Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Konya Şubesi 30. yıl etkinleri devam ediyor. Dünya Fotoğrafçılar Günü münasebetiyle Karatay Belediyesi iş birliği ile yapılan TYB Konya Şube Karatay Kültür Evinde Sille Sanat Sarayı ile birlikte düzenlenen “Konya’da Fotoğraflarla Bir Gün” isimli Konya Fotoğrafları Sergisinde Hakan Bahçeci, Reha Bilir ve Mustafa Çiftçi sunumlarını gerçekleştirdi.
SANATLA ALLAH’A VARIRIZ
Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şube Başkanı Ahmet Köseoğlu, mütevazi ve anlamlı bir sergi olduğunu belirterek “Tek tanrılı dinlerde ve Müslümanlıkta sanat üzerine gidersin ve sonunda yaratıcıya ulaşırsınız. Sizlerin fotoğraflarını çektiğiniz, resmettiğiniz tüm o güzel eserlerin aslında gerçek yaratıcısı olan Allah’a doğru varırız, çünkü gerçek sanatçı O’dur. ‘Anladım işi, sanat Allah’ı aramakmış…’ diyor Necip Fazıl” ifadelerini kullandı.
FOTOĞRAF YARIŞMALARI KURBAN EDİLİYOR
Serginin açılışında konuşan Hakan Bahçeci “Fotoğraf, gerçekten güçlü bir sanat ve bunu her zaman vurguluyoruz. Ancak özellikle Konya'da ve Türkiye genelinde yeterince üzerinde durulmayan, yarışmalara kurban edilen bir sanat dalı olduğunu düşünüyorum. Fakat Ahmet Başkanım gibi bu çalışmaları yakından takip eden kişilerin desteğiyle bu sanatı daha da ileriye taşıyoruz. Bugün hem bir sergi açıyoruz hem de fotoğraf üzerine konuşuyoruz, bu da zaten başlı başına özel ve güzel bir durum. Sizlerle burada olmak, benim için büyük bir mutluluk kaynağı” dedi.
GEZİ FOTOĞRAFI DOĞAL OLARAK BULUNAN SAHNE
Fotoğrafçılığın eğlenceli kısımlarına değinerek sunumunu gerçekleştireceğini söyleyen Sille Sanat Sarayı kurucusu Reha Bilir de “Özellikle yarışmaları takip eden arkadaşlar için, Uluslararası Fotoğraf Sanatı Federasyonu (FIAP) ve Photographic Society of America (PSA) gibi organizasyonların gezi fotoğrafı tanımlarını paylaşmak istiyorum. Bir yarışmada gezi fotoğrafı olarak değerlendirilen fotoğrafların, bir ülkenin karakteristik özelliklerini veya kültürünü doğal haliyle yansıtması gerektiğini bilmemiz önemli. Fotoğrafçılık için özel olarak düzenlenmiş etkinliklerden veya kiralanmış konulardan elde edilen görüntülere izin verilmiyor. Yani, sunduğunuz fotoğraf, o yere gezi amacıyla gittiğinizde doğal olarak bulabileceğiniz bir sahne olmalı” diye konuştu.
BASIN FOTOĞRAFLARI BELGESEL NİTELİĞİNDE
Anadolu Ajansında foto muhabir olarak görev alan Mustafa Çiftçi ise şunları söyledi: “Gördüğünüz bu fotoğraflar, çeşitli etkinliklerde ve zorlu koşullarda çekildi. Paris Olimpiyatları oldukça yorucuydu; her etkinlik farklı alanlarda gerçekleşiyordu, bu da sürekli hareket halinde olmamızı gerektiriyordu. Sabahın erken saatlerinde başlayıp gece geç saatlere kadar çalıştık. Ancak işimizin sadece haber fotoğrafçılığı olmadığını, aynı zamanda sanatsal bir yaklaşım sergilemeye çalıştığımızı belirtmek isterim. Fotoğraflarımızda estetik bir değer sunmak, olayları sadece belgelemekle kalmayıp aynı zamanda bir sanat eseri yaratmak da önemli bir hedefimiz. Örneğin, Ukrayna Savaşı’nda çektiğim bir fotoğraf, sadece bir kare değil, aynı zamanda o anın duygusal ve dramatik etkisini yansıtan bir belgesel niteliğinde. Savaş alanında çalışmak, hayatınızı riske atmak anlamına gelir, ama aynı zamanda işimizi tutkuyla yapan insanlar için büyük bir gurur kaynağıdır”
Program sonunda konuşmacılara TYB Konya Şubesi Yayınları takdim edilirken salondaki tüm katılımcılara da 12. ve 13. Mevlâna Şiir Şöleni kitapları hediye edildi.
HABER MERKEZİ