Ümmet coğrafyası, bugün Regaip Kandilini idrak edecek. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın paylaştığı dini takvime göre ise üç aylar Receb ayıyla beraber 12 Ocak 2024 Cuma günü başlayacak. Filistin'de yaşanan dramdan dolayı, Türkiye üç aylara buruk girecek. Finali Ramazan ile yapılacak üç aylarda vatandaş daha çok namaz kılacak, Kur'an-ı Kerim ve Hadis-i Şerif okuyacak. Bu dönemde çok daha fazla tövbe edilecek. İlahiyatçılar, üç ayların fırsat olarak görülmesi gerektiğini söylüyor.
ÜÇ AYLARDA RUHUMUZU DOYUMA ULAŞTIRMALIYIZ
Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) İslam Mezhepleri Tarihi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Doğan Kaplan, üç aylar ile ilgili gazetemize konuştu. Kaplan, üç ayların mübarek Ramazanın ayının müjdecisi olduğunu belirtti. 3 aylarla birlikte manevi bir iklimin başladığını aktaran Kaplan, “Modern dönemde, dünyaya çok dalıyoruz. Bu dünyanın geçici olduğunu unutabiliyoruz. Kimi insanımız hırslarının peşinde olabiliyor. Üç aylar, insanların gerçekleri hatırlamasına vesile oluyor” dedi. Beden ve ruhun doyuma ulaşmak istediğini ifade eden Kaplan, “Bedenimizi doyurmak için yemek yiyoruz. Ruh da doymak istiyor. Üç aylar, ibadetleri artırarak, ruhumuzu doyurmak için fırsat. Manevi yoğunluğu olan günlere giriyoruz. İslam dini, bizlere günde 5 vakit namaz kılmamızı emretmiş. Cuma namazını kılmamız gerektiğini belirtmiş. Bir takvim var ve bizi bir disipline yönlendiriyor. Toplu şekilde namaz kılmanın fazileti belirtilerek, İslamın birliğe verdiği önem dile getiriliyor. 3 aylar da bu duyguları zirvede yaşamamız için birer fırsat. İbadetlerin arttığı, duaları çoğaldığı, tövbenin arttığı zaman dilimidir üç aylar. Özetle şunu söylemek gerekirse, üç ayları fırsat olarak görmeliyiz. Manevi olarak temizleneceğimiz aylardır üç aylar” şeklinde konuştu.
KONYA 3 AYLARI DERİNDEN YAŞAYAN BİR ŞEHİR
“Üç aylar, insanın Rabbi ile ilişkisini düzenler. Kardeşlik hukukunu geliştirir” diyen Kaplan, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bu aylarda yardımlaşma pekişiyor. Bakın Konya'da Şivlilik kültürü var. Üç ayların gelişi kutlanıyor. Çocuklara hediyeler veriliyor. Onlarda 3 aylara yönelik bir bilinç oluşturuluyor. Konya, bu yönüyle şanslı bir şehir. Bu şehirde üç aylar, derinden yaşanıyor. Yine bu dönemde Regaip, Berat Kandili var. Kadir Gecesi gibi kutlu bir gece var. Bunların hepsi özel zaman dilimleri. En seküler hayat yaşayanlar bile üç aylardan nasipleniyor. Ramazan ayı da üç ayların zirve noktası oluyor. Bir Müslümanın günlük vazifeleri vardır. 5 vakit namaz mesela. İnsan belirttiğim gibi gaflette olabilir. İnsanız. Üç ayların manevi gölgesi üzerimize düştü. İnsan, her konuda biraz daha dikkatli oluyor. Aslında insan her gün Kur'an-ı Kerim ve Hadis-i Şerif okumalı. Ama dünya hayatına daldığımız için bazı şeyleri atlayabiliyoruz. Dedim ya bu ayları fırsat olarak bilmeliyiz. Üç aylar da daha fazla Kur'an ve Hadis okumalıyız. Bu aylarda insanımız daha çok camiye gidiyor. Toplu ibadete daha çok önem veriyor. İslam ahlakı, bu aylarda daha çok konuşuluyor ve icraate geçiriliyor. Kendimizi kıskançlıktan, cimrilikten, nefsimizin kötü isteklerinden kurtarmak için üç aylar çok önemli. Tüm bunların bertaraf edilmesine vesile olabilir. İnsan, bugün farklı gerekçelerden ötürü trafikte öfkeli oluyor. Üç aylarda trafikte tartışmamak için insanlar daha dikkatli oluyor. Bu aylarda insan karakteri daha yumuşak oluyor. Kendimize çeki düzen veriyoruz. İyi duyguların arttığı dönemlerdir üç aylar. Bu aylarda nafile oruç tutabiliriz. Pazartesi-Perşembe günleri nafile oruç tutmak sünnettir. Üç aylarda sadaka, zekat verilebilir. Tövbe ve istiğfar artırılabilir.”
FİLİSTİN'DE YAŞANANLAR HAFIZALARDA DİRİ TUTULMALI
7 Ekim'den bu yana Filistin'de acının ve dramın eksik olmadığını da hatırlatan Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) İslam Mezhepleri Tarihi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Doğan Kaplan, İsrail'in Filistin halkına yaptıklarını üç aylarda da unutmamak gerektiğini vurguladı. 96 gündür bölgede gözyaşının eksik olmadığının, İslam ümmetinin bu konuda sınıfta kaldığının altını çizen Kaplan, şu cümlelerle konuşmasını noktaladı: “İnsanlar, açlıktan, susuzluktan ölmeye başladı. Bireysel olarak dua edeceğiz. Ancak duadan başka yapacağımız şeyler de var. Konya, Filistin'de yaşananlara en duyarlı olan illerin başında geliyor. Üç aylarda da Filistin ve Gazze hakkında konuşmaya devam etmeliyiz. Her gün orada yaşananları düşünmeli, meseleyi hafızalarda diri tutmalıyız. Kadınlarımız, çocuklarımız öldürülüyor. İbadet yerleri, okullar bombalanıyor. Kelimelerin gerçekten tükendiği bir dönemdeyiz. Dedim ya, duanın ötesinde vatandaşın yapacakları var diye. Bunların en başında boykot geliyor. İsrail menşeli ürünleri, İsrail'e destek veren ülkelerin ürünlerini almamaya devam etmeliyiz. Gerçekten Konya'da başlatılan boykot furyası güzel sonuçlar verdi. Bu boykotu devam ettirmeliyiz. Biz bunları yaparken, kendi hükümetimizden de taleplerimiz olmalı. Hükümetimizi bu konuda, boykot konusunda zorlamalıyız. Üç aylar, buna vesile olabilir. Onların en yumuşak karnı, ekonomi. Onları bu noktadan vurmalıyız.”
EMRE ÖZGÜL