç sektöründe yaydıkları hastalıkların çözümü için üretim yapıyorlar. İsrail'e olan bağımlılığımızın artık azalması gerekiyor.”

EMRE ÖZGÜL

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri