Ucuz yakıt haram oldu!

Otogaza ve tüpgaza tarihin en büyük zammı yapıldı. Son zamla birlikte bir litre otogazın fiyatı 3.14 TL, tüpgazın ise 81 TL oldu. Asgari ücretli bir vatandaş maaşının yüzde 10'unu tüpe ödemek zorunda

Vatandaşların ucuz diye kullandığı otogaza gelen 30 kuruşluk zamla LPG kullanımı avantajını iyice yitirdi. Otogaz (LPG) satış fiyatlarına dünden geçerli olmak üzere litrede ortalama 29 ile 31 kuruş arasında zam yapıldı. Böylece LPG'ye bir seferde yapılan en büyük zam gerçekleşti. Fiyat 3.14-14 liraya kadar ulaştı. Vatandaşların ucuz diye tercih ettiği otogaz fiyatları yüzde 13.75 zamlanarak, 3 TL'yi geçti. Zammın gerekçesi ise yurtdışı maliyetlerin artırılması olarak gösterildi. Tarihi zammın ardında Suudi Arabistan'ın olduğu iddia ediliyor. Türkiye, bu zamla birlikle Güney Kore’den sonra dünyada otogazın en fazla kullanıldığı ülke konumuna yükseldi. Dünyanın en pahalı benzinini kullanan Türk tüketicisi, bu dezavantajını avantaja çevirmek için ortalama 2 bin lira ödeyerek aracını LPG’li hale getiriyordu. Böylece benzine oranla yaklaşık yüzde 30’luk tüketim avantajı yakalayan tüketiciler, yapılan 30 kuruşluk zamla bu avantajın önemli bir kısmını elinden kaçırmış oldu.

OTOGAZ KULLANIMI CAZİBESİNİ YİTİRDİ

Türkiye'de 4 milyon araçta otogaz kullanılıyor. Türkiye'de trafiğe kayıtlı 9 milyon otomobilin; yüzde 41’i otogaz,yüzde 32'si benzinli, yüzde 26’sı dizel, yakıt kullanıyor. Uygun fiyatlı olduğu için tüketicilerin tercih ettiği LPG, bu zamla birlikte motorine benzer bir grafik çizmeye başladı. Benzinli otomobillere yönelmeye başlayan tüketiciler, daha da fazla tasarruf yapabilmek için LPG’ye yönelmişti. Fakat 3 lira sınırını aşan fiyatı sebebiyle LPG, tıpkı motorin gibi rekabet gücünü büyük ölçüde kaybetti. Benzine göre litre bazında yüzde 30 daha fazla tüketen LPG’li otomobiller, düşük fiyatı sebebiyle avantajlıydı. Fakat son zamla bu avantaj önemli ölçüde azaldı. Benzinle ortalama tüketimi 8 litre olan bir otomobil, LPG’yle 10.4 litre tüketiyor. Buna göre benzinli aracın kilometre maliyeti 38 kuruş. LPG ise, zam öncesi aynı mesafeyi 29 kuruşa katediyordu. Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Mustafa Destici, twitter hesabında yaptığı açıklamada LPG zammını yargıya taşıyacaklarını belirterek, şunları kaydetti: "LPG zammı aslında zam değil,düpedüz dar gelirliden zorbalıkla alınan dolaylı bir vergidir.Bu zammı mahkemeye taşıyacağız.”

TÜPE ZAM GARİBANIN BELİNİ BÜKTÜ

Tüpe yapılan zam ise en çok asgari ücretliyi vurdu. Büyük tüp fiyatları ise 75 TL'den 81 TL'ye çıktı. Küçük tüpler ise 15 TL'den 16 TL'ye çıktı. Zamların satışları olumsuz etkileyeceğini belirten satıcılar, 5 yıl önce bir günde 40-50 tüp satarken, bugün 5-10 adet tüp sattıklarını dile getirdi.

Sosyal medyada ise vatandaşlar, otogaza ve tüpe yapılan tarihi zamla ile ilgili sert eleştirilerde bulundu. Özellikle tüp fiyatlarının 81 TL olması asgari ücretli vatandaşları kara kara düşündürdüğünü belirten Tüp Satıcısı Yavuz Kariman, “12 kiloluk büyük tüpten 24 TL ÖTV ve KDV alınıyor. Büyük tüpün hakkı 40-45 TL olması gerekiyordu. Ancak devletin tüpe koyduğu ÖTV gariban vatandaşın belini büküyor. Maddi durumu iyi olan vatandaşların zaten evinde doğal gaz var. Tüp alan yine garibanlar. Devlet ise gariban vatandaşlarımızın üzerine büyük bir vergi yükü bindirdi. Zamlar yüzünden zaman zaman vatandaşla karşı karşıya bile geliyoruz” dedi.

VATANDAŞ TEPKİSİNİ ORTAYA KOYMALI

Tüketiciler Birliği Konya Şube Başkanı Mustafa Dinç, otogaz ve tüpe yapılan tarihi zammın asla kabul edilemeyeceğini belirterek, bu zamların haklı bir tarafı olmadığını savundu. Devletin akaryakıt üzerinden ciddi kazanç elde ettiğini ve zammın dış kaynaklı olduğunu aktaran Dinç, “Hükümet, lobileri karşına almaktansa vatandaşı karşısına alıyo. Vatandaşın üzerine ağır vergiler koyuyor. Arabaya inen insan hükümetin gözünde yolunacak bir kekliktir. Devletin en önemli gelir kaynağı akaryakıttır. Tüketiciler Birliği olarak daha önce yapılan zamları yargıya taşımıştık. Zaman zaman indirim yapılmıştı. Fakat bu kez Maliye Bakanlığı ÖTV'yi artırdı. Yapılan zam yurtdışı kaynaklı. Amerika'da yaprak kımıldasa Türkiye'deki fiyatlar artıyor. Petrol fiyatlarında düşüş olduğu zaman fiyatlar neden düşmüyor. Firmaların düşüş olduğu zaman aynı oranda indirim yapması gerekiyor” diye konuştu. Zamlar konusunda vatandaşların tepkisini ortaya koyması gerektiğini ifade eden Dinç, “Türk tüketicisinin tepkisi yetersiz. Bu yüzden devlet rahat zam yapıyor. Tüketiciler, alımlarını azaltabilir, yerli firmalara yönelenebilir. Bir günlüğüne araçlarını kullanmayarak, protestosunu yapar. Böylece piyasa gereken mesajı alır” dedi.

Tüpe yapılan zammın haksız olduğunu ve özellikle asgari ücretliyi zor durumda bıraktığını ifade eden Dinç, “Türkiye'de artık tüp kullananan tüketici profili belli. Asgari ücretle geçinen insanlar evlerinde yemek yapmak için tüp kullanıyor. ÖTV ve KDV gibi bedelleri almayarak tüketicinin elini rahatlaması gerekir. Devletin ÖTV ve KDV'nin kaldırılması gerekiyor. Tüp gazı yemek yapmak için kullanılıyor. Tüpgaz üzerindeki vergiler kaldırılmalı. Tüketicinin üzerindeki bu yükler kaldırılmalıdır” ifadelerini kullandı.

SOSYAL MEDYADA TEPKİLER

-Dershane ölçeğinde cemaat-hükümet kavgası derken vatandaş rekor tüpgaz ve LPG zammı geldi. Tabiri caizse filler tepişti, olan çimlere oldu.

-Simit, LPG, Tüpgaz derken, Yediden yetmişe herkesin temel gıda ihtiyacı olan Ekmeğe yüzde 20 zam kapıda.. Bu yıl içinde yüzde 41 zam görmüş olacak.

-Otogaz ve Tüpgaz 30 krş zam yapıldı. LPG 3,11 TL Oldu. Millete gıdım gıdım zam yapılıyor. Bir gece de yüzde 15 zam yapılıyor tüplere..

-LPG'ye yapılan zam dar gelirliye vurulan darbedir.Millet benzin alamadığından,evine doğal gaz gelmediğinden LPG ve Tüpgaz kullanıyor.

-Dersane tartışması derken Tüpgaz ve LPG'ye zammı koydu. zamda ne zam ama!bu adam işini biliyor.

merhabahaber.com İBRAHİM BÜYÜKEKEN

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Ekonomi Haberleri