Tzob: İspanyollar Pazarda Yer Almak İçin Türk Fındığını Kötülüyor

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB), İspanya Tarım Ürünleri Kooperatifleri Birliği tarafından ortaya atılan 'Türk fındığı aflatoksin içeriyor' iddiasının doğru olmadığını duyurdu.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB), İspanya Tarım Ürünleri Kooperatifleri Birliği tarafından ortaya atılan 'Türk fındığı aflatoksin içeriyor' iddiasının doğru olmadığını duyurdu. İspanyol birliğin bu gerekçe ile Türkiye’den Avrupa Birliği üyesi ülkelere fındık ihracatının yasaklanmasını istediğine dikkat çeken TZOB, "Bu mesnetsiz iddia, Avrupa Birliği üyesi ülkelere ‘Kaliteli Türk Fındığı’ yerine, İspanyol fındığı için ‘pazarda yer alma’ çabalarının çirkin bir oyunu olmaktan öteye gidemeyecektir." ifadesini kullandı.

Konuyla ilgili olarak Türkiye Ziraat Odaları Birliği tarafından yapılan açıklamada, İspanya dışında diğer ülkelerden Türk fındığında aflatoksin olduğuna dair şikâyet gelmediğine dikkat çekilerek, gıda ihracında yerli mevzuat ve denetimler kadar Avrupa kriterlerine de riayet edildiği vurgulandı. Avrupa Birliği ülkelerine incir, yer fıstığı, fındık, Antep fıstığı gibi ürünlerin ihracatlarında, AB Komisyonu’nun 2002/80/EC sayılı kararı ile sağlık sertifikası ve numune alma sıklığı kriteri ve analiz sonuçları raporlarının bulunması zorunluluğu bulunduğunun altı çizildi. Açıklamada, ayrıca birlik başkanı Şemsi Bayraktar'ın şu değerlendirmelerine yer verildi:

"Bu raporları bulunmayan ürünlerin ihracatı mümkün olmamaktadır. Bu iddia, dünyada ve özellikle Avrupa’da pazar payını sürekli büyüten ülkemizdeki üreticiden tüccara, tüccardan ihracatçıya kadar fındıkla ilgili bütün kesimlerin zan altında bırakılması anlamı taşımaktadır. Bu asılsız açıklama, ‘serbest piyasa koşullarında Türkiye ile rekabet edemiyoruz’ demenin başka bir şeklidir. Bu mesnetsiz iddia, Avrupa Birliği üyesi ülkelere ‘Kaliteli Türk Fındığı’ yerine, İspanyol fındığı için ‘pazarda yer alma’ çabalarının çirkin bir oyunu olmaktan öteye gidemeyecektir."

Birliğin açıklamasına göre Türkiye, açık farkla dünyanın en büyük fındık üreticisi ve ihracatçısı konumunda. Fındık ihracatı 2012-2013 sezonunda 301 bin tonu aşarak rekor kırdı. Bu ürünün ihracatında Avrupa Birliği (AB) ülkeleri önemli yer tutuyor. Bu ülkelerin Türkiye’nin toplam fındık ihracatındaki payı 2012 yılında yüzde 74 idi. Türkiye’de yaklaşık 700 bin hektar arazide yaklaşık 400 bin çiftçi ortalama 500-600 bin ton arasında fındık üretiyor. Uluslararası Fındık Konseyi istatistiklerine göre, Türkiye dünya iç fındık ihracatında, 2007-2011 döneminde yıllık ortalama 198 bin 680 tonla yüzde 81 pay alıyor. İkinci sıradaki İtalya 15 bin 410 ton ihracatı ile yüzde 6 paya sahip. Azerbaycan üçüncü, ABD dördüncü, Gürcistan beşinci sırada. İspanya ise 10 bin 300 ton iç fındık ihracatı ve yüzde 3 payı ile ancak altıncı sırayı alıyor.
CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri