Faruk Özdemir’in düzenlediği panelin başkanlığını Nisagül Yılan yaparken konuşmacılar Elif Kalaycı, Sema Yüksel, Safiye Girgin ve Fatma Uyar oldu.
EKONOMİK SIKINTILARA GENİŞ YER VERDİ
Elif Kalaycı, Tarık Buğra eserlerinde değişen ekonomik durumu anlattı. Kalaycı “Tarık Buğra, 2 Eylül 1918’de Akşehir’de dünyaya gelmiştir. Tarık Buğra, eserlerinde savaş yıllarının zorluklarına ve dönemin ekonomik sıkıntılarına geniş yer vermiştir. Küçük Ağa adlı romanında halkın yaşadığı ekonomik zorlukları çarpıcı biçimde anlatır” dedi.
CEMİYETLERİN ÇATIŞMALARINI DİLE GETİRDİ
Sema Yüksel ise Tarık Buğra romanlarında “aynı fikirler farklı bakış açıları” üzerine sunumunu gerçekleştirdi. Yüksel “I. Dünya Savaşı’nın sonlarında doğan Tarık Buğra, Türk milletinin en zor günlerine tanıklık etmiştir. Bazı cemiyetler, azınlıkların haklarını savunma bahanesiyle ülkeyi bölmeye çalışırken, Milli Müdafaa-i Hukuk Cemiyetleri ise bölgesel olarak ülkeyi savunma amacı güdüyordu. Tarık Buğra, bu cemiyetler arasındaki çatışmaları eserlerinde işlemiştir” diye konuştu.
HİKAYELERDEKİ ŞİİRSELLİK KONUŞULDU
Üçüncü konuşmacı Safiye Girgin de Tarık Buğra hikayelerinde şiirsellik üzerine konuştu.
Girgin, şunları söyledi: “Öykü sanatı, malumunuz, şiirden farklıdır. Hacim olarak kısa olan şiirde her kelime kıymetlidir, hatta kelimenin şiir içindeki yeri bile çok önem taşır. Öykücüler de bu sınırlı hacme bir dünya sığdırmaya çalışırken kendilerine özgü bazı tekniklere başvururlar; kelimeler ve sembollerin telkin gücü öykü sanatında da önemli bir yer tutar.”
DEĞERLERİN MÜCADELESİ ROMANLARINA YANSIR
Panelin son konuşmacısı olan Fatma Uyar, Tarık Buğra romanlarında değerler çatışmasını anlattı. Uyar “İnsan, hayata anlam katan değerleriyle hayatını şekillendirir; tavır, inanç, tutum ve davranışlar bu değerlerin bir yansımasıdır. Tarık Buğra’nın romanlarında, özellikle güven, saygı, dürüstlük ve sadakat gibi değerlerin çatışmalarına tanık oluruz” ifadelerini kullandı.
Programda emeği geçenlere; TYB Konya Şube Başkanı Ahmet Köseoğlu, Dr. Cemil Paslı, Dr. Ümit Savaş Taşkesen Cengiz Acar, Saliha Değirmenci Yavaş ve Prof. Dr. Kemal Kahramanoğlu katılım beratlarını takdim etti.