Üçüncü nesil gurbetçiler mülklerini satıyor

İlçe nüfusundan daha fazla insanı İsveç'te yaşayan Kuluda üçüncü nesil gurbetçiler, babaları ve dedelerinin aksine ilçedeki gayrimenkullerini satıp İsveç'te yatırıma dönüştürüyor.
Kulu Belediye Başkanı Ahmet Yıldız, ilçede iş olanaklarının az olması nedeniyle 1960'lı yılların başında çok sayıda kişinin yurt dışına çalışmaya gittiğini söyledi. Gurbete ilk giden kişilerin İsveç'i tercih etmesi nedeniyle daha sonra ilçeden yurt dışına çalışmaya giden işçilerin büyük bölümünün yine aynı ülkeye gittiğini anlatan Yıldız, şu an İsveç'te yaklaşık 30 bin Kululu'nun yaşadığını, Kulu'nun nüfusunun ise 25 bin olduğunu vurguladı. İsveç'te çalışan Türkler'in yüzde 80'ine yakınını Kululular'ın oluşturduğunu dile getiren Yıldız, İsveç'te yaşayan birinci ve ikinci nesil gurbetçilerin ilçeyle bağlarını hiç bir zaman koparmadıklarını, özellikle birinci neslin kazandığı parayı ilçede gayrimenkul alarak değerlendirdiğini ifade etti. 
''ÜÇÜNCÜ NESİL, İSVEÇ'E YATIRIM YAPIYOR''
Yıldız, gurbetçilerin ilçedeki yakın akrabalarına ve dar gelirlilere de yardım ederek Kulu'ya çok ciddi ekonomik katkı sağladıklarını belirterek, şunları kaydetti: ''Gurbetçilerimizin çoğu, bugüne kadar Kurban Bayramlarında memleketlerine gelemeseler de burada kurban kestirip, dar gelirlilere bağışladı. Çoğu, zekatlarını da ilçede dağıtma yolunu seçti. Birinci ve ikinci nesil gurbetçilerin yaptırdığı evlerle ilçemiz modern bir görünüme kavuştu. Ancak üçüncü nesil genç gurbetçiler, babaları ve dedelerinin aksine ilçedeki gayrimenkullerini satıp İsveç'te yatırıma dönüştürüyor. Çünkü 3. nesil doğup büyüdükleri İsveç'e entegre olduğu için Türkiye'yi ileri yaşlarda geri dönecekleri bir yer olarak görmüyor. Tüm planlarını İsveç'te yaşamak ve geleceklerini bu ülkede kurmak üzerine yapıyor.'' Yıldız, her şeye rağmen Kululu gurbetçilerin memleketteki akrabalarıyla bağlarının kuvvetli olduğunu ifade ederek, ''Bu bağın güçlenmesinde internet büyük önem taşıyor. Akrabalar, internet üzerinden görüntülü olarak sürekli konuşma, hasret giderme imkanı buluyor. Gurbetteki akrabalarla rahatça görüşmek için ilçede hemen herkesin evinde internet var'' diye konuştu. Emekli gurbetçilerin her yaz Kulu'ya gelmeyi ihmal etmediklerini anlatan Yıldız, pek çok gurbetçi emeklinin kış aylarında İsveç'te, yaz aylarında ise Kulu'da yaşamayı tercih ettiğini sözlerine ekledi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri