Tzob: Tarımda Örgütlenmeyi Çözemezsek Tüketici Pahalı Yer

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, tarımın en önemli sorunlarından birinin plansız, talebe uygun olmayan üretim olduğunu söyledi.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, tarımın en önemli sorunlarından birinin plansız, talebe uygun olmayan üretim olduğunu söyledi. Bayraktar, “Örgütlenme sorununu aşamazsak planlama ve pazarlama sorununu çözemeyiz. Tarımda örgütlenmeyi çözemezsek tüketici pahalı yer.” dedi.

Bayraktar, bir sene bir üründe fiyatın yükseldiğini gören çiftçinin ertesi sene o alana yönelmesi sebebiyle ürün bolluğu ve dolasıyla fiyatlarda aşırı düşüş yaşandığını, neredeyse ürünün tarlada kaldığını belirtti. TZOB Genel Başkanı Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, bütün gelişmiş ülkelerde örgütlenmenin çok güçlü olduğunu, planlama ve pazarlamayı örgütlerin yaptığını ama Türkiye’de tarımsal örgütlerin, üretici birliklerinin yeterince güçlü olmadığını hatırlattı.

KONUYU BAŞBAKAN İLE PAYLAŞTIK

Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) tahıllarda, Et ve Süt Kurumu’nun (ESK) ise et ve sütte piyasa düzenleyici rolüne dikkat çeken Bayraktar, şöyle devam etti: “Bunların dışında kalan ürünlerden, özellikle yaş meyve ve sebzeyi planlı, talebe uygun üretmezsek pazarlama sorununu çözemez, fiyat istikrarını tutturamayız. Her şeyden önce üretici birliklerinin idari ve mali yönden güçlü olması için yasal düzenlemeler yapılması şart. Konuyu Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ile daha önce müteakip kereler paylaştık. Üretici birlikleri güçlü olmadığı için tarımda planlı ve talebe uygun üretimi bir türlü beceremiyoruz. Lisanslı depoculuk gelişmiş ülkelerde son derece ileri ama bizde hala yetersiz. Soğuk hava zincirimiz ihtiyacı karşılamaktan öte. Aşırı fiyat dalgalanmaları alıcı, satıcı veya tüketicileri olumsuz yönde etkilemektedir. Örgütlenme sorunu üreticiyi aracıya mahkum ediyor. Üretici yeterince kazanamazken, tüketici pahalı tüketiyor. Üreticiler tek yıllık ürünlerde fiyata göre konumlarını belirleseler de özellikle fidanı diktikten sonra türüne göre 3-10 yıl sonra ürün veren meyve ağaçlarına yapılan yatırımlar da bu mümkün olmamaktadır. Bu kadar yıl sonra fiyatların ne olacağı kestirilmeden dikimde bulunulmaktadır.”



CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri