Tzob: Üretimi Azlığından Sarımsağı Çin’den İthal Ediyoruz

Türkiye'nin başta tarım girdilerindeki yükseklik ve fiyat istikrarsızlığı yüzünden sarımsağı bile ithal etmeye başladığı ifade edildi.

Türkiye'nin başta tarım girdilerindeki yükseklik ve fiyat istikrarsızlığı yüzünden sarımsağı bile ithal etmeye başladığı ifade edildi. Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, "79 bin 433 tonluk kuru sarımsak üretimi bırakın ihracatı, Türkiye’ye bile yetmiyor. Başta Çin’den olmak üzere ithalat yapmak zorunda kalıyoruz. Son 10 yılda 28,83 bin ton olan kuru ve işlenmiş sarımsak ithalatının yüzde 92’si Çin’den gerçekleştirildi." dedi.

TZOB, sarmısak üretimi ile ilgili yazılı bir açıklama yaptı. Sarmısağın dünyada yaklaşık 700 türünün bulunduğu dile getirilen açıklamada, Avrupa ve Asya’dan, Kuzeybatı Amerika’nın Pasifik Okyanusu kıyılarına kadar olan geniş bir coğrafyada bu bitkinin tarımının yapıldığını bildirildi. Açıklamada birlik başkanı Bayraktar'ın şu değerlendirmelerine yer verildi:

"Tarımsal üretimde karşılaşılan genel problemlere sarımsak yetiştiriciliğinde de rastlanıyor. Bunları; tarımsal girdilerin pahalı olması, tarım arazilerinin parçalı yapısı, örgütlenme, pazarlama, sulama, eğitim düzeyinin düşüklüğü, öz sermaye yetersizliği, gelir düşüklüğü olarak sıralayabiliriz. Öte yandan, sarımsak üreticisinin en büyük problemleri arasında fiyat istikrarsızlığı gelmektedir. Sarımsak tarımının genellikle küçük ölçekli, aile işletmeleri tarafından yapılması ve bu işletmelerin birlik olamaması ürün fiyatların daha çok komisyoncu, tüccar ve ithalatçı tarafından belirlenmesine neden olmaktadır. Sarımsak tarımında tohum üretimi de önemli. Sadece tohum amaçlı sarımsak yetiştiriciliği de yapılmalı. Kükürt, fosfor ve selenyum açısından zengin, coğrafi tescil almış Taşköprü sarımsağının yurtdışı tanıtımı iyi yapılmalı. İklim koşullarına 10 ay gibi uzun bir süre dayanan Taşköprü sarımsağı, kuru madde oranının yüksekliği nedeniyle de ihracat ve sanayi için biçilmiş kaftan, aranan ürün durumunda. Taşköprü dışında, Kahramanmaraş, Balıkesir, Hatay, Gaziantep, Karaman, Tokat, Aksaray, Adıyaman ve Kırklareli illerinde de önemli miktarlarda sarımsak üretilmektedir."

Birleşmiş Milletler Tarım ve Gıda Örgütü’nün (FAO) rakamlarına göre 2011 yılında 23,76 milyon ton sarımsak üretildi. Dünya üretiminin yüzde 81’ini 19,23 milyon tonla Çin tek başına yapıyor. Çin’den sonra yaklaşık bir milyon ton üretimle Hindistan gelirken, Mısır 295 bin ton üretimle üçüncü sırada. Dünya sarımsak üretiminde 233 bin ton üretimle Rusya 4’üncü, 212 bin ton üretimle Myanmar 5’inci sırada yer alıyor. Türkiye ise 79,4 bin tonla 14’üncü sırada. Türkiye'nin dünya sarımsak üretimindeki payı yüzde 0,33’de kalıyor. Dekar başına verimde Mısır 2,43 tonla birinci sırada. Bu ülkeyi 2,3 tonla Çin, 1,87 tonla ABD, 1,23 tonla Güney Kore izliyor. Türkiye, dekar başına 817 kilogram verimle 14’üncü sırada bulunuyor.
CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri