Üç kimlikli şehir

''3 kimlikli şehir'' olarak nitelendirilen Karaman, kültürde Türk dili, sanayide bisküvi ve çikolata, tarımda ise elmasıyla tanınıyor

Karaman Belediyesi, Ticaret ve Sanayi Odası ile Ziraat Odası'ndan alınan bilgilere göre, Karamanoğlu Mehmet Bey'in yaklaşık 732 yıl önce 13 Mayıs 1277'de ''bugünden sonra hiç kimse sarayda, divanda, meclislerde ve seyranda Türk dilinden başka dil kullanmaya'' fermanını yayınladığı Karaman, Türk dilinin başkenti olarak biliniyor. 
Valiliğin internet sitesine girildiğinde ''Bundan böyle evde, okulda, basında, yayında, bilişimde, sanatta, işte ve her yerde güzel Türkçe kullanalım. Sözümüz özümüzdür'' yazısıyla karşılaşılırken, Belediye Türk dilinin başkentinde Türkçe dışında yabancı kelimelere sıcak bakmıyor. 
Bu yüzden yabancı isimli iş yeri tabelalarını indirten belediye, yabancı isimle iş yeri açacakları geri çeviriyor. Karaman, ülkede Türk dilinin ve kültürünün korunması adına en önemli görevi üstlenerek örnek oluyor. 
Kültürde Türk dili ile tanınan Karaman, tarımda elmasıyla biliniyor. İlde 5 milyondan fazla ağaçtan yılda ortalama 400 bin ton elma üretiliyor. Karaman, Türkiye elma üretiminin yüzde 20'sine yakınını karşılıyor. 
Sanayide bisküvi ve çikolatası ile bilinen Karaman, bu yüzden ''3 kimlikli kent'' olarak nitelendirilebiliyor. Karaman Belediye Başkanı Ali Kantürk, Karaman'ı tanıtırken, yurt içi ve dışında Karaman ile ilgili çalışmalar yaparken ''sanayi kimliğimizin bisküvi, kültürel kimliğimizin Türk dili, tarımsal kimliğimizin de elma olduğunu söylüyoruz'' diyor. 
TÜRK DİLİ, BİSKÜVİ VE ELMA MARKA OLDU 
Türk dili, bisküvi ve elması marka olan Karaman, bu üçlü sayesinde turizm, tarım ve sanayiden gelir sağlıyor. Türk dilinin başkenti olması dolayısıyla Karaman, Türkiye dışında Türk dilini konuşan ülkelerden gelen Türkologlar başta olmak üzere çok sayıda turist tarafından ziyaret ediliyor. Türkologlar, hem Türk dili konusunda araştırma yapıyor hem de turistik yerlerini ziyaret etme imkanı buluyor. 
Türkiye'de üretilen her 5 bisküviden 3'ünü imal eden kent konumundaki Karaman, 2008 yılında da bu üründen önemli oranda ihracat geliri sağladı. Kent, 15 bisküvi, çikolata ve gofret firmasıyla 80 ülkeye ürün gönderiyor. 
Karaman'ın 2008 ihracatı 250 milyon doları geçerken, bu ihracatın önemli bölümünü bisküvi ve çikolata geri kalanını makine, mobilya ve PVC oluşturuyor. Özellikle bisküvi çikolatada Karaman, yılda 500 milyon dolardan fazla ihracat yapabilecek kapasiteyi elinde tutuyor. 
Elma merkezi ilde 2008 yılı elma üretimi ilkbahar aylarındaki iklim koşulları nedeniyle 200 bin ton civarında gerçekleşti. Türkiye'deki birçok markete elma veren Karaman, Irak ve Rusya gibi ülkelere de ürün gönderdi. 
Bu açıdan bakıldığında Karaman, Türk dili, bisküvisi ve elmasıyla yurt dışında da tanınıyor. Birçok ülke bir şekilde Karaman'ın ürünlerinden tüketiyor. 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri