"Üç aylar fırsat olarak görülmeli"

Müslüman alemi için önemi ve maneviyatı büyük olan 3 aylar, 13 Şubat Cumartesi günü başlıyor.

Manevi feyiz ve bereket mevsimi olan üç aylardan istifade etmek isteyen müminler, 12 Şubat Cuma’yı 13 Şubat Cumartesi’ye bağlayan akşam itibarıyla üç ayların ilk gününü idrak edecek.

Üç aylarda ilk kandil olan Regaib Kandili ise Receb ayında 18 Şubat 2021 günü gerçekleşecek. Üç ayların ikinci kandili olan Miraç Kandili ise yine Receb ayında 10 Mart günü olacak. 25 Mart 2021 Çarşamba günü başlayacak olan Şaban ayında ise 27 Mart günü Berat Kandilidir. Üç ayların son ayı olan Ramazan ayında ise çok önemli bir gece olan Kadir Gecesi 8 Mayıs günü idrak edilecek.

İBADETE VE TEFEKKÜRE BİRAZ DAHA ÖNEM VERİLMELİ

Anadolu Gençlik Derneği (AGD) Konya Şubesi Mütevelli Heyeti Başkanı Abdurrahman Korkmaz,

3 ayların inancımızda çok önemli bir yeri olduğunu dile getirdi. Korkmaz, “Bu dönemde kandillerimiz var, iyi değerlendirmemiz gerekir” şeklinde konuştu. İbadete ve tefekküre bu dönemde biraz daha önem verilmesi gerektiğini aktaran Korkmaz, şunları kaydetti: “Müslümanlar arasındaki dayanışmanın artırılması şart. 3 ayları bu anlamda fırsat olarak görmeliyiz. Adalet, kul hakkı tanımadık. Haddi aştık. Gözle görülmeyen bir virüs geldi ve hepimizi perişan etti. Bu konuda da kendimizi hesaba çekmeliyiz. Recep ve Şaban ayı, Ramazan ayının alt yapısıdır. Ramazan ayı Kur'an ayıdır. Bunları iyi tahlil etmeliyiz. Kur'an-ı Kerimin sadece okunan bir kitap değil, hayata uyarlanması gereken yönlerinin olduğunu da düşünmeliyiz. Kur'an-ı Kerimin emrettiklerini hayatımıza nasıl yansıtmamız gerektiğini de idrak etmeliyiz. Yeryüzünde kanayan yaraların dinmesi noktasında da hem fikir olmalıyız. Bağdat, Şam, Arakan ve zulmün olduğu, gözyaşlarının aktığı bütün noktalar bizim.Söz söyleme yetkisi sahip olan kimselerin bir araya gelmesi gerekir.”

3 AYLARI FIRSAT OLARAK GÖRMEK GEREKİYOR

İlahiyatçı-Yazar Adnan Özkafa da 3 ayların gelişinin 11 ayın sultanı Ramazan ayının gelmesine hazırlık olduğunu söyledi. İnsanların kendi nefislerini, evlerini 3 aylara göre hazırlaması gerektiğini dile getiren Özkafa, “İnsan hayatında dönüm noktaları vardır. 3 aylar da bir dönüm noktasıdır” dedi. 3 aylarla birlikte insanın kendine, yaşantısına dikkat ettiğine ve hayat muhasebesi yaptığına vurgu yapan Özkafa, konuşmasını şöyle sürdürdü: “3 aylar geçmişin hesabını, geleceğin planın yapmak için bir imkândır. Bu fırsatı iyi değerlendirmek gerekir. 3 ayların başlangıcıyla Kur'an-ı Kerim hatmine başlamak gerekir. Ramazan ayında sıkışma olabilir. 90 günlük süreç içinde rahatlıkla hatim yapılır. 3 aylara sadaka vererek, başlamak gerekir. Az sadaka, çok belayı def eder. Bol bol tövbe etmek gerekir. Namaz dinin direği. 3 aylarda kaza namazlarına da ağırlık verilmeli. Ayrıca çocuklara 3 ayın önemini de anlatmak gerekir. Dünyanın durumu çok kötü. Ümmet coğrafyasında kargaşa var. Bütün Müslümanların bu süreçte duayı artırması gerekir. İnsan, sadece kendi nefsine değil, insanlığa ve ümmete de dua etmeli.”

RECEP AYI İLE BİRLİKTE GAYRETİMİZİ ARTIRMALIYIZ

Eğitimci Bekir Tekkaymaz ise şunları söyledi: “Özel zamanlara sıkıştırılmış bir din anlayışı makbul bir anlayış değildir. Elimizden geldiğince Rabbimizin istediği bir hayatı yaşayacağız. Bununla birlikte özel mukaddes gün ve gecelerde ve hatta anlarda ibadeti arttırırız. Buna göre biz de Recep ayıyla birlikte manevi ve maddi gayretlerimizi arttırmak için gayret sarfetmeliyiz. Enes b. Malik -radıyallahu anh-den rivayet edildiğine göre; 'Sahabe-i Kiram Şa'ban hilalini görünce, kendilerini Kur'an-ı Kerîm okumağa verirler, çokça ve devamlı salat ü selam getirirlerdi. Ticaret erbabı borçlarını öderler, senelik hesaplarını toparlardı. Zenginler ise mallarının zekatını hesap eder, fakirlere dağıtırlardı ki, ihtiyaçlarını alabil-sinler. Sıkıntılarını giderebilsinler. Bu sayede toplum hep birlikte, neşe içinde heyecanlı, aşk ve vecd içinde Ramazanı yaşasın bayram yapabilsin.Hakimler, valiler, mahkumlarla görüşür, ekseriyetini afvedip, tahliye ederlerdi.' Mesela 3 aylarda şu şekilde bir gayreti de gösterebiliriz; kendimize; herşeyin muhasebesini et! Maddi ve manevi arızalar için teşhis ve tedavi için harekete geç! Allahın emri olan farzları ikame et! En büyük farz olan namaz için eksikleri tamamla! Cemaatle namaza devam et! Bu büyük bereketten mahrum olma! Nebivi nefesten yudum yudum almak için Nafileleri ihya et! Allah'a takdim edeceğin hediyeleri ( Cihad, Hizmet; Tebliğ,… vs ) çoğalt. Hayatta iseler anne ve babana ihsan et ki memnun olsunlar. Daha fazla dualarını almaya çalış. Allahın hatrı için, incindiklerini affet incittiğin gönülleri tamir et.

Muhtaç ve mağdur olanlar için gayret et. Mazlumları sevindirmenin yolunu bul. İslam Birliği için gayret sarfet. Davet ve tebliğ için hareket et. Duaları çoğaltmak için gayret et. Bu rahmet mevsiminden mahrum kalma.”

EMRE ÖZGÜL

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri